Zašto je dobro ujutru popiti čašu tople vode sa sokom od limuna.

Navike koje usvajate će ili ojačati vaš imunitet ili ga oslabiti. Naučnici su dokazali da topla voda pomešana sa sokom od limuna može učiniti čuda za vaš organizam. 

Usvajanjem ove navike ćete već nakon mesec dana primetiti značajne promene u funkcionisanju organizma kasnije u danu. Nemojte se iznenaditi ako topla voda sa limunom nakon nekog vremena postane ritual bez kojeg ne možete.

Ujutro,  nakon ustajanja započnite dan s čašom tople vode i sokom od polovine limuna. Limunov sok s toplom vodom ispira na čudesan način jetru i bubrege.  Ako imate probleme sa želucem, limunovu vodu možete zasladiti kašičicom meda. To je tako jednostavno, a prednosti su velike.

Evo zbog čega je dobro piti toplu vodu sa limunom:

Diže imunitet

Limun je bogat antioksidantima i vitaminom C, koji je odličan za podizanje imuniteta i pomagaže organizmu da se odrbrani od infekcija. Vitamin C se bori protiv inflamacija i često se koristi u  borbi protiv astme i drugih respiratornih bolesti. Limun takođe sadrži saponine, koji se bore protiv mikroba i odlični su protiv gripa i kijavice. Takođe, vitamin C pomaže u apsorbciji gvožđa.

Smanjuje kiselost organizma

Iako je ukus limuna jako kiseo, on zapravo ostavlja bazni trag u našem organizmu, i bori se protiv kiselosti. Brza i nezdrava hrana, kao i šećeri podižu kiselost organizma, a limun je jedan od najjačih alkalizatora.

Pomaže u varenju 

Limun se tradicionalno koristi kao lek kod ljudi koji imaju problema sa varenjem. Limunov sok pročišćuje i stimuliše jetru, ali takođe i potpomaže proizvodnju hlorovodonične kiseline u želucu, koja vari hranu, i time ubrzava varenje.

Čisti kožu

Vitamin C i svi antioksidanti u limunu bore se protiv slobodnih radikala, koji su odgovorni za veliki broj problema na koži. Izlaganje suncu i toksini iz okoline dovode do oštećenjam, a slobodni radikali su odgovorni za većinu simptoma starenja na koži. Unošenje antioksidanata može da pomogne u borbi protiv bora i bubuljica, ali vitamin C može da se koristi i direktno na koži.

Ubrzava zarastanje

Askorbinska kiselina, poznatija kao vitamin C, ubrzava zarastanje rana, i jedan je od najbitnijih sastojaka za održavanje zdravog vezivnog tkiva, kostiju i hrskavice. Sve u svemu, ovaj vitamin, koji se nalazi u limunu, neophodan nam je kada se oporavljamo od povrede, ili stresa.

Hidrira 

Velika čaša vode sa limunovim sokom neće samo očistiti organizam od svih toksina koji su se možda nakupili u toku noći, već će vam pomoći i da održite organizam optimalno hidriranim. Svaka čaša vode u toku dana je plavi melem za vaš organizam, a pogotovu ako je obogaćena dragocenim limunovim sokom.

Podiže energiju

Probajte da ujutru popijete čašu vode sa limunom, i videćete koliko ćete više energije imati. Ponekad je i sam miris limuna dovoljan da nas razbudi. Pored toga, limun pomaže u lečenju anksioznosti i depresije.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

4 KOMENTARA

  1. Ja već nekoliko meseci ujutru pijem vodu sa limunom i verujem da ta navika samo dobro može da mi donese. Ono što me zanima je da li deca smeju ovo da piju, od koje godine i koliko limuna. Hvala 🙂

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime