10 činjenica o radu mozga koje dokazuju da smo mi spremni na sve

Naš mozak je neverovatan. On nam može pomoći da se popnemo na bilo koji vrh, ostvarimo svoj san i ostvarimo najteži cilj. Ali, zato je potrebno poznavati principe njegovog rada. Mi vam predlažemo da proučite činjenice o radu mozga i počnete ih  koristiti već danas.

Mozak reaguje na svaku misao i ne razume šta je činjenica, a šta fantazija. Baš iz tog razloga, ljudi koji nose „ružičaste naočare“ osećaju se srećnijima, a organizam doživljava placebo kao pravi farmaceutski preparat.

Osećaj umora mozga nastaje zbog naših emocija. Sastav krvi koja protiče kroz naš mozak u toku aktivnog rada je nepromenjen. Mada, na primer, krv iz vene čoveka, koji je radio ceo dan, značajno se menja.

Više od polovine današnjih naših misli  – to su, u stvari, jučerašnje misli. Pa zato je pesimistima tako teško promeniti svoju percepciju sveta. Neophodno je bukvalno „počistiti“ mozak i naterati ga da češće pozitivno reaguje.

Sve misli se pretvaraju u životno iskustvo. Recimo, ako vi maštate o putu u Pariz, sve oko vas će vas podsećati na ovaj grad. To se isto odnosi i na negativne misli. Želite promeniti svet oko sebe – menjajte svoji misli.

Mozak se ničim ne razlikuje od mišića, njega je, takođe, neophodno trenirati. Za mozak je korisno učenje, vežbe na svežem vazduhu, pravilna ishrana, dobar san, putovanja na nova mesta, nove aktivnosti, ples, pa čak, i igranje  „Tetrisa“.

Čak i kada spavamo, mozak nastavlja vredno raditi. Pored toga, njegova aktivnost je veća, nego tokom dana.

Životno je važno, s vremena na vreme,  isključiti se. Da ne potone u hiljade negativnih misli, potrebno je „isključivati“  – davati predah našem imunom sistemu. Ne zaboravljajte na aktivan odmor – baš on je najkorisniji za mozak.

Za aktiviranje novih sećanja, mozgu je neophodno osloboditi se starih. Bilo bi lepo, da smo u stanju sami odlučivati šta zaboravljati, a šta ne. Zato je potrebno češće koristiti informaciju, koju mi želimo da sačuvamo.

Mozak reaguje na bol, ali je ne oseća zbog nedostatka neophodnih receptora. Mada se ova činjenica ne odnosi na mnoštvo krvnih sudova, nerava i tkiva, kojima je okružen mozak.

Bilo koja aktivnost tera mozak generisati nove neuronske veze. Recimo, ako mi mislimo da nismo u stanju da dobijemo posao koji želimo, onda, s vremenom, ta misao će se samo ojačati u svesti.

Ali, ako zamenite takvo razmišljanje frazom „Ja ću uspeti!“, onda će mozak i sam početi da omogućava realizaciju vašeg cilja.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime