10 činjenica o ženskom telu koje zvuče kao fantazija, a zapravo su čista istina

Rađanje dece je sposobnost ženskog tela od koje naprosto zastaje dah, ali to svojstvo nije jedino koje žensko telo čini dostojnim divljenja.

Ako pažljivo proučite ovo pitanje, otkrićete da postoje i mnogi drugi zanimljivi fenomeni, kojih možda ni same žene nisu svesne.

Femina je pronašla 10 činjenica koje dokazuju da je žensko telo zaista zadivljujuće.

10. Žene zaista bolje vide boje

Žene bolje od muškaraca razlikuju boje, pošto je percepcija nijansi direktno povezana sa X hromozomom. Žene imaju dva takva hromozoma, a muškarci samo jedan.

9. Jedna dojka je uvek veća od druge

Nijedna žena nema apsolutno simetrične grudi. Razlika u veličini je obično sasvim neprimetna, a može da nastane iz više razloga – na primer, razlika u veličini mlečne žlezde ili čak u elastičnosti kože svake dojke. To uopšte nije razlog za brigu – ovo je potpuno prirodna pojava.

8. Žensko telo se zapanjujuće menja za porođaj

Rođenje bebe je zaista složen proces i to će potvrditi svaka žena. Pored toga što doživljava strašne bolove, žensko telo trpi i mnoge promene. Jedna od njih je širenje grlića materice.

Za vreme porođaja, grlić materice se iz čvrsto zatvorenog ulaza preobražava u potpuno otvoren izlaz za bebu. Da bi mogao da propusti bebu, on mora da se potpuno otvori 10 cm, odnosno slikovito rečeno – na prečnik velike krofne.

Međutim, tih 10 cm su samo neophodna veličina otvora: grlić materice može da nastavi da se širi, da bi odgovarao veličini bebine glave.

7. Žene lakše podnose bol

Žene češće doživljavaju bol u životu nego muškarci to je dobro poznata činjenica, ali nije stvar u tome koliko su otporne, već kako njihov mozak funkcioniše.

Neka istraživanja pokazuju da se žene i muškarci različito sećaju bolova koje su iskusili. Dok su muškarci skloniji stresu i preosetljivosti kad pomisle na pretpljeni bol, žene obično brže zaboravljaju na to. Uopšte, prag bola je kod žena 9 puta viši nego kod muškaraca.

6. Žene zaista umeju da izaberu reči

Kada je reč o izražavanju rečima, niko ne može da se poredi sa ženama. Pokazalo se da za ovaj fenomen postoji čak i anatomsko objašnjenje: frontalna i temporalna oblast moždane kore veće su kod žena, a smatra se da su upravo ti delovi mozga odgovorni za jezičke sposobnosti.

Žene takođe imaju viši nivo proteina FOXP2, koji je poznat kao „jezički gen“. Visok sadržaj ovog proteina omogućava prosečnoj ženi da izgovori oko 20.000 reči na dan, što je za 13.000 reči više nego što izgovori prosečan muškarac.

5. Ženski mišići su izdržljiviji

Neka istraživanja su dokazala da žene mogu da rade vežbe izdržljivosti oko 75% duže od muškaraca. Razlog leži u njihovim hormonima: smatra se da ženski hormon estrogen čini njihove mišiće otpornijim na zamor.

4. Ženska koža je veoma osetljiva

U proseku je ženska koža 25% tanja od muške, što je čini osetljivijom na dodir i druge vrste stimulacije. Nažalost, ta osobina ima i negativnu stranu. Preosetljiva koža žena je sklonija pojavi bora, jer sa starenjem koža gubi kolagen.

3. Raspoloženje žene zavisi od hormona

Većina žena zna sve o simptomima PMS-a. Međutim, nije svaka žena primetila da ciklus svakodnevno utiče na njeno telo. Pošto se nivo hormona u mozgu i telu neprestano menja, oni takođe menjaju njen pogled na svet, nivo energije i osetljivost.

Zato se žene se često osećaju opuštenije oko 10. dana od početka ciklusa i neposredno pre ovulacije. One se tih dana trude da se seksi oblače, da bi izgledale privlačno potencijalnim partnerima.

Nedelju dana kasnije, kada nivo progesterona poraste, žene po pravilu više sklone da ostanu kod kuće, uz šolju toplog napitka i grle se u krevetu s voljenom osobom.

Sledeće nedelje su obično sklonije suzama i razdražljive. I konačno, njihovo raspoloženje pada na minimum 12 do 24 sata pre početka novog ciklusa.

2. Žene dvaput doživljavaju adolescenciju

Drugo razdoblje ženske adolescencije ili perimenopauza, nastupa u 40. godini. Obično ga karakteriše nepravilan ciklus, noćno znojenje i druge, ne baš prijatne pojave, izazvane promenama nivoa hormona. Hormonske promene tokom ovog perioda mogu da budu toliko nagle, da žena počne da se ponaša poput tinejdžerke.

1. Žene su stručnjaci za čitanje lica

Od trenutka kada se rode, žene imaju sposobnost da „čitaju“ lica ljudi i da savršeno dešifruju njihove misli i osećanja. Ovo im pomaže da budu osetljivije prema drugima i da bolje komuniciraju sa njima. Osim toga, neka istraživanja su pokazala da žene odlično pamte lica.

Saznajte još: 14 neobičnih činjenica o ženskom telu, koje čak ni same žene ne znaju

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime