Propolis leči mnoge bolesti – lečenje propolisom.

 

Svako od nas zna za cudesna svojstva meda, polena, maticnog mleca, ali ne znaju svi puno o propolisu. Medjutim, propolis je medju malim brojem najefikasnih a i bezbednih narodnih lekova za ljude. Naucna istrazivanja propolisa i njegova primena u lecenju raznih bolesti sve vise ubedjuje istrazivace u biolosku aktivnost propolisa.

Poznato je veoma mnogo slucajeva lecenja propolisom razlicitih bolesti, kada su se druga sredstva pokazala kao neefikasna. Izrazeni terapijski rezultat primene propolisa vidi se kod zapaljenskih oboljenja uha, grla, nosa, sluzokoze usta, koze, opekotina, tesko izlecivih rana.

Propolis se odlicno bori protiv zuljeva, kurjih ociju, respiratornih i bolesti degistivnog trakta kao i hronicnih oboljenja prostate. Postoje dokazi o uspesnom koriscenju propolisa kod erozije grlica materice.

Takodje, ne zaboravite o pozitivnim efektima propolisa na psihofizicko stanje osobe u bilo kom starosnom dobu: propolis
poboljsava raspolozenje, smanjuje anksioznost i depresiju, stabilizuje nervni sistem.

Nacin pripreme proizvoda od propolisa  (masti, tinkture,ekstrakta,propolizata i masla od propolisa) mozete pogledati ovde:  nacini pripreme propolisa

Tradicionalni recepti propolisa ruskih lekara prelaze iz ruke u ruku, iz generacije u generaciju.

Propolis se koristi za lecenje:

 

 

Bolesti organa sluha

Za lecenje akutnog otitisa preporucuje se 5-10%-ni ekstrakt ili tinktura propolisa.
Pri hronihnom gnojnom otitisu srednjeg uha preporucuje se svakodnevno uklanjati gnoj sa vatnim tamponima, zatim u uvo staviti tampone natopljene sa 20-30%-nim ekstraktom propolisa u kombinaciji sa biljnim uljem u proporciji 1:4. Napravljeni tampon od gaze umociti u ovu smesu i staviti u usni kanal preko noci. Ovo dovodi do eliminisanja upalnog procesa. Kurs lecenja 10-15 procedura, u zavisnosti od tezine bolesti.
Preparati propolisa aktivno se primenjiju u lecenju ocnih opekotina, cireva roznjace, keratitisa(zapaljenja roznjace), konjuktivitisa, ekcema kapaka i.t.d. kao pravilo za to se koristi 0,3-2%-ni vodeni rastvori propolisa ili 5%-numast propolisa. Posle samo 1-3 dana smanjuje se bol i suzenje ociju, cirevi ciste se od gnoja. Potpun oporavak dolazi na 10-12 dan.

Respiratorne bolesti

Kod pneumonija, bronhitisa, laringitisa i rinitisa preporucuju se propolisne inhalacije koje su pristupacne i kucnimm uslovima. Za propolis inhalaciju neophodno je: 60gr propolisa i 40 gr heljinjeg voska smestiti u aluminijumsku solju od 300 ml i staviti u drugu vecu ciniju sa kipucom vodom i udisati isparavanja voska i propolisa. Propolis inhalacije preporucuju se u jutarnjim i vecernjim casovima po 10-15 minuta. Kod bronhijalne astme i upale pluca inhalacije propolisom raditi svakodnevno u toku 2 meseca, do potpunog izlecenja.
Dobre rezultate takodje daje i upotreba 20%-ne tinkture propolisa unutar po 30-40 kapi sa 50 ml prokuvane vode 3 puta na dan.

Najefikasni lek za anginu u svim fazama – propolis (iz-za obraza). Brzo pomaze samo propolis visokog kvaliteta – treba da izaziva u ustima peckanje i blagu utrnulost jezika.
Za lecenje angine treba zvakati posle obroka komadice propolisa velicine nokta. Na dan treba pojesti oko 5 gr propolisa. Ako je propolis visokog kvaliteta angina ce proci za par dana bez ikakvih komplikacija.

Oralne bolesti

Parodontopatija – to je upala tkiva oko zuba. Odlican efekat za njeno lecenje daje primena 45-ne tinkture propolisa na povrsinu zuba i oko njega. Istovremeno preporucujem uzimati 30-40 kapi 10%-nog ekstrakta propolisa 3 puta dnevno.
Izbeci zubobolju pomocice vam komadic propolisa stavljen kod korena zuba ili 5%-na mast propolisa. Mast stavite na komad vate i drzite na bolno mesto na 30-40 minuta.

Bolesti koze

Odlican isceljujuci efekat propolisa primecen je kod dugo nezarastajucih rana, venskih ulkusa, opekotina, promrzlina, apcesa, podkoznih cireva i drugih koznih bolesti.
U ovom slucaju propolis koristi se u obliku 10-20%-ne masti propolisa, koja je veoma efikasna kod ekcema, psorijaza, gljivicnih oboljenja koze i.t.d.

30-50%-ne masti propolisa preporucuju se lekarima kod raka i tuberkuloze koze.
Kod raka koze preporucuje se uzimati unutra 40-50 kapi 10%-nog ekstrakta propolisa, a za vreme svakog obroka treba pojesti po 3 cesnja belog luka.
Kod ispucalih bradavica (kod dojilja) i dugo nezarastajucih rana koristi se spolja maslo propolisa.

Propolis je veoma pogodan za jacanje kose i stimulise njen rast. Koristi se 10%-ni ekstrakt propolisa: 1 kasicica ekstrakta propolisarazredjena u casi vode – utrljava se u kozu glave ili ispira se kosa sa njim.

Da biste uklonili zuljeve drzite noge u toploj vodi 20-30 minuta, zatim nanesite na bolno mesto ugrejani komadic propolisa i zamotajte zavojem. Drzite 3-5 dana. Posle skidanja zavoja mozete bezbolno ukloniti i zulj ili kurije oko.

Zenske bolesti

U lecenju upale vagine i grlica materice izazvane trihomanijazom, patogenim gljivicama ili bakterijskim infekcijama preporucuje se 3%-ni vodeni rastvor propolisa u 96%-nom alkoholu. Umoceni tampon u ovaj rastvor uvodi se u vaginu.
Lecenje traje 7-10 dan. Lek se koristi jednom dnevno.

Erozija grlica materice uspesno se tretira sa 10-15%-nom masti propolisa.
Prvo tamponom umocenim u 2%-ni rastvor sode bikarbone pokupite sluz, zatim na mesto erozije stavi se tampon umoceni u mast propolisa i drzi se 10 sati. Procedure se rade svakodnevno. U 9 od 10 slucajeva doslo je do potpunog oporavka. Ovo lecenje mozete sprovoditi i kod drugih zapaljenskih procesa zenskih reproduktivnih organa.

Gastrointestinalni trakt

Za lecenje cireva na dvanaestopalacnom crevu najcesce se koristi 50-30%-na tinktura propolisa. Terapija pocinje sa 5-10%-ne tinkture propolisa i sa vremenom se prelazi na jacu tinkturu. Doziranje: 40-60 kapi na cetvrt solje ili toplog mleka, tri puta dnevno, 1,5 casa pre jela. Kurs lecenja – 1-2 meseca pod uslovom korigovane ishrane.
Za lecenje hemoroida i pukotina primenjuju se svece od propolisa i 10%-ni vodeni rastvor propolisa po 1 kasiku 2-3 puta dnevno u roku 2 nedelje.

Isijas

Za lecenje isijasa primenjuje se mesavina napravljena od jednakih delova meda, suncokretovog i kukuruznog ulja i 10%-netinkture propolisa. Mesavina se nanosi na listove papira (velicine sveske) i stavi se na bolno mesto na 5-6 sati. Proceduru primenjivati 2 dana.

Preporucujem da procitate:

Apiterapija – upotreba pcelinjih proizvoda u sluzbi zdravlja.Tradicionalni recepti lepote. Maske za lice sa medom.

[ratings]

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

  1. Napravila bih mast sa propolisom, interesuje me:
    -da li ta mast pomaze kod sekretornih upala usiju inkako?
    -upala grla?
    -bronhitisa i bronhilolitisa?
    Imam decubod 1,2 i 3 godine pa pi saradnja kod oralnog uzimanja propolisa bila nemoguca. Za disajne tegobe bih stavljala na grudi kao melem, a kod otitisa (cini mi se da sam negde i procitala kod vas) mazala iza uha i stavljala vaticu namocenu u mast u uho. Da li bi mast na ovaj nacin pomogla deci?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime