Cista na jajniku. Vrste cista.

 

 

Cista na jajniku – benigna formacija, vrsta tumora. Cista na jajniku je šupljina ispunjena tečnošću, a obložena sluznicom koja luči tečnost koja je ispunjava.

Kada se pojavi više cista obično su istog porekla, ali mogu biti i kombinovane različitog porekla, čak kada pripadaju samo jednom jajniku.

VRSTE CISTA:

 

Perzistentni folikul, nije prava cista. Nastaje neprskanjem folikula koji u fiziološkim uslovima prsne na polovini ciklusa da bi izbacio jajnu čeliju (ovulacija). Moče da izazove produšeno krvarenje ili izostanak menstruacije.

Luteinske ciste javljaju se obostrano, na oba jajnika, i vezane su za trudnoću, ali i neke poremecaje u trudnoći. Veličine su mandarine. Najčešće se samo prate i nestaju nakon trudnoće.

Ciste žutog tela nastaju zbog obilnijeg krvarenja u jajniku nakon ovulacije. Ispunjene su krvavim sadržajem (hematomom) koji se vidi na ultrazvučnom pregledu. Inkluzijske ciste na jajniku nastaju u ožiljcima jajnika kod prethodnih ovulacija. Retko narastu do veličine oraha.

Endometriotične ciste nastaju kada se u jajniku nalazi izmeštena (ektopična) sluznica materice, terr ili čokoladne ciste sadrže krv, dermoidne ciste su embrionalnog porekla. Ciste na jajniku koje perzistiraju duže od tri meseca trebalo bi da se leče operativno (laparoskopski).

cista

Ako cista na jajniku ne vrši pritisak na druge organe nju ne odstranjuju i leče konzervativno, ali ako postoji opasnost uticaja na susedne organe, sprovodi se punkcija ili hirurško odstranjivanje.

Cista na jajniku može biti mala, a može i dostići velike razmere (prečnika 10-12 cm).

Prvi simptomi koji ukazuju na prisustvo ciste je bol u stomaku kao i pritisak iznutra, osećaj naduvenosti. Neredovne bolne menstruacije, koje dolaze sa zakašnjenjem, su najčešći simptomi ciste na jajniku.

cistaStatistika pokazuje da se cista na jajniku dijagnostikuje kod 30% zena sa redovnim i 50% sa neredovnim ciklusima. Po pravilu, učestalost pojave ciste posle menopauze svede se na 6%.
Međutim, cista na jajniku može da se razvije bez simptoma, a znači da je ne možete identifikovati sami. U vezi sa ovim, vazno je redovno posečivati ginekologa i raditi ultrazvuk male karlice.

Cista na jajniku se leči u zavisnosti od složenosti. Može biti konzervativno – za lečenje nekomplikovanih cista, primenom jednofaznih i dvofaznih kontraceptiva. Pacijentu sa cistom na jajniku prepisuju se vitamini A,B1,E,B6,K i askorbinske kiseline. Pri povišenoj telesnoj težini preporučuju se dijete i fizikalne terapije. Ukoliko konzervativno lečenje ciste na jajniku ne daje rezultate, potrebna je hirurška intervencija.

Hirurško lečenje primenjuje se kod dermoidne ciste na jajniku, kao i kod endometriotične i muciozne ciste. Ovakve intervencije obavljaju se na dva načina: sa punim rezom(klasično), i endoskopski(laparaskopski).

Možete pokušati izlečiti cistu na jajniku sa narodnim lekovima.

[ratings]

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime