Kako pobediti nesigurnost.

Svi smo ponekad nesigurni u sebe. Prevelika nesigurnost sprecava nas da se prepustimo i uživamo u životu. Cesto je nesigurnost donosi više štete, nego koristi. Život se menja i ništa nije sigurno, ali ako ste dovoljno psihicki jaki, moci cete prebroditi poteškoce i pokrenuti se i radovati se i najmanjim sitnicama. Pobedite nesigurnost u svega nekoliko koraka, koje vam donosimo u nastavku.

Naucite biti objektivni

Ukoliko ne možete ispuniti odredeni cilj, zadatak, na trenutak zamislite da ste neko drugi. Ukoliko želite biti organizovaniji, zapisujte obaveze na papir. Smirujte sebe. Zapitajte se zašto vi niste dovoljno dobri da biste uradili nešto. Nemojte razmišljati negativno i govoriti sebi kako ste nesposobni. Umesto toga, razmislite šta možete uraditi da postignete svoj cilj. Kljucno je da pronadete izvor nesigurnosti.

Zapitajte se, „Šta je najgore što vam se može desiti?“ Budite realni kada razmišljate o odgovorima. U glavi je uvek lako zamisliti najgore moguce scenarije. Nemojte paniciti kada pocnete razmišljati o najgorim mogucim scenarijima, zapitajte se da li je takav scenario zaista realan ili je proizvod vaše mašte. Nakon toga se zapitajte, „Šta je najbolje što mi se može desiti?“ Razmišljajte pozitivno i budite objektivni

Budite svesni svojih kvaliteta

Nesigurnost cesto potice od prevelikih ocekivanja. Kada se fokusirate na svoje loše strane, zanemarujete pozitivne osobine. Ukoliko ste prestrogi prema sebi, teško cete se ceniti i postacete nesigurni u sebe i svoje kvalitete. Probajte sa jednostavnom vežbom – svaki put kada se setite jedne vaše negativne osobine, odmah se setite dve svoje pozitivne osobine. Na primer, ukoliko ste opekli jezik jer niste dovoljno ohladili caj i kažete sebi da ste idiot, odmah se podsetite da imate prelepu kosu i da odlicno igrate tenis. Možda zvuci cudno, ali hvaljenjem sebe menjate i svoj stav.

Održavajte prijateljstva

Obratite pažnju s kim se družite i obratite pažnju na stavove vaših prijatelja o drugima, vama i njima samima. Ukoliko primetite da su vaši prijatelji skloni kritikovanju vašeg oblacenja, tela, odluka, ponašanja, onda je možda bolje da potražite drugo društvo, koje nece kritikovati sve što radite. U redu je imati prijatelja koji ce vam iskreno reci šta misli, ali ukoliko ste okruženi sa previše negativnosti, i sami cete biti negativni. Imajte za prijatelje osobe koje u sebi i drugima traže ono najlepše i koji nisu skloni osudivanju na dnevnoj osnovi.

Opraštajte drugima

Nemojte dozvoliti sebi da vam prede u naviku da kritikujete druge. Ukoliko zaista osudujete tude stavove, zapitajte se zašto to ustvari radite. Cesto osudujemo druge iz vlastite nesigurnosti i da bi se mi bolje osecali, a zapravo – ponižavamo sami sebe i odajemo nesigurnost u sebe. Umesto da kritikujete, dajte drugima podršku – ne samo da cete steci prijatelje, na taj nacin pokazujete da cenite sebe. I zapamtite, samo zato što neko radi nešto drugacije od vas i ne živi onako kako vi živite, ne znaci da on to radi pogrešno.

Svaki dan uradite jednu stvar koja vas cini sretnim

Ne mora biti ništa posebno – prošetajte omiljenim delom grada i obidite butike sa odecom, popijte kafu u nekoj lepoj basti kafica. Morate ceniti sebe, da bi vas drugi cenili.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...

 

Komentari

komentara

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *