15 filmova za podizanje ženskog samopoštovanja

Sigurno ste bili u situaciji da,u potrazi za dobrim filmom, više vremena potrošite na traženje, nego na gledanje filma. Femina je izabrala za vas 15 filmova, koji će sigurno vredeti potrošenog vremena i definitivno ostaviti određeni utisak na vas.

Na sedmom nebu (2004)

Na sedmom nebu (Head in the Clouds) nije samo naslov – to je stanje duha u kome su glavni junaci filma. A to je i prava studija najtajanstvenijeg fenomena na svetu – ženske ljubavi – malo čudne i ponekad neshvatljive. Čak i ako vam ovaj film ne razreši zagonetku tog osećanja, divićete se izvanrednom duetu Šarliz Teron i Penelope Kruz.

Opsesija (2008)

U izvanrednoj režiji Izabel Koišet, film Opsesija (Elegy) opisuje strasnu vezu između poznatog univerzitetskog profesora Dejvida Kepeša (Ben Kingsli) i mlade Konzuele (Penelope Kruz) čija ga lepota oduševljava, ali i uznemiruje. Profesorova potreba za Konzuelom postaje opsesija, ali je njegova ljubomora primoravaju da ga napusti. Onda se, nakon dve godine, Konzuela vraća u njegov život, sa očajnom molbom koja će sve promeniti…

Osam žena (2002)

Osam žena (8 femmes aka 8 Women) – nesvakidašnji film o ženama u režiji muškarca – šta može biti zanimljivije? Na starom francuskom imanju ubijen je čovek, a njegova žena, dve ćerke, tašta, sestra, kuvarica i služavka treba da otkriju počinioca. U skoro pozorišnom maniru, što je poseban šarm filma, reditelj Fransoa Ozon postavlja niz zagonetki, a onda sledi neočekivani, prefinjeni francuski rasplet…

Život u ružičastom (2007)

Život u ružičastom (La môme aka La Vie en rose) prikazuje buran život francuske dive Edit Pjaf, čiji je ceo život bio bitka za pravo da živi, peva i voli. Film obuhvata njenu ranu mladost u Parizu i život u Njujorku.

Takođe govori i o samom Parizu, o ljudima i umetnicima, poznatim i nepoznatim, koji su činili Grad svetlosti i snova.  Ovo je priča o francuskom nacionalnom blagu, o veri jedne žene, o njenoj patnji i strasti, o njenoj snažnoj i ukletoj ljubavi prema pesmi.

Devojka od milion dolara (2004)

Devojka od milion dolara (Million Dollar Baby) priča posebno pleni time što ničim nije ulepšana – prikazuje svu ozbiljnost i surovost života onakvog kakav on zaista jeste. Život nas stalno izaziva, a samo hrabra, uporna i odlučna osoba može da prihvati borbu i dostojno odgovori izazovu.

Reditelj Klint Istvud je priču razradio do tančina, a glumci sve to proživeli u sebi i preneli nam emocije. Neko će reći da je film surov, ali ako devojka sanja da postane šampion u boksu, onda tu nema mesta suzama i glupom hepiendu.

Đavo nosi Pradu (2006)

Đavo nosi Pradu (The Devil Wears Prada) uvodi nas u svet visokemode – surov, koliko i glamurozan. Zbog najmanje sitnice se pada s vrha Olimpa. Vođen čvrstom rukom Mirande Prisli, najmoćnije žene sveta mode, časopis Ranavej predstavlja zastrašujući izazov za svakoga ko želi da uspe u tom svetu. Miranda gazi svaku prepreku, uključujući i niz asistentkinja, koje moraju da pogaze svako samopoštovanje da bi uspele.

Ovaj film, naravno, ne pretenduje da bude epohalan, ali je ipak odličan, a posebno ga krase briljantne Meril Strip i En Hatavej.

Ana Pavlova (1983)

Ovo nije film samo o velikoj balerini Ani Pavlovoj, već o ženstvenosti uopšte. Možete spolja biti graciozna balerina, a čelična iznutra, ako posao koji volite to zahteva. Na kraju krajeva, čak i beli labud mora mnogo da izdrži da bi slobodno raširio krila.

Veštice iz Istvika (1987)

Veštice iz Istvika (The Witches of Eastwick) šarmantna i intrigantna komedija Džordža Milera, zasnovana na istoimenom bestseleru Džona Apdajka, neće vas ostaviti ravnodušnim. Moguće da je nasmejala i samog Lucifera. Ali to nije sve: priča o modernim vešticama koje žude za idealnim muškarcem pravi je vodič za jači pol koji želi da reši zagonetku ženske prirode – ako je to uopšte moguće.

Muškarci više vole plavuše (1953)

Muškarci više vole plavuše (Gentlemen Prefer Blondes) vrlo je zabavna, inteligentna i vedra muzička komedija sa najpoznatijom plavušom svih vremena, Merilin Monro. Film zapravo počiva na fantastičnom duetu dve glumice – Merilin uspešno igra ulogu lakomislene plavuše, dok Džejn Rasel predstavlja inteligentnu lepoticu. Ovo je pomalo gorka komedija o lovu na novac i za sva vremena je ostao poznat po muzičkoj numeri „Dijamanti su devojci najbolji prijatelji“.

Jovanka Orleanka (1999)

Jovanka Orleanka (The Messenger: The Story of Joan of Arc) – film o Jovanki Orleanki,  francuskoj heroini i mučenici iz 15. veka. Lako je napraviti dosadan i previše pretenciozan istorijski film, ali ovde to nije slučaj. Zahvaljujući režiji Luja Besona i scenariju Endrjua Birkina, imate priliku da pogledate izuzetno ostvarenje u kome su se realizam, vera i pravda ekspresivno stekli u liku legendarne Jovanke Orleanke, koju je sjajno odigrala Mila Jovović.

Kraljica (2006)

Film Kraljica (The Queen) reditelja Stivena Frirsa govori o teškim vremenima za englesku kraljevsku porodicu nakon smrti popularne princeze Dajane. Kako je bilo kraljici, kojoj je upućeno mnogo neprijatnih reči – podleći emocijama ili pokazati uzdržanost, kako dolikuje monarhu?

U prologu filma je Šekspirov stih. Međutim, Šekspirovi junaci su se borili s neprijateljem mačem i strelama, a danas se bitka vodi pomoću kamera i mikrofona, što takođe zahteva određenu dozu hrabrosti.

Ljubavnik (1992)

Radnja filma Ljubavnik (L’Amant aka The Lover) odvija se 1929. u kolonijalnom Sajgonu. Zgodan, bogat i prefinjen Kinez upoznaje 15-godišnju Francuskinju. Roditelji brane njihovu ljubav, ali takvo zanosno i snažno „carstvo čula“ niko ne može da uništi. Može li njihova strasna veza prevazići klasna ograničenja i društvene norme tog vremena?

Priča je zasnovana na poluautobiografskom romanu Margerit Diras. Priča je toliko zavodljiva i emotivna, da dok zajedno s njima tonete u ljubavnu priču, ne primećujete da tokom celog filma niste saznali imena glavnih junaka…

Dva lica ljubavi (1996)

Dva lica ljubavi (The Mirror Has Two Faces) je izuzetno lep film, sa divnim glumcima i zabavnim zapletom. Sjajna Barbra Strejsend savršeno je režirala i odigrala ulogu glavne junakinje ove iznenađujuće životne ljubavne priče, koja dušu ispunjava toplinom.

Frida (2002)

Divan film o izuzetnoj ženi, o buntovnoj prirodi, nezadrživoj želji i velikoj energiji. Frida Kalo neustrašivo i otvoreno deli svoj život pun strasti sa slikarem Dijegom Riverom i u vihoru osvaja tadašnji umetnički svet.

Osim što prikazuje njen kompleksan ljubavno – paćenički odnos sa svojim mentorom i suprugom, film se dotiče i njenih kontroveznih ljubavnih veza, posebno sa revolucionarom Lavom Trockim, kao i romatičnih vezica sa ženama. Frida Kalo je živela pun i bogat, beskompromisan život političarke, umetnice i revolucionarke.

Crna knjiga (2006)

Crna knjiga (Zwartboek aka Black Book) – film Pola Verhovena o događajima iz Drugog svetskog rata. Uprkos tome, ovo nije samo film o ratu. Reč je o sudbini žene uopšte, ženskoj ulozi u pobedi nad svim užasnim i strašnim što postoji na svetu, o snazi ženine duše i hrabrosti ženske volje.

17 divnih filmova o ljubavi

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime