Mihail Labkovski: Samopouzdanje nadoknađuje sve

Poznati ruski psiholog Mihail Labkovski često nam daje smernice za život, ljubav, odnose, sreću, ali i odnos koji treba da imamo sami sa sobom. U jednom njegovom tekstu posebno ističe moć samopouzdanja i govori o tome koliko je ono neophodno i važno za sreću u životu.

„Samopouzdanje nadoknađuje sve: ako nema posebne lepote, obrazovanja i talenata, ali čovek beskrajno voli sebe i ne sumnja (i apsolutno s pravom) u svoju posebnost i šarm – definitivno će biti srećniji i jači od nekih koji su možda pametniji, lepši i čak bogatiji. Visoko samopoštovanje pobeđuje sve.

Na primer, vi ste atraktivna plavuša. Grudi, noge, trepavice – kako se samo poželeti može. Ali ako ste sami ubeđeni da vam je nos prevelik, a zadnjica premala, unapred ste izgubili od nosate, ali samouverene brinete s mikroskopskim grudima. Jer i figura i odeća imaju smisla samo ako umete da ih nosite.

Možete da spremate nabolje kolače na svetu, vodite decu na more i na treninge, utorkom razgovarate s njima na engleskom, sredom na kineskom i subotom na francuskom, a da iz nekog razloga sebe smatrajte lošom majkom – recimo, svekrva vam je to stavila do znanja.

Ako živite sa stalnim osećajem krivice za neispeglan veš, uskratićete sebi mnogo više radosti od majke koja možda jednom u šest meseci nađe vremena da odvede ćerku u zoološki vrt i kupi joj jednu kuglu sladoleda. A deca sve osećaju – kad je majka depresivna i sve vreme sebe za nešto krivi.

Često zaboravimo koliko je važno da volimo sebe i svoje biće u celosti. Nažalost, skloni smo tome da zaboravimo na svoje vrline, sposobnosti i lepote, a kada se pogledamo u ogledalo ili vratimo iz prošlost, počinjemo da tragamo za svojim greškama i manama.

Treba da znate: sa samopouzdanjem se ne rađa, ono se vežba svakodnevno kako bi se poboljšalo. Za početak, svakog jutra pred ogledalom recite o sebi nekoliko lepih stvari. Pred spavnaje se takođe zahvalite sebi na svemu što ste danas uradili, zahvalite se svom telu na energiji, umu na mudrosti, a srcu na osećanjima. Svakog dana budite ponosni na sebe i ućutkajte unutrašnjeg kritičara“

Na kraju poznati psiholog dodaje: „Počnite konačno da volite sebe. Vežbajte samopouzdanje, povlađujte i opraštajte sebi. Potrudite se da malo i sebi ugodite. Ne upoređujte se ni sa kim, nikada!“

Mihail Labkovski: Mnogi misle da je neuspeh raditi kao domar ili u četrdesetoj živeti s majkom

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime