14 načina na koje možete iskoristiti linun.

1. Limun je odlican za ciscenje metalnog ( i drugog) posudja. Za skidanje kamenca, fleka, necistoca: nasuti vodu u sud i dodati sitno iseckan limun ili njegovu unutrasnjost. Staviti na sporet da provri, iskljuciti i ostaviti da odstoji sat vremena. Nakon toga, dobro oprati. Ponoviti po potrebi.

Na ovaj nacin mozete povecate vlaznost i osveziti vazduh u prostoriji (veoma je korisno u zimskom periodu, kada je vazduh suv od povecane toplote). Samo nemojte to raditi u vecernjim satima, jer esencijalna ulja limuna smetace vasem ornanizmu da se smirite i zaspite.

 

2. Da bi ste vratili cistocu mikrotalosnoj pesnici: naspite vodu u cistu posudu i dodajte unutrasnjost (pulpu) limuna. Stavite u mikrotalasnu na maksimalnu temperaturu na 5 minuta. Nakon toga, pecnicu obrisite mekom krpom.

3. Ocistite stvari za domacinstvo bez upotrebe kucne hemije. Najjace sredstvo u borbi protiv prljavstine, masnoce i kamenca je iseceni na pola limun na koji ste dodali kasicicu sode bikarbone . Jednostavno „prosetajte“ sa ovim „sendvicem“ po kuhinjskim povrsinama i sva postojaca prljavstina ce odmah izbaciti belu zastavicu predaje! 🙂

4. Nemojte bacati limunovu koru: posluzice za brisanje kante za smece. Eliminisace bakterije i neprijatne mirise.

5. Limun je poznat po svojim antibakterijskim svojstvima. Da bi ste izbegle razmnozavanja bakterija i drugih „opasnosti“ na dasci za secenje: isperite nju kljucalom vodom i istrljajte vecom kriskom limuna. Ostavite na neko vreme, a zatim isperite vodom ispod cesme.

6. Domace kolace imace bolji ukus , ako u njih dodajete sitno iseckanu limunovu koru.

7. Osusenu koru od limuna (bez belog dela) sitno sameljite u blenderu ili mlinu za kafu. Ovo je odlicna zamena za ekstrakt limuna.

8. Prah iz predhodnog dela mozete takodje pomesati sa secerom. Nekoliko dana kasnije, moze da zameni secer u mnogim kulinarskim receptima.

9. Napravite kandirano voce od kozurica linuna.

10. Za omeksavanje i ciscenje ogrubele koze: laktovi, kolena i pete istrljajte polovinom limuna, koji je posut sodom bikarbonom. Isperite, obrisite i nanesite hranljivu kremu. Ako su u pitanju ogrubele pete – obujte pamucne carape na namazana stopala i prespavajte u njima.

11. Limunov sok – odlican domaci prirodni tonik za ciscenje masne koze lica. A u kombinaciji sa aspirinom i – lek za problematicnu kozu.

12. Priustite sebi odlican piling tela sa limunom: pomesajte pulpu limuna sa 100 gr secera i 50 ml maslinovog ulja. Za vreme tusiranja, nanesite smesu na telo i istrljajte (izmasirajte) telo sundjerom, cetkom ili specijalnom rukavicom. Kontrastna temperatura vode samo ce pojacati podmladjujuci efekat ovog domaceg kozmetickog sredstva.

13. Limun kao lek. Konstantovano je da limun uništava maligne stanice u dvanaest vrsta raka, među kojima je rak debelog creva, dojke, prostate, pluca i gusterace. Probajte ovo: Iscedite pola limuna, razredite sa pola litre mlake vode i pijte. Jednostavno, alkalizuje telo.

14. Limun, u kombinaciji sa djumbirom – odlicno sredstvo  za ciscenje organizma od toksina i sredstvo za mrsavljenje – Voda Sassy.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime