20 filmova koje bi trebalo da pogleda svaka žena

Postoje filmovi o kojima se dugo razmišlja, filmovi za maštanje ili, pak, oni koje pogledaš i zaboraviš. A postoje i filmovi za žene.

Nećete verovati, ali to nisu obavezno ljubavni filmovi. Raznih su žanrova i nepredvidivi su kao i sam lepši pol.

Femina je za vas prikupila baš takve filmove. Sačuvajte ih, jer vam nekada reč, koju ste čuli u pravo vreme ili izvučena misao iz filma, može promeniti život…

Život u ružičastom

Ovo je jako duboka i osećajna biografska priča o francuskoj divi Edit Pjaf, čiji je život ličio na borbu za pravo na život, pravo da peva i voli. Ova priča je postala remek-delo, jer je na majstorski način prenela atmosferu Pariza, ludog, divljeg i istovremeno očaravajućeg, koji se čini sladkim i romantičnim samo onima koji ga ne poznaju dobro. Sigurno se u takvim okolnostima i rađa pravi talenat, ali to je već sasvim druga priča.

Dži Aj Džejn (Vojnik Džejn)

Film bez intriga i skupih bitaka. Ali je zato jedan od retkih koji nam verodostojno prikazuje kakva može da bude snaga volje čoveka.

U ovom slučaju žene. „Vojnik Džejn“ ima nekoliko nezaboravnih scena, siže je odlično urađen, zato je i postao klasik.

Osmeh Mona Lize

Mi ne znamo da postoji mudriji ženski film. On nas uči šta je dostojanstvo, hrabrost, svrsishodnost. Ali mnogo važnije je nešto drugo – ova slika otvoreno i pošteno pokazuje koliko je važno misliti svojom glavom.

Zbog toga, a i zahvaljujući odličnoj glumačkoj ekipi, film nije vulgarno-feministički, već blago sveobuhvatni, kao ženska intuicija.

Devojka od milion dolara

Ovaj film ništa ne ulepšava. On pokazuje svu surovost života, onakvom kakva jeste. Život nas izaziva i samo odlučan, hrabar i uporan čovek može da mu odgovori i da pristane na bitku.

Reditelj Klint Istvud je vrlo dobro primetio detalje, a glumci su proživeli sve te emocije i preneli ih nama. Neko će reći da je film surov, ali ako devojka ili bilo ko drugi mašta da postane šampion u boksu, onda ovde i nema mesta suzama i glupom hepi-endu.

Đavo nosi Pradu

Svet mode i sjaja je nesumnjivo lep. Ali koliko je lep, toliko je i surov. Bilo koja sitnica i ti si već svrgnut s vrha Olimpa.

Film, naravno, nije epohalan. Snimljen je kao drama-komedija. Ali film je odličan. Lagan, prijatan, dobro osmišljen siže, koji ulepšavaju sjajna Meril Strip i En Hatavej.

Put promene

Da li je moguće da gledalac uđe u život bračnog para s dvoje dece, koji proživljavaju krizu, sredinom 20. veka u SAD? Ali pred kraj filma ćete shvatiti da sve što ste upravo videli, u stvari govori i o vama.

Možete, kao i glavni junaci da planirate da odete iz beznadežnog položaja u Parizu. Ali nije sve tako jednostavno. Mesto boravka možete promeniti, ali od sebe ne možete pobeći. Ako je u vama praznina, gde god da ste, s kim god da ste, tuga vas neće ostaviti. Za ovo otkriće hvala ovom filmu.

Kraljica

Film „Kraljica“, reditelja Stivena Frirza, jedan je od boljih i uzvišenijih filmova o teškom periodu engleske kraljevske porodice, nakon pogibije princeze Dajane.

Kako je biti kraljica, kojoj je upućeno mnogo neprijatnih reči, da li da se prepusti emocijama ili da se drži, kao što i priliči monarhu? Nije uzalud u prologu filma stih Šekspira. Ali ako su se Šekspirovi junaci borili protiv neprijatelja mačevima i strelama, u današnje vreme se bitka vodi pomoću kamera i mikrofona. I to zahteva odgovarajuću snagu.

Erin Brokovič

Priča „Erin Brokovič“ je o jakoj i slaboj ženi. Jednostavno, zbog okolnosti obične ženske slabosti su za Erin nedopustiva raskoš.

Možda ona nije uopšte genije, ali upornost i neravnodušnost prema tuđim sudbinama omogućavaju joj nešto nemoguće – da prebrodi, da pobedi moćnu korporaciju, koja u pravom smislu reči truje živote ljudi. U trenutku kad dižete ruke od svega, samo pogledajte ovaj film. Odličan je.

Frida

Sjajan film o sjajnoj ženi, o buntovnoj prirodi, o nezadrživoj želji, o energiji poput nabujalog izvora. Frida je imala 20 godina kada se udala za najpoznatijeg umetnika Meksika, Dijega Riveru, ne tako mladog, bogatog i razvratnog.

Ovaj film govori o Fridi, ne samo kao o genijalnom umetniku, već i kao o ženi, kojoj su na prvom mestu bili ljubav i porodica. A muzika u filmu zaslužuje posebnu pažnju.

Jedi, moli, voli

Nismo mogli da ne stavimo na spisak ovaj film. Ovaj film, snimljen prema knjizi, predstavlja jednostavan recept protiv depresije.

Izaberite bilo koje tri zemlje na „I“, odmah krenite na putovanje i počnite da upoznajete sebe. Glavnoj junakinji, koju igra Džulija Roberts, to je pošlo za rukom. Došlo je vrema za vašu priču.

Zlatni vek

Još jedna predivna priča o tome, kako nije lako biti kraljica. Ali ovaj film nije toliko o istoriji i monarhu, koliko o čoveku. Elizabeta I, žena koja nije pripadala sebi nijednog minuta, lišena čak jednostavnih životnih radosti.

Neizvesnost, strah, izdaja, doživljaji, veličanstvenost – sve je ovo obuhvaćeno epopejom „Zlatni vek“, s jedinstvenim scenarijem, raskošnim kostimima i zadivljujućom igrom glumaca.

Tamo gde je srce

Najlepši film o ljubavi, svepraštanju i prijateljstvu. Reklo bi se banalna priča, stara kao i svet. Devojku, koja je u drugom stanju, ostavlja momak, kome se ona nada kao životnom saputniku.

Ali život nije tako loš, kakvim se čini. Samo ne treba očajavati, ne treba mrzeti sudbinu za bilo šta, ne treba odustajati. Samo treba ići napred, ne pamteći zlo, pomagati ljudima i radovati se životu. Ovo smo čuli sto puta, ali upravo je to ključ za sreću.

Jovanka Orleanka

Film je zaista odličan. Istorijska priča o ovakvim junacima lako može da bude dosadna i da pređe u patetiku. Ali autori filma su se potrudili i hvala im za realizam, veru i pravdu, koja je odlično prikazana u liku svete Žane, a koju je sjajno odglumila Mila Jovović.

Glava u oblacima

„Glava u oblacima“ nije jednostavno naziv filma. To je stanje duše u kome su junaci, stanje blagog bezumlja, uzvišene patnje, kojima nema mesta na zemlji, oni vuku naviše, ali, avaj, zato, udaljavaju od sveta.

U filmu je mnogo estetike, tragičnosti, osuđene estetike, koja  ne gubi sjaj čak ni u momentu dok vene. Ovo je prava studija o najtajnovitijoj pojavi u svemiru- o čovečjem srcu.

Elegija

Postoje filmovi koji potresu gledaoca do dubine duše, i prodiru u sve nervne završetke. „Elegija“ je jedan od njih. Priča profesora koledža Dejvida Kepeša i mlade bezgrešne Kubanke, Konsiele Kastiljo, negde duboko u nama rastavlja sve tačke nad „i“, i već znamo ko je pored nas, ko jednostavno nije, a ko je dušom pored nas.

Čudesna sudbina Amelije Pulen

Fantazerka Ameli nalazi u svom kupatilu tajni prolaz sa starim igračkama, i počinje da razmišlja da vrati „blago“ zakonskom vlasniku.

Ovaj dobri postupak menja njen život i ona počenje da se meša u u živote drugih na potpuno neočekivan način. Film je preokrenuo i naše živote, a bez predivne muzike Jana Tjersena, već je nemoguće zamisliti Pariz.

7 dana i noći s Merilin

Odigrati Merilin Monro – to je izazov. Ali glumica Mišel Vilijams je odlično odigrala svoju ulogu. Pošlo joj je za rukom da oživi sliku kokete i male devojčice, sigurne u sebe, ali koja se boji celog sveta i ljudi.

Film treba pogledati ne samo zbog Merilin, već i zbog predivne atmosfere. I poverovaćete da se može stići do zvezda.

Čelična lejdi

Film nije prošao bez patetike, ali Meril Strip je kao i uvek sve spasila. Istovremeno je sačuvan i lik Tačer, pred kojim se samo treba pokloniti. Političar koji preferira delovanje. Žena koja bira karijeru. Lider zemlje koji može da ode na vreme i s dostojanstvom. Film treba obavezno pogledati.

Evita

Sjajan mjuzikl, koji govori o miljenici cele Argentine, Eviti Duarte de Peron, o njenom životnom putu, koji je nju sam odabrao.

Za ovaj lik Madoni treba zahvaliti, odlično je prenela tamne i svetle strane svoje junakinje, a isto tako i njene strahove i ambicije. I naravno muzika zaslužuje posebnu zahvalnost. Kompozitor Endrju Lojd je stvorio remek-delo.

Đia (Manekenka)

Ako bismo morali da opišemo film jednom rečju, onda bismo mogli da kažemo „odlično“. Gledaocu je prikazana čitava surova istina modelinga. Čini se da je to odličan život, ispunjen fotosesijama, susretima, nastupima? I baš tu su nas uveli u „sjajni“ život modela. A mlada Anđelina Džoli je odličan izbor autora filma.

Koko Šanel

Film o jakoj ženi koja se nije plašila da se suprotstavi društvu s moralom, s uskim korsetima, karnevalskim haljinama i šeširima-beze. Neki kažu da je film dosadan i monoton.

Pre će biti da film nije brz i u tome i jeste njegova lepota. Ovaj film liči na život, u njemu nekada sve ide polako, a nekada leti brzinom misli. I neprevaziđena Odri Tatu u ulozi Koko Šanel.

Bonus:

Mostovi okruga Medison

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је film-mostovi-okruga-medison.jpg

Film je ekranizacija istoimenog autobiografskog romana Roberta Džejmsa Volera. 

Priča o fotografu slobodnog duha (Klint Istvud), koji je na zadatku da za Nešenel džiografik napravi seriju fotografija pokrivenih mostova koji se nalaze u Ajovi. Sasvim neočekivano, put ga vodi do usamljene žene (Meril Strip) koja čitavog života žudi da ostvari svoje snove..

Mostovi okruga Medison priča su o čežnji i razumevanju, o ljubavi tako snažnoj da može zauvek da promeni našu stvarnost..

Još: 9 sjajnih filmova o ženskim tajnama

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

5 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime