14 neobičnih činjenica o ženskom telu, koje čak ni same žene ne znaju

Da li ste znali da žene godišnje plaču od 30 do 45 puta, dok muškarci puste suzu tek 6 do 17 puta? Za ovo postoji naučno objašnjenje. Ali, ima toga još. Veoma smo posebne 🙂

Često se za žene kaže da su misteriozna bića, a naučna istraživanja nam svaki dan donose nove zanimljivosti koje ni same ne znamo.

Da su žene zaista jedinstvene i da se po mnogim osobinama razlikuju od muškaraca govore i ovih 14 neobičnih činjenica:

ŽENSKA SRCA KUCAJU BRŽE OD MUŠKIH

Muško srce napravi oko 70 otkucaja u minuti, dok srce žene stvara 78 otkucaja u istom vremenskom intervalu. Naučnici tvrde da je veći broj otkucaja ženskog srca opravdan zbog manje veličine. Inače, prosečno srce muškarca teži oko 280g, dok žensko teži oko 200g.

SAGORAVAJU MASTI SPORIJE OD MUŠKARACA

Muškarci imaju više metabolički aktivno mišićno tkivo. S obzirom na razlike u telesnoj masi, muškarci sagorevaju do 20 posto više kalorija u stanju mirovanja od žena. Nepravedno, ali istinito.

ŽENE IMAJU JAČI IMUNITET

Žene imaju aktivniji imunitet pa se lakše bore protiv infekcija, ali zbog veoma aktivnog imuniteta sklonije su autoimunim bolestima.

PREČNIK VLASI ŽENSKE KOSE JE DVA PUTA MANJI OD PREČNIKA MUŠKE

Možda zvuči čudno, ali nije preveliko izneneđenje da muška kosa mora biti grublja od ženske. Zbog velike količine ženskih hormona, ženske vlasi su zaštićenije od testosterona i time manje sklone gubitku kose.

ŽENE IMAJU VIŠE RECEPTORA ZA SLATKO NA JEZIKU OD MUŠKARACA

Kada je reč o čulu ukusa, zaista postoje naučni dokazi da žene imaju prednost. Oko 35 posto žena ima odlično čulo ukusa. To znači da mogu identifikovati slatko, kiselo i gorko jače nego što je to uobičajeno, u odnosu na 15 posto muškaraca.

ŽENE OSEĆAJU JAČI BOL

Istraživanja su pokazala da žene imaju više nervnih receptora, što uzrokuje intezivniji osećaj bola nego kod muškaraca. U proseku, žene imaju 34 nervna vlakna po kvadratnom centimetru kože lica. Muškarci imaju samo 17.

ŽENSKO ČULO MIRISA JE PO ROĐENJU JAČE OD MUŠKOG

Ženski mozak prosečno sadrži 43 posto više stanica i 50 posto više neurona u delovima koji su zaduženi za miris. Na primer, žene bolje prepoznaju miris ljudi, a ženski hormon estrogen još više pojačava tu osetljivost.

ŽENE VIŠE PLAČU

Žene godišnje plaču od 30 do 45 puta, a muškarci tek 6 do 17 puta. Suze sadrže veliku količinu prolaktina – hormona koji je u bliskoj vezi sa emocijama. Kod žena je nivo ovog hormona mnogo veći nego kod muškaraca.

 

30% ŽENA TOKOM TRUDNOĆE IMA ŽELJU ZA NEOBIČNIM KOMBINACIJAMA HRANE

Žene, kažu stručnjaci, najviše žude za sladoledom i krastavcima.

ŽENE BOLJE PREPOZNAJU ZVUKOVE VISOKIH FREKVENCIJA

Nekoliko studija je pokazalo kako su žene bolje od muškaraca kada je u pitanju oštrina sluha iznad 1 ili 2 kHz. Naučnici kažu da je ovde evolucija odigrala bitnu ulogu i da je ženski mozak ’’programiran’’ tako da čuje plač deteta. Jačem polu bolje ide određivanje smera iz kojeg zvuci dolaze.

ŽENE SU GENETSKI FLEKSIBILNIJE OD MUŠKARACA

Građa ženske karlice jedna je od anatomskih prednosti za fleksibilnost. Zbog širih i plićih kukova, žene imaju veći raspon pokreta u karličnom pordučju.

ŽENE TREPĆU DVA PUTA VIŠE OD MUŠKARACA

Treptanje održava vlažnost očima i štiti ih od stranih tela koja ulaze ili od iritacije. Zbog višeg nivoa hormona estrogena u svom sastavu, žene trepću više.

BOLJE RAZLIKUJU BOJE JER JE HROMATSKA OSETLJIVOST DIREKTNO POVEZANA SA X HROMOZOMOM

Stručnjaci tvrde da oči pripadnica lepšeg pola imaju više gena za  ’’razlikovanje boja’’, pa ih one mnogo bolje prepoznaju. Žene primećuju suptilne nijanse jasnije od muškaraca. Ti geni se nalaze u X hromozomu, a s obzirom na to da žene imaju dva, a muškarci jedan, bolje vide boje.

ŽENSKA KOŽA JE DESET PUTA OSETLJIVIJA OD MUŠKE

Hormon testosteron određuje karakteristike muške kože i daje joj drugačiju strukturu od ženske. Ženina je mnogo osetljivija, dok muškarci uglavnom imaju deblju i masniju kožu.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime