5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

So – nezamenljiv proizvod u kuhinji. Ali, ne znaju svi da  ovo sredstvo poseduje veoma široki spektar upotrebe. Postoji mnogo načina korišćenja soli u domaćinstvu. Narednih 5 saveta biće zanimljivi i aktuelni za svaku domaćicu.

Specijalna sredstva i aktivni sastojci koštaće vas više, sem toga nisu uvek tako efikasni kako nas  ubeđuju  reklame. Vekovima proverena so, neće nas izneveriti. Dakle,

5 načina na koje možete iskoristiti so u vašem domaćinstvu:

Dezinfekcija i pranje sunđera.

Suđeri, koje se koriste u domaćinstvu, prepuni su mnogobrojnim štetnim bakterijama. Da biste ih se rešili, operite prljav sunđer, isperite ga u sapunici a zatim ga pokvasite  u koncentrovanom rastvoru soli i vode na 2-3 sata. Nakon toga izgledaće kao nov!

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

Za blistavo belu kadu.

Ako je vaša kada izgubila prvobitnu belinu, koristite so! Pomešajte so sa terpentinom (1:1), stavite rukavice, nanesite smesu na sunđer i istrljajte kadu. Isperite  toplom vodom.

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

Očistite odvod.

Ako se začepio odvod u kadi ili lavabou, potrebno je očistiti cevi. Uzmite 1 čašu sode bikarbone i 1/4 čaše soli, promešajte i istresite u začepljen odvod. Zatim sipajte još 1/2 čaše sirćeta. Posle 15 minuta otvorite slavinu sa vrućom vodom na otprilike 30 sekundi.

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

Gašenje požara u tiganju.

Ako se slučajno zapali ulje u tiganju, nema potrebe za panikom. Sipajte so iz pakovanja direktno u tiganj, da biste ugasili vatru.

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

Očistiti grejnu ploču pegle.

Bilo kakve naslage sa pegle možete ukloniti uz pomoć soli. Sipajte so na papir, ili staru pamučnu krpu i počnite da peglate vrućom peglom, blagim pritiskanjem.  Tamne fleke i prljavština će se lepiti za so, ostavljajući grejnu ploču vaše pegle čistom.

5 neočekivanih primena soli u domaćinstvu

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

5 KOMENTARA

  1. Ako vam se placinke lepe za tiganj dok ih pecete, pospite so (1 kafenu kasicicu) na dno tiganja, protljajte salvetom so preko celog dna. Ako ovako uradite, palacinke vam se vise nece lepiti za tiganj.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime