Osteohondroza vrata. Kako pravilno eliminisati bolove uz pomoć samomasaže vrata

Fizički ste neaktivni? Čuvajte se, stiže vam osteohondroza! Ona ne štedi nikoga. U rizičnu grupu spadaju skoro svi, a ne samo sredovečni ljudi.  Na simptome osteohondroze sve češće se žale i studenti.

Bol u vratu i u različitim delovima glave, ograničena pokretljivost, glavobolja, vrtoglavica, mučnina, zujanje u ušima. Takvi simptomi imaju naziv „Cervikalni sindrom“ (vratni sindrom). Ali, čest je i bol i trnjenje u grudima, rukama i različitim delovima glave, koji ljudi uopšte ne povezuju sa – vratom, već piju aspirine „za glavu“ i „za srce“.

Početne simptome vratne osteohondroze mogu da osete čak i 20- godišnjaci. Ipak, ako što ranije prepoznate ove simptome i počnete prevenciju, izbeći ćete medikamente.

Ako je bolest u zapuštenom stanju, mala je verovatnoća da ćete je izlečiti u potpunosti, ali sistematska samomasaža vrata značajno će olakšati tegobe i ublažiti bolove.

Masaža vrata nije zahtevna, traje samo par minuta, možete je raditi 2-3 puta dnevno, a daje pozitivne rezultate.

U ovom videu samomasaže, koju pokazuje ruski manuelni terapeut Vladimir Mardinski, možete pogledati kako treba pravilno raditi samomasažu vrata, i time smanjiti bolove, poboljšati cirkulaciju i opšte stanje.

Neophodno da znate, da postoje bolesti, kod kojih je bila kakva masaža kontraindikovana. To su:

 • – vaskularne bolesti – ateroskleroza, tromboza, aunerizma
 • – akutni zapaljenski procesi
 • – krvarenja  i poremećaji koagulacije krvi
 • – defekti kože na mestu masaže – mladeži, bradavice.

Čitajte još: So i ulje: lekovita smesa protiv osteohondroza

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

 1. Poštovani,

  Interesuje me la li se masaža preporučenom smjesom za liječenje osteohondroze može efikasno primijeniti i za liječenje donjeg dijela kralježnice?
  L/p
  Čitateljka Suzana

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime