Zašto je spavati u hladnoj sobi korisno?

Da li vam je poznato da temperatura prostorije za vreme sna ima veliki značaj. Mnogi misle da su, ako mogu komforno zaspati, uslovi za spavanje optimalni.

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је sa-e1485284489125.jpg

Ali, naučnici misle drugačije. Prema naučnim istraživanjima, idealna sobna temperatura za spavanje je između 16 i 19 C°. Navikavanje na spavanje u hladnijoj prostoriji može potrajati određeno vreme, ali vi ćete dobiti samo korist od toga.

Ako smanjite temperaturu u spavaćoj sobi samo za nekoliko stepeni, dobićete puno prednosti. Vaš organizam će sporije stariti, osećaćete se srećnijim, energičnijim, takođe, značajno ćete povećati svoju odbrambenost protiv stresa. Dakle, zašto je važno spavati u hladnoj sobi:

1. Značajno ćete smanjiti rizik od oboljenja od dijabetesa.

Ako ćete smanjiti temperaturu u sobi za samo nekoliko stepeni, vaš organizam će vam reći „hvala“. Smanjićete rizik od bolesti povezanih sa metabolizmom, posebno dijabetesa.

Bio je sproveden eksperimenat čiji su rezultati pokazali da se metabolizam kod ljudi, koji su spavali u hladnim prostorijama, poboljšao. Ovi ljudi su, takođe, sagorevali više kalorija u toku dana. Ove dve činjenice će vas sačuvati od razvoja dijabetesa.

2. Izgledaćete mlađe.

Visoka temperatura blokira oslobađanje u organizam hormona rasta i melatonina. Ova dva hormona usporavaju proces starenja. Zato, ako ćete spavati u hladnoj prostoriji, ovi hormoni će se više oslobađati. Samim tim, sporije ćete stariti.

3. Brže ćete zaspati.

Pored ozdravljenja organizma, dobićete i praktičnu korist. Moći ćete da zaspite veoma brzo, jer vašem telu neće biti potrebno prilagođavanje Ako temperatura u prostoriji nije optimalna za san, postoji verovatnoća da se, uopšte, nećete naspavati.

Pokušajte, već danas, zaspati u hladnijoj sobi.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime