Kako ukloniti krpelja uz pomoć obične soli

Kakvim samo trikovima ne pribegavamo da bismo se otarasili krpelja.Neko maže napadnuto mesto suncokretovim uljem, neko trlja sapunom, a neko ga izvlači pomoću pincete. Neko savetuje mazanje mesta ujeda acetonom, što uzgred rečeno, ne sme da se radi.

Jedan lak i efikasan način za uklanjanje krpelja saznala sam sasvim slučajno. Jednog dana, na putu do vikendice, upoznala sam staru seosku učiteljicu, koja mi je ispričala o svojoj pouzdanoj metodi.

Mesto, gde se prilepio krpelj, treba posuti sitnom solju i odgore staviti komadić mokre vate. Žena je sa sigurnošću tvrdila da će za 20-30 minuta (a možda i pre) krpelj izaći sam na površinu tela.

Posle samo treba da ga stavite u neku kutijicu i odnesete u laboratoriju da se utvrdi na nije nosilac poliomejelitisa ili encefalitisa ( prema statitistici na svakih 10 krpelja 1 može biti zaražen).

Ako, pre izlaska u prirodu, pri ruci nemate sredstvo protiv krpelja i komaraca, možete ga pripremiti sami:

u 200 ml kipuće vode stavite 25 gr karanfilića, prokuvajte 15-ak minuta, ohladite i dodajte 2 supene kašike alkohola.

Pre odlaska namažite tim rastvorom sebe i svog kućnog ljubimca. Autor tvrdi da već 10 godina ni jednog krpelja nije donela iz šume, ni na sebi, ni na svom psu.

Ako nemate vremena za pripremu ovog rastvora, možete koristiti kupovno ulje karanfilića, razređeno  vodom – nekoliko kapi na litar vode. Miris karanfilića ne podnose ni komarci.

Ako se plašite da uklonite krpelja samostalno, bolje je da zatražite medicinsku pomoć.

Još jedan koristan savet: Kako brzo izvaditi krpelja

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

6 KOMENTARA

  1. Nestrucni saveti mogu biti veoma nezgodni pa i opasni. Krpelja pre vadjenja NIKAKO ne posipati solju niti ga premazivati uljem i slicno. Najgore sto mozete da uradite je da cekate da se oslobodi sam, jer jedini nacin na koji to moze da to ucini je da se ispovraca i iskoristi potisak za oslobadjanje. Krpelj nas ne zarazi ulazeci pod kozu nego izlazeci ( ako se oslobadja sam ) jer je upravo ta njegova izlucevina koju koristi za oslobadjanje, veoma zarazna. Veoma je vazno da ga uocite na vreme ( pre nego se napije i sam oslobodi). Malo ga podignete od koze a zatim ga uhvatite prstima bolje nego pincetom, i povucete suprotno od smera ulaska. TEK TADA mesto uboda mozete premazati alkoholom ili medicinskim benzinom, nikako pre nego ga se oslobodite. Ovo sto pisem pouzdano znam jer sam i sama, slusajusi slican savet, bila inficirana Lajmsom. Sve sto sam napisala receno mi je i vema temeljno objasnjeno na Infektivnoj klinici, tako da prosto ne mogu da ne reagujem kad procitam i cujem ovakve savete.

  2. Ovakve clanke sa netacnim informacija ne treba objavljivati. Mozda je resenje da ovakvi saveti budu krivicno delo za one koji to izmisljaju i objavljuju.

  3. Moje iskustvo skrpeljom.Od 1000 jedan moze da bude zarazen i da donese bolest Poriloze.Krpelja u nikoje slucaju mazati alkoholom ili uljem jer tada od soka ispusta otrov iz organizma.Najopasnija je posledica Lajmska bolest.A lecenje moze da dugo potraje kako kod coveka tako i kod zivotinja.Ako se krpelj vec zakacio i naduven je tada pazljivo okrenuti pincetom u levu stranu i otkaciti ga.Tada pogledati dali su nogice prednjeg dela u pokretu.To znaci da je komplet izvadjen.Ipak se treba obratiti lekaru.A krpelja predati u labolatoriju .

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime