Korisni saveti za baštovane i sve ljubitelje biljaka

Svaki baštovan, koji voli svoj posao, spreman je da učini sve da odneguje zdrave i lepe biljke bez hemijskih đubriva i pesticida. Danas je, praktično, nemoguće pronaći voće i povrće koje je sazrelo bez korišćenja hemije, jer tada ono gubi  sva hranljive vrednosti .

Do pojave svih tih štetnih materija, ljudi su se nekako snalazili bez hemije.

Pripremili smo za vas nekoliko proverenih recepata prirodnih đubriva i načina borbe sa štetočinama, zahvaljujući kojima će vaša bašta podsećati na rajski vrt.

1. Ponekad stare jabuke prestaju da cvetaju, zato ih treba malo stimulisati. Ukucajte u drvo ekser i ono će procvetati. U Indiji baštovani to isto rade sa kokosovim palmama. Ovaj postupak je potpuno bezopasan za drvo.

Korisni saveti za baštovane i sve ljubitelje biljaka.

2. Ako drvo odbacuje pupoljke i cvet, pomoći će vam magnezijum-sulfat. Ovo je prirodni mineral, koji se dobija iz morske vode. Rezultat je odmah vidljiv.

Rastvorite 2 kašike sulfata u 1 litru tople vode i dobro promućkajte. Ovim rastvorom prskajte biljke jednom u dve nedelje, od početka cvetanja do zrenja plodova.

3. Gvožđe je neophodno za rast biljaka, usled nedostatka gvožđa lišće će požuteti. To se obično dešava zbog viška fosfora u zemljištu. Stavite nekoliko zarđalih eksera u vodu i tim rastvorom prskajte biljke. To će brzo rešiti problem.

Korisni saveti za baštovane i sve ljubitelje biljaka.

4. Sa gljivičnim oboljenjima najbolje se bori soda bikarbona. U 3 litre tople vode rastvorite supenu kašiku sode bikarbone i prskajte ovim rastvorom biljke, tako da u potpunosti pokrije biljku i iscuri u zemlju.

5. Mleko je veoma korisno za biljke. Neke domaćice ubrizgavaju špricem mleko direktno u stablo biljke. Mlekom, razblaženim vodom, može se tretirati i zona korena i lišće.

6. Bakarni novčići sprečavaju pojavu gljivica. Stavite nekoliko novčića u zemljište oko biljke i bakar će uništiti sve spore gljiva.

Korisni saveti za baštovane i sve ljubitelje biljaka.

7. Pepeo od drva je korisna za zemljište gde rastu asparagus, brokoli, pasulj, grašak, cvekla.

Talogom od kafe možete đubriti ruže, azaleje, rododendrone.

Ne propustite

Možda vam se i ovo dopadne:

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime

Mi na Facebook-u