Pomozite svekrvi i majci da se ne mešaju u Vaš život

svekrva i snajaDrage svekrve ili majke u vise navrata daju Vam nepotrebne savete i stalno se mesaju u Vas zivot? Najbitnije – bez svadje, resiti ovaj problem mozete i bez vredjanja jedne i druge.
Ko je kriv?
Najvaznija stvar, koju morate nauciti za sebe – nikada se ne sukobljavajte sa majkom ili svekrvom. Ovo je lako uraditi kada shvatite zasto roditelji imaju potrebu da se mesaju u Vas zivot.
Cinjenica da majka zeli da bude zastupljena u zivotu svog sina ili cerke, a pri tome ima svoja negativna iskustva u zivotu, i sigurno ne zeli da njeno dete to ponovi

. Ni jednoj majci nikad nece biti jasno da je njeno dete odraslo, ima svoj zivot, a samim tim i drugacije iskustvo. Sta vise, zene su po prirodi veoma konzervativne i veruju da su deca – njihova imovina. Ispostavlja se da ziveti sa brigama i problemama njihove dece mnogo je lakse i zgodnije.

Osnova takve taktike roditelja, prema psiholozima, jeste manipulacija i zelja da se kontrolise.

Pa sta da radim?

svekrve i snajkeMudra zena nikada nece uzbudjeno vikati svekrvi: „Niste u pravu!“ Umesto toga ljubazno i sa postovanjem recite: „Ja cu razmisliti o Vasim recima i obavezno cu da se posavetujem sa Vasim sinom i mi cemo zajedno resiti ovaj problem“.
Posle ovog razgovora svekrva ce ostati zadovoljna jer nije bila proignorisana. Sta vise, kao majka dobila je visoku ocenu – vaspitala sina, koji je stvarno glava porodice i donece konacnu odluku. 

Resenje sukoba nije sve. Potrebno je resiti srz problema – ne dozvoliti nikome da se mesa u Vas zivot. To znaci da roditelji moraju da nauce da zive svoje zivote.

Popricajte sa svekrvom, mozda je ona nekad mastala, naprimer, da nauci da plese, strika, restaurira namestaj…ali nije imala vremena za to.
Postoje klubovi i organizacije za starije ljude – pogledajte gde su, preporucite svojoj svekrvi da ode tamo. Pitajte je, mozda bi volela da uradi nesto, ali za to joj je potrebna Vasa pomoc. Pomozite joj!

svekrva i snajaCim majka ili svekrva pronadje za sebe zanimanje, koje njoj odgovara, ona ce imati svoj zivot i svoje interese, koje ce je odvratiti od Vasih problema.
Na ovaj nacin mozete minimizirati roditeljsku manipulaciju i konacno prestati trositi zivce i energiju na beskorisne prepirke. A majka ili svekrva, zauzvrat, bice zahvalna Vama – jer cete joj pomoci da otkrije potpuno novi, svoj sopstveni svet.

Komentari

komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *