Šest pravila zdravlja. Sistem Kacudžo Niši

Japanski inženjer i aikido majstor Kacudžo Niši u detinjstvu je bio vrlo bolešljiv i lekar je njegovim roditeljima rekao da dečak neće doživeti dvadesetu godinu. Da bi mu poboljšali zdravlje, roditelji su poslali Nišija u budistički manastir, u kome je proveo tri godine, učeći razne tehnike meditacije i mačevanje.

Tragajući za načinom da poboljša sopstveno zdravlje, Niši je pročitao mnoge radove savremenih lekara, kao i drevne rasprave iz istočnjačke i evropske medicine. Kao rezultat mnogih godina proučavanja, nastao je Nišijev rad, u kome on izlaže sistem poboljšanja zdravlja, koji je sam izmislio. Knjiga je objavljena 1927. godine, kada je autor imao 44 godine.

Sistem Nišija nije samo kompleks pravila i vežbi, već je prvenstveno način života kojim se stiče navika da se živi u saglasnosti sa zakonima prirode. On nije slučajno nazvan Sistemom, iako se u njemu ne može dati prednost samo jednom; sve je u njemu uzajamno povezano – isto kao i u čovekovom organizmu.

Njegove metode su prošle proveru u praksi zahvaljujući čemu su hiljade ljudi postali zdraviji, izlečili se od teških bolesti. Sistem Nišija omogućava da produžimo mladost, da se naslađujemo životom, pomaže nam da izdržimo u teškim uslovima, izborimo se sa stresom i bolestima. On nas uči da pratimo prirodne zakone života i prirode, a zauzvrat daruje najvrednije – zdravlje.

Femina vam danas predlaže da upoznate Nišijev sistem, koji je tokom 90 godina svoga postojanja stekao mnogobrojne pristalice u celom svetu.

ŠEST PRAVILA ZDRAVLJA KACUDŽO NIŠI

(na kraju teksta – video)

Prvo pravilo zdravlja: Tvrda postelja

Jednu trećinu života mi trošimo na spavanje, i upravo se to vreme može iskoristiti ne samo za odmor, već i za ispravljanje položaja tela.

Dakle, prvo pravilo zdravlja u mom Sistemu glasi: postelja na kojoj spavate mora da bude ravna i tvrda. Da bismo stekli naviku da održimo idealan položaj tela, da konstantno ispravljamo poremećaje koji se pojavljuju u kičmenom stubu, ne postoji bolje sredstvo od spavanja na tvrdoj i ravnoj postelji.

Relativno tvrda postelja omogućava ravnomerno raspoređivanje telesne težine, maksimalno opuštanje mišića i ispravljanje iščašene, iskrivljene kičme, što je izazvano vertikalnim položajem tela u toku dana.

Iščašenja i iskrivljenost kičme se lako ispravljaju na tvrdoj i ravnoj postelji, jer se kičma nalazi u pravilnom položaju tokom spavanja. Međutim, ako spavamo u mekoj postelji, svi poremećaji nastali u toku dana se zadržavaju. Osim toga, meka postelja zagreva međupršljenske diskove, čini ih lako pokretljivim i na taj način pravi podlogu za nove povrede. Kod onih koji vole da spavaju u mekoj postelji može doći do atrofije nerava i takvi se često razboljevaju bez upozorenja.

Dobro je spavati na podu, ali se može napraviti tvrda postelja ako na krevet stavimo dasku ili šperploču: takođe se preporučuje dušek nabijen vatom, ili spužvastom gumom. Varijante mogu biti razne, najvažnije je – izbegavati dušek s federima.

Potrebno je postepeno sebe navikavati da spavamo na tvrdoj postelji. Tvrda postelja može da nanese bol u karlično-bedrenom zglobu i krstima, i što su više iskrivljeni pršljenovi, bol će biti intenzivniji.

Osobi koja pati od toga savetujemo da legne na leđa i radi vežbu „Zlatna ribica“ (videti „Treće pravilo zdravlja“), ili da pokreće noge levo-desno, savijenih kolena. Tako postepeno može da prevaziđe bol i posle relativno kratkog vremena će joj biti udobno da leži na tvrdoj postelji. Sve bolesti koje se teško leče, čak i tako strašne kao što je Potova bolest ili poliomielitis, se najbrže leče spavanjem na tvrdoj postelji.

Drugo pravilo zdravlja: Tvrd jastuk

Niši kaže: „Spavati ne treba samo na ravnoj postelji, već i na tvrdom jastuku. Predlažem da upotrebljavate tvrd jastuk – valjak. Ležati treba ravno i staviti vrat na jastuk tako da III i IV vratni pršljeni bukvalno leže na njemu. Nema potrebe govoriti o tome da će onaj ko nije navikao na takav jastuk osetiti bol.

U takvom slučaju možete da na njega stavite peškir, ili komad meke tkanine. Međutim, neophodno je zapamtiti: s vremena na vreme je potrebno uklanjati tkaninu i postepeno se navikavati na tvrd jastuk. Na taj način, posle nekog vremena, navići ćete se i spavaćete udobno bez ikakvih mekih pomagala.

Tvrd jastuk blagotvorno utiče i na vratni deo kičme koji je, kako već znamo, naročito pogođen iščašenjima zbog svoje pokretljivosti. Priljubljujući međusobno pršljenove, tvrd jastuk stimuliše cirkulaciju u mozgu i na taj način sprečava razvoj ateroskleroze.

U Japanu govore: „Iskrivljen vrat – znak je kratkog života“. Iščašenje vratnih pršljenova izaziva upalu u njihovim spojevima, a usled loše pokretljivosti vrata, pojavljuju se snažni i tupi bolovi ne samo u vratu, već i u potiljku.

Korišćenje tvrdog jastuka će pomoći da se izborite s tim problemom. Naravno, prvih dana ili čak nedelja, pojavljivaće se bol, možda će doći do otoka na potiljku. Ali, veoma je važno nastaviti s korišćenjem jastuka, sve dok neprijatnosti ne prođu.

Treće pravilo zdravlja:

Vežba „Zlatna ribica“

Dugo nepravilno držanje kičme može da izazove skoliozu i kod odraslih. Da se ispravi držanje, kako smo već objasnili, pomaže „Prvo“ i „Drugo pravilo zdravlja“.

„Treće pravilo“, „Zlatna ribica“, takođe ima za cilj otklanjanje kičmenih poremećaja. Ukoliko se ova vežba redovno praktikuje, postiže se najbolji efekat u ispravljanju položaja tela, što znači – i u uspostavljanju balansa u organizmu: balansa ishrane, pročišćenja i mentalne ravnoteže.

„Zlatna ribica“ je vežba koja će postati spas za vašu kičmu. Kako se radi vežba „Zlatna ribica“ možete pogledati ovde

Četvrto pravilo zdravlja. Kapilaroterapija.

U „Četvrtom pravilu zdravlja“ predlažem specijalne kretnje -protresanje podignutih ruku i nogu – kapilaroterapiju. Sistem ozdravljenja se bazira na tome da je snaga koja pokreće cirkulaciju krvi smeštena u kapilarima, a ne u srcu, kako smatra tradicionalna medicina.

Poznato je da gornji i donji ekstremiteti poseduju ogroman broj kapilara. Kada protresamo ruke i noge, u kapilarima se pojavljuju dodatne vibracije koje ih nagone da se češće stežu i da aktivnije guraju krv. Budući da krvni sudovi u telu stvaraju jedinstven sistem cirkulacije krvi, lokalna poboljšanja vode ka poboljšanju cirkulacije u celom organizmu.

Vežba za kapilare se radi u ležećem položaju s podignutim rukama i nogama. Zašto? Stvar je u tome što u takvom položaju venska krv u ekstremitetima stremi nadole, a tada će postepeno stvoreni vakuum dovesti do ubrzane cirkulacije krvi.

Uz pomoć „Četvrtog pravila zdravlja“ predlažem apsolutno svima da „trče“ dva puta dnevno, pa čak i onima koji su prikovani za postelju i bolesni, slabim ljudima u starijem uzrastu, kao i onima koji pate od nekog srčanog oboljenja.

Vežba za kapilare potpuno zamenjuje trčanje, ali pritom neće biti opterećeni srce i zglobovi. Ako praktikujete ove vežbe obnaženi, to će vam doneti dvostruku korist jer će se pojačati disanje kože, što znači, i pročišćenje organizma od toksina kroz kožu.

Kako se radi vežba za kapilare

Početni položaj: leći na leđa na tvrdu i ravnu površinu, a ispod vratnih pršljenova staviti tvrd jastuk ili valjak. Zatim podignite obe ruke i noge, a stopala savijte prema napred, da budu paralelna sa podom. U takvom položaju tresite ruke i noge. Vežbu radite 1-3 minute. Vežbe za kapilare su neophodne da bismo održali ekstremitete u normalnom i zdravom stanju.

Peto pravilo zdravlja:

Vežba „Spajanje stopala i dlanova“

Osim kapilara, srce ima još jednog nezamenljivog pomoćnika – dijafragmu.

Broj pokreta dijafragme u jednoj minuti prosečno iznosi jednu četvrtinu od broja otkucaja srca. Ali, njen hemodinamički pritisak je mnogo jači od srčanih kontrakcija, i ona potiskuje krv snažnije nego srce.

Radeći prvi deo vežbe „Spajanje stopala i dlanova“, mi pomažemo radu dijafragme, što podstiče cirkulaciju u organizmu i samim tim poboljšava njegovu ishranu i pročišćuje ga. Vežba je korisna i zato što koordinira mišiće i nerve desne i leve polovine tela, naročito unutrašnjih organa.

Kako se izvodi prvi, pripremni deo vežbe „Spajanje stopala i dlanova“:

Početni položaj: leći na leđa (na tvrdu, ravnu površinu, ispod vrata staviti valjkasti jastuk), pa spojiti dlanove, spojiti stopala, a kolena raširiti u suprotne strane. Zatim:

Pritiskati jastučiće prstiju na rukama (10 puta).

Pritiskati prvo jastučiće prstiju, a zatim dlanove ruku (10 puta)

Stiskati oba spojena dlana (10 puta).

Ispružite spojene ruke koliko god možete, zabacite ih iza glave i lagano ih vraćajte prema oblasti pojasa, bukvalno kao da sečete telo na pola, a pri tome prsti su usmereni ka glavi (10 puta). Na oblasti pojasa se zaustavite.

Usmerite spojene dlanove ka stopalima i napravite 10 pokreta gore-dole od prepona do pupka.

Maksimalno ispružite ruke sa spojenim dlanovima i napravite 10 pokreta iznad tela, kao da sečete vazduh sekirom (10 puta).

Istežite ruke sa spojenim dlanovima u pravcu gore-dole, koliko god možete da dosegnete (10 puta).

Stavite spojene dlanove iznad solarnog pleksusa i pokrećite spojena stopala po podu (otprilike za 1-1,5 dužinu stopala) u pravcu lica, pa nazad, trudeći se da se ne razdvoje (10 puta).

Istovremeno pokrećite spojene dlanove i stopala napred-nazad, kao da se trudite da rastegnete kičmu (10-60 puta).

Kako se radi drugi, glavni deo vežbe

Sastavite stopala i dlanove, zatvorite oči i ostanite u tom položaju 10-15 minuta. Sklopljeni dlanovi moraju da stoje vertikalno u odnosu na telo.

Ovu vežbu, kao i sve ostale iz mog sistema, poželjno je da radite, ukoliko je moguće, obnaženi. Uostalom, te vežbe imaju za cilj jačanje dubinskog ćelijskog disanja, one nagone svaku ćeliju da diše. Odeća, koju nosimo, praktično uvek predstavlja prepreku.

Šta se dešava u organizmu u toku ove vežbe? Tri su faktora koji sačinjavaju Vasionu: materija, etar i život. Jedinica za merenje bilo koje materije je – element, za etar, koji se nalazi u vazduhu – elektron, a za merenje života je – enzim. Enzimi ili fermenti nalaze se u svim živim ćelijama životinja, biljaka, mikroorganizama. Oni usmeravaju, regulišu i neprestano ubrzavaju vitalne procese u organizmu.

„Peto pravilo zdravlja“ pomaže u uravnoteživanju snaga uma i tela. Ova vežba koordinira funkcije mišića, nerava i krvnih sudova u predelu prepona, stomaka i butina, što je posebno korisno o toku trudnoće, jer pomaže normalan  rast deteta u majčinoj utrobi i čak ispravlja nepravilan položaj.

Šesto pravilo zdravlja:

Vežba za kičmu i stomak

„Šesto pravilo zdravlja“ pomaže da se uspostavi kiselo-alkalna ravnoteža u organizmu. Jer, zdravlje umnogome zavisi od očuvanja stalnih proporcija među ukupnim tečnostima u međućelijskim i intracelularnim tkivima. Proporcije ovih procesa se često menjaju tokom žìvota, ali se takođe neprekidno odvija i proces samoregulacije.

Dok su te promene beznačajne, ne dešavaju se nikakvi poremećaji, ali čim pređu određenu granicu – dolazi do poremećaja u metabolizmu. Proces takvog regulisanja naročito je efikasno izražen u kiselo-alkalnom balansu ukupnih tečnosti u organizmu.

„Šesto pravilo zdravlja“ takođe stvara duhovnu snagu koja pomaže da budemo zdravi. „Onako kako mislim, tako se i osećam“ – ova istina je ugrađena u temelju lečenja sugestijom. Upravo zbog toga se u „Šestom pravilu zdravlja“ pokretanje kičme i stomaka kombinuju sa autosugestijom.

Izgovarajući pozitivne afirmacije, mi se naštimavamo na talas zdravlja i radosti. Naše uši, naš glas, svest i podsvest su podešeni da rade baš na ovoj talasnoj dužini.

Ako verujete da ćete biti zdravi, da ćete pobediti svoju bolest i da ćete živeti dugo i srećno, znači – tako će i biti.

Kako raditi vežbu za kičmu i stomak

Početni položaj: kleknite, karlicu spustite na pete (možete sesti u „turski sed“), potpuno ispravite kičmu držeći ravnotežu na trtičnoj kosti.

1) Podignite i spustite ramena (10 puta).

Sada uradite prelaznu vežbu (radite je posle svake od šest sledećih vežbi, po jednom u svaku stranu):

a) Obe ruke ispružiti ispred grudi: brzo se osvrnuti preko levog ramena trudeći se da vidite svoju trtičnu kost, zatim u mislima pređite pogledom od trtične kosti ka gore, prema kičmi, do vratnih pršljenova. Vratite glavu u početni položaj. Zatim se osvrnite preko desnog ramena, ponavljajući vežbu istim redosledom. Nije važno što u početku nećete moći da vidite svoju trtičnu kost ili celu kičmu. To možete da uradite pomo’ću imaginacije;

b) Podignite obe ruke iznad glave, ispravite kičmu i brzo uradite isto kao i u tački „a“.

Ova prelazna vežba jača pršljenove, štiti ih od iščašenja, što znači da leči i čuva od raznih bolesti krvi i raznih organa.

2) Okrećite glavu desno-levo (po 10 puta u svaku stranu).

Uradite prelaznu vežbu.

3) Saginjite glavu napred-nazad (po 10 puta u svaku stranu)

Uradite prelaznu vežbu.

4) Pokrećite glavu desno-nazad i levo-nazad. (Po 10 puta u svaku stranu).

Uradite prelaznu vežbu.

5) Nagnite glavu nadesno (stavite desno uho na desno rame), zatim lagano, istežući vrat, okrenite glavu ka kičmi. (Po 10 puta prema svakom ramenu).

Uradite prelaznu vežbu.

6) Podignite ruke paralelno iznad glave, zatim ih savijte u laktu pod pravim uglom, stisnite ruke u pesnice, glavu zabacite unazad tako da podbradak bude usmeren ka tavanici. U takvom položaju, brojeći do „7“, isturite laktove nazad, kao da želite da ih spojite iza leđa, a podbradak podignite ka tavanici. (Ponovite 10 puta).

Uradite prelaznu vežbu.

 Kako se radi osnovni deo vežbe?

Opustite se neko vreme posle praktikovanja pripremnog dela, a zatim ponovo ispravite kičmu. Težina tela treba da bude na trtičnoj kosti. Počnite da se ljuljate desno-levo, istovremeno pokrećući stomak napred-nazad. To treba raditi 10 minuta.

Dakle, sada ste upoznati sa Šest Pravila Zdravlja. Efikasna su i jednostavna za praktikovanje. Potrebno je samo početi, prevazići prvu prepreku i uložiti početnu energiju. Ukoliko ste lenji – znači da ne želite dovoljno da budete zdravi i srećni.

Ovih šest pravila sadrže sve ono o čemu posebno uče različite vežbe za disanje, kretanje, manuelne terapije, masaže. Ova pravila su Sistem koji omogućava da se normalizuje rad svake ćelije i svakog organa. Ona su posvećena jednom zadatku – buđenju isceljujuće energije organizma.

Detaljnije o svemu možete pročitati u knjizi Zlatna pravila zdravlja – Kacudžo Niši

Možete pogledati video, kako se izvode ove vežbe. Video je na ruskom, ali nadam se da ćete razumeti. Ako vam je jezik nepoznat, sve što govori ova žena (Maja Gogulan, 66 godina), opisano je u ovom članku, na vama je samo da pogledate i zapamtite kako se izvode vežbe.

Vežba Zlatna ribica na 8:40 min
Vežba za kapilare na 15:03 min.
Vežba „Spajanje stopala i dlanova“ na 17:42 min.
Vežba za kičmu i stomak na 24:07 min.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime