10 Neobičnih načina da se bez mnogo napora oslobodite viška kalorija

Oslobađanje od suvišnih kilograma najčešće povezujemo sa iscrpljujućim treninzima, strogim dijetama i sličnim stvarima koje uopšte ne predstavljaju zadovoljstvo. Pokazalo se, međutim, da se može oslabiti i na mnogo prijatniji način. Na primer, sedeći ispred televizora. Samo je potrebno izabrati odgovarajući film.

Femina vam predlaže više neobičnih načina za sagorevanje viška kalorija. Neki od njih su zaista neočekivani..

1. Šoping

Šoping zamara telo više nego što se čini. Prvo, takva šetnja po pravilu traje više od sat-dva, a drugo – kese sa onim što ste nakupovali pretvaraju običnu šetnju u pravi trening sa opterećenjem. Šoping u trajanju od tri sata približno odgovara jednočasovnom treningu na sobnom biciklu jer tom prilikom utoršite 500 kalorija.

2. Čišćenje

Svaki rad u kući biće vam prijatniji, ako imate na umu da kućni poslovi održavaju telo u formi. Za pola sata običnog spremanja kuće, možete utrošiti 85 kalorija. To približno odgovara 15-minutnom vežbanju trbušnih mišića, a veliko spremanje za isto to vreme sagori čak dvaput više kalorija.

3. Vino

Naučnici sa Univerziteta u Alberti tvrde da čaša suvog crnog vina može da zameni čitav sat treninga u teretani. Stvar je u tome da vino sadrži supstance koje ubrzavaju rad srca i produktivnost mišića, a resveratrol pretvara belo masno tkivo u mrko, a sem toga reguliše šećer u krvi. Upamtite najvažnije: preporučuje se samo jedna čaša.

4. Pevanje

Pevanje aktivira mnogo različitih mišića i zaista je dobra vežba. Da biste sagoreli 100 suvišnih kalorija, možete da pevate sat vremena ili da 15 minuta intenzivno radite sklekove. Nije li to dobar izgovor da vikendom odete na karaoke ili da izjutra obradujete susede svojom pesmom dok se tuširate?

5. Spavanje

Kad vam ujutro zazvoni budilnik, a vi kažete sebi “još samo pet minuta”,  zapravo dajete svom telu dodatno vreme da se oslobodi suvišnih kalorija. Ukoliko spavate bez odeće, istraživanja su pokazala da će vam se količina mrkih masti i metabolička aktivnost organizma za mesec dana značajno povećati. A to će se pozitivno odraziti i na vašu figuru.

6. Donatorstvo

Prema istraživanjima sprovedenim na Univerzitetu Kalifornije, dobrovoljno davanje pola litra krvi sagoreva oko 650 kalorija. Otprilike toliko potrošite za sat plivanja brzim tempom. Setite se ipak da se krv daje iz plemenitih razloga, a utoršene kalorije su samo lep dodatak tome.

7. Poljubac

Ovaj metod će vam pomoći da izgubite više od 60 kalorija – samo je potrebno da se ljubite sat vremena. Približno istu količinu kalorija izgubićete za 5 minuta brzog trčanja. Ukoliko su poljupci pritom i strastveni, koštaće vas čak 90 kalorija. Naravno, samo poljupcima nećete mnogo izgubiti, ali su prijatan dodatak drugim metodama.

8. Smeh

Istraživači sa Univerziteta Vanderbilt kažu da 10-15 minuta smeha može sagoreti 10-40 kalorija. Sve zavisi od jačine emocija – uzdržani kikot troši znatno manje kalorija nego gorhotni smeh, od koga se držite za stomak i jedva dolazite do daha. Isto ćete sagoreti 40 kalorija ukoliko 10 minuta radite čučnjeve.

9. Muško društvo

Istraživanja su otkrila da se žene u muškom društvu nesvesno odlučuju za manje porcije, sa manje kalorija. To se objašnjava težnjom lepšeg pola da zadovolji standarde: manje kalorija – lepša figura – veća privlačnost. Nije li to dobar razlog da češće izlazite na sastanke?

10. Horor filmovi

Naučnici tvrde da se za vreme gledanja horor filmova u organizmu luči adrenalin, što smanjuje apetiti i ubrzava metabolizam, a sve to pozitivno utiče na vašu figuru.

Evo pet filmova koji će najviše doprineti da oslabite:

♦ Slagalica strave – 133 kalorije
♦ Osmi putnik – 152 kalorije
♦ Isterivač đavola – 158 kalorija
♦ Ajkula – 161 kalorija
♦ Isijavanje – 184 kalorije, a približno toliko ćete utošiti i ako 15 minuta budete preskakakli vijaču brzim tempom.

Sve navedene metode pomoći će vam da se oslobodite viška kalorija prijatan i koristan način, ali ne mogu u potpunosti zameniti fizičku aktivnost. Ni pevanje, kao ni gledanje horor filmova, neće vam dati mišiće i učiniti telo atraktivnim. Neka vam metode nudimo posluže samo kao dopuna ili kratkoročna zamenu za sport.

Većini žena se posebno dopada metod broj 1, a vama?

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime