Kako otklještiti uklješteni živac u lumbalnom delu (išijas): 2 jednostavna načina osloboditi se bola.

Kada međupršljenski disk, usled protruzije, vrši pritisak na nerv, dolazi do bola koji se pruža niz nogu. Ovo stanje je poznato kao išijas.

Išijas se odnosi na bol koji se javlja na putu išijadičnog nerva – koji se grana od donjeg dela leđa kroz kukove i zadnjicu, i spušta se niz svaku nogu.

Bilo kakvo narušavanje prostora, gde nerv prolazi, može rezultirati uklještenjem.

Kako otklještiti uklješteni živac u lumbalnom delu (išijas): 2 jednostavna načina osloboditi se bola.

Lumbalni bol se širi duž natkolenice ispod kolena u list ili/i u stopalo. Bol je jak, neprekidan, u vidu pečenja, sa utrnulošću noge, što otežava pokrete. Najčešće se bol širi u jednu nogu, i jači je od bola u lumbalnom delu.

Bol se pojačava noću, posle dužeg stajanja, sedenja, kijanja, kašljanja i naprezanja.

Tradicionalno lečenje išijasa se najpre sprovodi upotrebom odgovarajućih lekova koje preporučuje lekar. 

žAli, bolje je ne ograničavati se samo na korišćenje lekova protiv bolova. Ako za vreme lečenja radite jednostavne vežbe za istezanje mišića, u kratkom vremenu ćete zaboraviti na bol.

Vežbe kod uklještenja išijadičnog nerva (išijasa):

Vežbe za istezanje mogu biti od velike koristi jer pomažu smirenju upale, i samim tim, ublažavanju bola. Naravno, ispočetka neće biti lako, zato se vežbe izvode polako, povećavajući istezanje na izdahu.

Lezite na ravnu površinu, savijte nogu u kojoj osećate bol i lagano je povucite ka ramenu. Kada osetite istezanje, pokušajte zadržati nogu u takvom položaju 30 sekundi. Ispravite nogu, odmorite se malo, i uradite ovu vežbu još dva puta.

Kako otklještiti uklješteni živac u lumbalnom delu (išijas): 2 jednostavna načina osloboditi se bola.

Opet, u ležećem položaju, savijte noge u kolenima i polako ih povucite  ka grudima, ne odvajajući zadnjicu od poda. Prekrstite noge, kao što je pokazano na slici, i uhvativši rukama zdravu nogu, povucite je.

Zadržite noge u ovakvom položaju još 30 sekundi, pustite ih, i vratite se u prvobitni položaj. Uradite ovu vežbu, takođe, dva puta.

Kako otklještiti uklješteni živac u lumbalnom delu (išijas): 2 jednostavna načina osloboditi se bola.

Izvodeći ove vežbe istezanja, stimulišete cirkulaciju krvi, eliminišući stagnaciju u mišićima, samim tim ubrzavate svoj oporavak.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

11 KOMENTARA

 1. U pravu ste…mnogi su to potvrdili,ali ja sam kupila taj govedji zelatin,ne mogu da progutam,odmah povratim…steta,dobra stvar ali ne ide… 🙁

  • Stela
   i ja sam probala sa giveđim želatinom iz kesice i bilo mi je muka.
   E onda sam počela sa kuvam supu od goveđe kosti. Šuplje goveđe kosti prelijem sirćetom osravim oko sat vremena, isperem i kuham, najmanje dva sata na tihoj vatri, rasporedim u posudice ili vrećice i u zamrzivač. Dodajem u supu i sva jela od goveđeg mesa.

 2. Govedji zelatin se ne pije direktno iz kesice, nego, ravna kafena kasicica zelatina potopiti sa malo jogurta, koji preko noci nabubri i piti ujutru pola sata pre dorucka na prazan stomak, mesec dana tako, pa pauza 6 meseci. Ja posle cetiri dana osecam popustanje bolova svuda, vredi pokusati, dugo nisam pila sada drugi dan upravo pijem ili kasicicom pojedem. Meni pomaze, zelim svima takav osecaj, pored toga koristim i peruansku zlatnu maku na isti nacin, i bicete uspesna zena :).

 3. Ja sam se dugo borila i trpila stravične bolove . Doslovno sam puzala po kući. Med.sestra mi je dolazila kući davati injekcije jer nema šanse da sam mogla ići kod liječnika. Ali ništa mi nije bilo bolje , dok bol ne izađe na prste . Ali ne prođe ni mjesec dana , bol opet počinje od leđa pa kroz kuk , pa nogu. Tek kad mi je prijateljica preporučila kiropraktičara i poslije dva tretmana ja sam se preporodila. Više nijednom me nisu ni leđa zabolila , niti sam nijednu tabletu popila.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime