Zašto treba čuvati mlečne zube svoje dece. Neverovatno otkriće!

 Zašto treba čuvati mlečne zube

Kada deci ispadaju mlečni zubići, mnogi roditelji čine poseban ritual. Da obraduju dete, zubić menjaju za novčić, i šalju ga zubnoj vili, jer sva deca vole takvu zabavu. Odnosno, bacaju te zubiće.

Ali, prema najnovijim naučnim istraživanjima, ispostavlja se da su mlečni zubi – vredan genetski materijal, koji može da se izbori sa različitim ozbiljnim oboljenjima.

Stvar je u tome, da mlečni zubi u sebi sadrže matične ćelije! Ove ćelije mogu regenerisati neurone, kosti i hrskavice, a takođe, i neke ćelije srčanog mišićnog tkiva. Savremena nauka omogućava korišćenje ovih ćelija za oporavak organa u slučaju bolesti.

Poslednja naučna otkrića svedoče o tome da je moguće izlečiti leukemiju, multiplinijelom i hodking bolest posredstvom korišćenja matičnih ćelija deteta. Ranije su se ove bolesti lečile samo transplantacijom koštane srži ili drugog tkiva.

Da se sačuvaju matične ćelije, treba zamrznuti mlečni zub u toku 48 sati nakon ispadanja. U Americi i mnogim drugim zemljama postoje banke krvi i tkiva iz pupčane vrpce i banke matičnih ćelija u koje se može predati genetski materijal na čuvanje, još pri rođenju deteta.

Ako se dete razboli, ono će biti bezbedno – nove tehnologije će se pobrinuti o njegovom zdravlju.

Ali, ako ne postoje sredstva i mogućnosti korišćenja takvih banki, neophodno je samo zamrznuti mlečni zub deteta, i čuvati ga. Ko zna, možda će to u budućnosti spasiti njegov život…

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

4 KOMENTARA

  1. Meni su u banci matičnih ćelija rekli da prvo svi zubi moraju biti pervektno zdravi. Slatkiša 0 sme da jede dete. Ne mogu da se prisetim još i tačno detalja, ali mislim da se svi zubi vade do pete godine. Uglavnom, rečene su mi neke stvari, potpuno neostvarive kada je realan život u pitanju, i naročito stresne za dete.
    U svakom slučaju, koga zanima, može pozvati banku mat. ćelija kod nas pa se raspitati, ali mislim da zamrzivač neće odraditi posao.

    Matične ćelije se vade iz zubica i čuvaju tako da se pritom množe jer ih ima daleko, daleko manje nego u onima u pupčanoj vrpci.

  2. Da li gospodjo Dunja znate mozda, gde bi se posle odradila ta intervencija,odn.ubrizgavanje tih mat.celija.Ja bih sinu to uradila, ima 6 godina, nema konacnu dijagnozu ali misle da je autizam.

  3. Da li gospodjo Dunja znate gde se vrse te intervencije,odn.ubrizgavanje tih mat.celija.Interesuje me konkretno Klinika koja bi to uradila,grad,drzava,bilo sta…jer svi pricaju a niko ne kaze ko to radi,koji doktor,koja Klinika, kako doci do njih…Ja bih to uradila svome sinu, koji ima 6 god.i nema konacnu dijagnozu, ali se misli da je u spektru autizmas

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime