Šta vas briga kako izgledam?

Kanađanka Anik Robinson (Annick Robinson) vraćala se kući u Montreal posle konferencije. Bila je umorna nakon leta, i želela je što pre da vidi svoju decu.

U  trenutku kad se nalazila na aerodromu, prišao joj je konsultant za prodaju kozmetike i počeo da postavlja pitanja. Ona je bila toliko šokirana time šta joj je rekao nakon toga, da je rešila da podeli svoje mišljenje na svom Fejsbuk profilu.

Za samo nekoliko nedelja, njen post je podržalo desetine hiljada žena širom sveta – 56 hiljada „lajkova“ i 42 hiljade „deljenja“ govori o tome da se mnogi, zaista, slažu sa njom. Evo njene istorije

Šta vas briga kako izgledam?

„Juče sam bila veoma umorna.

Bila sam na aerodromu, i već sam krenula ka izlazu, kad je ovaj momak-konsultant započeo priču sa mnom, gurnuvši mi u ruke besplatni prirodni sapun. Ali, u ovom životu ništa nije besplatno! Barem, na aerodromima…

Dalje se desio ovaj dijalog:

Muškarac: „Vaša koža sada ima prirodni izgled, bez šminke, zar ne?“

Ja: „Hm.. tako je.“

Muškarac: „Da pogodim vaše godine?…

Ja: „Izgledam u skladu sa  godinama – i ovo je sasvim normalno.“

Muškarac (ne znajući kako da reaguje na moj odgovor): „Dozvolite da vam pokažem seriju za lice naše kozmetičke kuće. Ako ne počnete da vodite računa o svom licu sada, ove borice na vašem licu postaće mnogo dublje već sa 45 godina, i onda vam kozmetika više neće biti od pomoci“.

Ja: „A šta nije u redu sa ženom koja izgleda kao da ima 40 godina?“

Muškarac: „Hajde da porazgovaramo o podočnjacima i mimičkim borama. Mogu vam predložiti kremu za negu kože oko očiju, koja će vas izbaviti od ovih problema za 15 minuta“.

Ja: „A šta nije u redu sa mojim očima? Kod kuće imam jedno malo dete i da, nisam se naspavala normalno poslednje 2 godine, zato i imam podočnjake, i srećna sam što ih imam. Sa mužem se često smejem, otud i ove mimičke bore na licu. Za sve je on kriv. Njemu se sviđa kako ja izgledam. Ne mislim da mi treba vaša krema“

Muškarac: Možda sad – ne, ali sa 50 godina biće već kasno da se nešto promeni. Ako ne počnete odmah preduzimati nešto, bore će postati toliko duboke, da će vam jedino pomoći operacija“.

Ja: „A šta je loše u tome da žena stari? Sa suprugom sam dosta pričala o tome kako ćemo živeti i stariti zajedno, bićemo simpatični starci sa naboranim licima. Jer moj suprug, takođe, stari. Svi mi starimo. Ovo je sastavni deo života“.

Muškarac je nervozno gledao na druge prolaznike, koji su se zaustavljali blizu nas i slušali priču: „Čekajte, ako vas brine cena, mogu ponuditi dobar popust – 3 kreme za 199 dolara. Ovo je jeftinije od botoksa!“

Ja: „Izgledam sada sasvim normalno sa 45, i izgledaću normalno kad budem imala 50, zato što nije nenormalno da žene stare. Starenje je privilegija koju mnoge poriču. Ja ne odobravam to kako vi pokušavate izreklamirati mladost pomoću vaših proizvoda i ocrnjujete starenje, pretvarajući to u prodajnu taktiku“.

Nakon ovog razgovora rešila sam odmah napraviti fotografiju svog izboranog lica sa podočnjacima. Ovo lice vole moja deca i moj suprug, tako da ću, ipak, šetati i živeti sa ovakvim licem.

Šta vas briga kako izgledam?

Nakon  hiljade komentara i mišljenja, Anik je dodala još nekoliko reči:

„Zahvalna sam svima na podršci, ali želim da razjasnim. Moj post ne propagira prirodan izgled bez šminke, ne govori o tome da su me povredile reči konsultanta, momak je, jednostavno, radio svoj posao. Moj post je o industriji lepote, koja zarađuje milione, terajući žene da mrze svoj izgled i potpuno prirodne procese starenja. Hajde da promenimo ovi nametnute stereotipe, jer žene imaju mnogo važnija posla nego da sede i nervozno broje svoje borice“.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

4 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime