Svaki put kada ste zbunjeni, nad vama se vrši neki oblik manipulacije

Sigurno vam se dešavalo da tokom raspave vaš protivnik kaže: „Šta ti je? Nije tako bilo!“ Sasvim ste sigurni da je zaista bilo tako, ali ipak počinjete da sumnjate… Nažalost, imamo lošu vest: verovatno ste postali žrtva posebne vrste manipulacije – gasalajtinga.

Femina je odlučila da sazna šta je to gasalajting i kako da ne postanete njegova žrtva.

Gasalajting (izluđivanje) je oblik psihološkog nasilja, kome je glavni cilj da navede neku osobu da posumnja u objektivnu stvarnost.

Gasalajting se još naziva “plinska svetlost”, a termin je vezan za istoimeni film (Gaslight), koji je 1944. nominovan za sedam Oskara, od kojih je dobio dva. U tom filmu, muž manipuliše svešću svoje mlade žene, tako što premešta stvari i krije predmete, da bi ona poverovala kako ima probleme s pamćenjem i da gubi razum.

Rezultati ovakvog emocionalnog zlostavljanja dolaze s vremenom – to su anksioznost, zbunjenost, nepoverenje u svoje sećanje i percepciju, depresija i mržnja prema samom sebi….

Kako prepoznati gaslajting (znaci da vas neko izluđuje):

♦ Navode vas da posumnjate u svoje pamćenje.

♦ Govore vam da to ne možete znati zbog vaših spoljašnjih/starosnih/fizičkih parametara.

♦ Navode vas da posumnjate u svoje emocionalno stanje.

♦ Ubeđuju vas da niste u stanju da dobro procenite stvarni događaj.

♦ Uveravaju vas kako vas svi lažu i da zato ne shvatate kako zaista stoje stvari.

♦ Stalno vam ukazuju na vaše mane.

Kako se zaštititi od gasalajtinga

♦ Ograničite komunikaciju s manipulatorom. Čim psihološka tortura oslabi, shvatićete da je sa vama sve u redu.

♦ Otvoreno razgovarajte o problemu. Objasnite toj osobi kako ona svojim ponašanjem utiče na vašu psihu. Ako je to neko od vaših najbližih, učiniće sve da popravi sutuaciju.

♦ Naučite da branite svoje mišljenje. Operišite činjenicama, raspravljajte se.

♦ Verujte svom pamćenju i svojim osećanjima. Nemojte proveravati događaje oslanjajući se na sećanja drugih ljudi.

♦ Vodite dnevnik u koji ćete beležiti važne činjenice i događaje. Tako ćete steći više poverenja u sebe i svoje pamćenje.

♦ U krajnjem slučaju, obratite se nepristrasnim posmatračima koji žive ili rade sa vama. Pitajte ih da li vide nedostatke za koje vas neprestano optužuju.

♦ Trudite se da ostanete spokojni. Ne idite na ruku manipulatoru time što ćete vikati i ispoljiti agresivnost. Trezvenost uma će vam pomoći da zadržite jasna sećanja na određeni događaj.

♦ Obratite pažnju na svoje strahove (na primer, da ostanete usamljeni ili bez posla). Manipulatori često igraju na kartu onoga što vam je važno. Ako uspete da prevladate svoje slabosti, mnogo teže će vama upravljati.

Dodatak

Ukoliko vas zanima kako gasalajting (izluđivanje) deluje u praksi, preporučujemo da pročitate knjigu “Devojka iz voza” (The Girl on the Train) ili da pogledate ekranizaciju ovog romana.

Radnja ovog dela vrlo jasno prikazuje koliko jak pritisak druga osoba može da izvrši na našu podsvest i kako može da u potpunosti promeni našu percepciju onoga što se dogodilo.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime