Gojazna žena kao simbol emocionalne inteligencije, lepote i senzualnosti

U staroj Grčkoj, kad bi neka žena imala malo viška kilograma, smatralo se da je to znak da je emotivno inteligentna. Ljudi su verovali da žene s viškom kilograma poseduju duboko razumevanje osećanja i doprinose bogatstvu porodičnog života.

U vavilonskoj civilizaciji, bio je zanimljiv običaj – ko god je želeo da se oženi gojaznom ženom, morao je platiti određenu količinu zlata za svakih 10 kilograma njenog viška. To je, izgleda, bila neka vrsta ekonomske vrednosti težine, gde je postojala cena za zadovoljstvo oženiti se takvom ženom.

U staroegipatskoj civilizaciji, gojazna žena se cenila kao simbol mudrosti i smirenosti. Pretpostavlja se da je njena telesna punoća bila povezana s stabilnošću i dubokom mudrošću, dok se smirenost povezivala s emocionalnim blagostanjem.

U Indiji, gojazna žena bila je simbol veličine i ponosa. Njeno punije telo možda je odražavalo prosperitet u porodici, a osećaj ponosa i samopouzdanja smatrali su se cenjenim osobinama.

U staroj Grčkoj, gojazna žena s anđeoskim osmehom bila je posebno cenjena. Smatralo se da je osmeh simbol radosti, ljubaznosti i unutrašnje lepote, čime je dodatno obogaćivao njen društveni i emotivni identitet. Nasuprot tome, u starom Rimu, takva žena bila je simbol lepote i senzualnosti, naglašavajući fizičku privlačnost.

U Kini, gojazne žene bile su poželjne u braku u odnosu na druge. Ovaj običaj može poticati iz kulture koja povezuje punoću s prosperitetom i srećom u porodičnom životu.

Slično tome, u Vijetnamu se gojazne žene smatraju prijatnijim društvenim partnerima od mršavih, što može odražavati kulturne preferencije ili ideale lepote koji se razlikuju od zapadnih normi.

U Senegalu, interesantno je da se najsrećnijim muškarcem smatra onaj koji se oženi gojaznom ženom. Ova percepcija može imati veze s verovanjem da žena s viškom kilograma simbolizuje zdravlje i plodnost, pa se stoga brak s takvom ženom doživljava kao put ka sreći i blagostanju.

Ove različite perspektive na gojaznost žena u različitim kulturama otkrivaju bogatstvo raznolikosti vrednosti, uverenja i normi koje oblikuju društvene ideale lepote i uloge žena u različitim istorijskim i kulturnim kontekstima.

Čitajte: Venčanje u Vjetnamu: Podvrda od psihijatra je obavezna

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime