7 jednostavnih vežbi koje će vam vratiti ponosno držanje za samo 10 minuta na dan

Skolioza je problem poznat hiljadama ljudi širom sveta. Srećom, postoji mnogo načina da poboljšate svoje stanje.

Bez obzira na to što skoliozu ne možete u potpunosti izlečiti, postoji veliki broj vežbi koje se mogu izvoditi u kućnim uslovima, a od velike su koristi za zdravlje.

Femina se uvek trudi da život svojih čitalaca učini boljim. Zbog toga s vama deli ove jednostavne vežbe za jačanje kičme, kako biste sprečili da se problemi s njom pogoršaju.

1. Podizanje karlice

Kako raditi: lezite sa nogama savijenim u kolenima i stopalima na podu. Zategnite trbušne mišiće i podignite karlicu da izravnate leđa. Zadržite se u tom položaju 5 sekundi, a zatim se spustite. Uradite 2 serije po 10 puta.

Efekat: Jača mišiće bedara i krsta.

2. Podizanje ruku i nogu

Kako se izvodi: Lezite na stomak, spustite čelo na pod. Ispružite ruke i noge. Istovremeno podignite jednu ruku i suprotnu nogu. Ako vam to ne uspeva, podižite jedan po jedan deo tela. Zadržite se u ovom položaju dva puna udaha, a zatim se vratite u početni položaj. Ponovite 15 puta sa svake strane.

Korist: Ojačava donji deo leđa.

3. Vežba „Mačka“

Kako se radi: kleknite i oslonite se rukama o pod. Na udah, zaokružite leđa uvlačeći stomak, kao kad se mačka izvija. Zatim izdahnite, postepeno opuštajući leđa i stomak i podižući glavu ka tavanici. Uradite serije po 10 puta.

Efekat vežbe: Umiruje bol u leđima i pomaže da budu elastičnija.

4. Vežba „Lovački pas“

Kako raditi: Ova vežba je slična onoj koju smo izveli pod brojem 2, samo što se ovde oslanjamo na koleno. Ispružite jednu ruku i suprotnu nogu. Zadržite se u ovom položaju tokom 5 udaha. Vratite se u početni položaj i ponovite isto u suprotnu stranu. Uradite 10-15 serija za svaku stranu.

Šta donosi: Jača i stabilizuje mišiće trupa i krsta.

5. Istezanje najšireg leđnog mišića

Kako se radi: Uspravite se i podignite ruke iznad glave. Nagnite se ulevo, pa se vratite u početni položaj. Sada se nagnite udesno i vratite se u početni položaj. Napravite 5-10 sporih nagiba u svaku stranu.

Efekat: Ojačava najširi leđni mišić.

6. Trbušnjaci

Šta treba raditi: Lezite na leđa i ispravite stopala. Podižite noge sve dok sa telom ne zauzmu ugao od 90 stepeni. Zategnite trbušne mišiće, savijte kolena i povucite ih prema sebi. Zadržite se u tom položaju tokom 3 udisaja, pa se vratite u početni položaj. Uradite 2 serije po 10 puta.

Šta donosi: Jača trbušne mišiće, oslobađa leđa napetosti.

7. Balansiranje na jednoj nozi

Kako se izvodi: Stanite pravo, savijte i podignite jedno koleno, održavajući ravnotežu na jednoj nozi. Da biste sebi olakšali, pridržite se za nešto, ali čim osetite samopouzdanje, ispružite ruke u stranu. Zatim spojte ruke na grudima. Održavajte ravnotežu 10-20 sekundi, a zatim promenite nogu. Ponovite 5 puta u svaku stranu.

Efekat vežbe: Ispravlja kičmu.

Bonus: Kakve se još vežbe mogu izvoditi?

Prema istraživanju Medicinskog fakulteta Univerziteta Kolumbija u Njujorku, bočni plank, jednostavna vežba iz joge, takođe može da pomogne osobama koje pate od skolioze.

Vežba se izvodi na jednom boku, oslanjajući se na lakat i podlakticu. Zadržavanje u ovom položaju tokom 90 sekundi, najmanje 3 puta nedeljno, može da pomogne ljudima sa krivom kičmom za samo 3 meseca vežbanja.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је Depositphotos_64755445_original-949x10241.jpg

Čitajte još: Kako poboljšati držanje tela. Vežba za ispravno držanje tela

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime