Kako se rešiti mrava u kući na prirodan način

Srećom, postoji mnogo načina da se rešite mrava na prirodan način, a najbolja stvar je što većinu stvari za eliminisanje mrava već imamo u svom domu.

Predlažemo vam par najefikasnijih i najjednostavnijih načina kako da ih se rešite. 

Napravite svoje prirodno sredstvo protiv dosadnih mrava:

Sok od limuna.

Pospite kritična mesta sveže isceđenim sokom od limuna. Limunska kiselina mravima smeta i čim je osete, udaljavaju se od nje. Iscedite limunov sok duž pukotina i u pukotine. Kao što smo rekli, mravi ne vole limunsku kiselinu.

Eterično ulje karanfilića

Da biste pripremili svoje “oruđe” u borbi protiv ove napasti, biće vam potrebno eterično ulje karanfilića. Inače, ovo ulje se koristi kao  prirodni insekticid i repelent (odbija komarce, muve, žute mrave, bubašvabe itd).

Ono što  je potrebno, to je da 40 kapi ulja karanfilića razrediti u 200ml vode. Rastvor sipati u bocu sa raspršivačem, dobro promućkati pre upotrebe i naprskati sve otvore gde izlaze insekti.

Ovaj postupak ponavljati jednom na svaka 3 dana.  Nepoželjni gosti uskoro će napustiti vašu kuću zauvek! Stvar je u tome da mravi ne tolerišu fenol – toksičnu supstancu koja se nalazi u ulju karanfilića, ali koja je apsolutno bezopasna za čoveka i životinje.

Cimet.

Eterično ulje cimeta nanesite po svim ćoškovima gde se mravi pojavljuju (to možete uraditi pomoću štapića za uši).

Takođe, možete napraviti tečnost od pola litre vode i dve supene kašike cimeta. Dobijenom mešavinom poprskajte mesta gde se mravi nalaze. Ili naspite cimet na kritična mesta (pratite putanju mrava, odakle se pojavljiju). Mravi će brzo nestati.

Ovo je proverena i delotvorna kombinacija:  

Naprskajte mrave rastvorom sirćeta i vode (2:1).

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је бб.jpg

Nizak procenat ubija mrave bez bojazni da ćete uništiti nameštaj. Ovo je odličan način da se rešite mrava ako znate gde su. 

Sirće možete koristiti na više načina. Njega možete sipati direktno na žarište (ukoliko ga pronađete). Garantovano uništava sve mrave i sprečava njihovo ponovno pojavljivanje. Zatim, možete poprskati ćoškove i male rupe kombinacijom sirćeta i deterdženta za suđe.

Voda i deterdžent za suđe: Prokuvajte pola litre vode i dodajte 50 ml deterdženta za suđe. Mešavinu naspite u raspšivač i popskajte kritična mesta. Ovaj odlični  trik možete koristiti i za korov.

Soda bikarbona i šećer u prahu: Pomešajte jednake količine sode bikarbone i šećera u prahu. Smesu stavite na mesto gde se nalazi najviše mrava. Za par dana ćete ih sve uništiti.

Naspite crvenu ljutu papriku (ako nemate malu decu i kućne ljubimce) na putanju mrava. Crvena paprika će brzo ih oterati.

Nahranite mrave kukuruznim brašnom. Mravi će odneti kukuruz u svoja gnezda, ješće ga, ali pošto ne mogu da ga provare,  to će ih i ubiti. Kukuruzno brašno nije opasno za decu i kućne ljubimce.

Kreda: U svim poljoprivrednim apotekama možete jeftino nabaviti kredu za mrave. Jednostavno povucite liniju i ne brinite se, mravi se neće odvažiti da je pređu. Iscrtajte pukotine (ako ih imate) kredom.

Kreda se zalepi u pukotinama a mravi ne vole kredu, odnosno ne vole kalcijum karbonat iz krede. Ovo će ih držati podalje od mesta gde ste naneli kredu.

Čitajte još: Kako se otarasiti bubašvaba zauvek.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

18 KOMENTARA

  1. ja se nikada ne borim protiv mrava, jedino ako se bash previse na razmnoze. Mravi ne prenose nikakve bolesti, nisu gadne. Jedino treba skloniti hranu van njihovog domasaja, lepo je spakovati da ne mogu da udju i odrzavati redovno higijenu u stanu

  2. Ovom problemu dezinsekcije mrava treba ozbiljno i temeljno pristupiti. Jer ih se veoma teško rešiti zbog brze sposobnosti razmnožavanja.
    Potrebno sistematski uraditi dezinsekciju veće površine prostora u kojem su se pojavili. Uništavanje mrava je uspešno, ali oni se mogu uporno javljati periodično, u određenom vremenskom intervalu , a najčešće je to prolećni period.

  3. Kazu mravi dolaze sa proveremo evo ja tvrdim da nije tako otisla sam na odmor 10 jula vratila se stan pun mrava! Pre toga ih nikad nije bilo ja neznam sta sve nisam pokusala, hranu ne ostavljam nigde! Sem frizidera al njih ima bez obzira u kunjinju na radnim portinaia ispod provoca napravise rupicu pa imaju neku putanju nisam ukapirala gde odlaxe al je kuhinja non stop puna mrava pod nebitno sto svaki dan brisem koliko vidim nema veze sa higijenom! Pomozite!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime