Šta je kineska samomasaža i zašto je u poslednje vreme postala toliko popularna

U poslednje vreme, postaje vrlo popularna takozvana samomasaža, zasnovana na kineskoj Či kung (Či gong) gimnastici, čija je tradicija stara 4000 godina, a potvrđena je u evropskoj medicini. Takva masaža biće vrlo korisna onima koji mnogo rade, malo se kreću, nisu naspavani, imaju suvišne kilograme i često se nalaze u stresnim situacijama. Zapravo za mnoge od nas.

Femina je istražila o kakvoj se vrsti samomasaže radi, koliko je korisna i kako se pravilno izvodi.

O čemu se radi?

Samomasaža se zasniva na tapkanju – jednoj od vežbi kineske či kung gimnastike, koja je, prema istoričarima, stara više od 4000 godina. U Kini se veruje da či kung poboljšava protok či energije (životne energije) kroz telo. Ne znamo za či energiju, ali znamo za mnoge naučne studije na ovu temu.

Veliko kliničko istraživanje pokazalo je da ova gimnastika pojačava cirkulaciju krvi, poboljšava metabolizam i pomaže da se smanji težina. U drugom istraživanju, masaža je rađena deci sa autizmom, posle čega su počela da se bolje koncentrišu na zadatke i ređe doživljavaju stres.

Kako se izvodi?

Kako se izvodi?

Masaža se izvodi ritmičkim, laganim pljeskanjem ili tapkanjem. U području glave tapkanje treba radiiti vrhovima prstiju, a na telu – pesnicama ili dlanovima.

Koliko?

Ceo kompleks traje 3-5 minuta i izvodi se u bilo koje vreme, mada lekari savetuju da ga radite izjutra i kada se osećate vrlo umorno. Vežbe je najbolje izvoditi stojeći i tapkati po celoj površini kože. Ako nemate mnogo vremena, onda obratite pažnju samo na određene tačke, o kojima ćemo govoriti u nastavku.

1. Glava

Kako se izvodi:

Stanite pravo. Prstima obe ruke počnite da tapkate kožu glave, krećući se od čela ka potiljku. Vratite ruke kroz vazduh do čela. Posebno se zadržite na slepoočnicama, temenu i na vratu, u predelu gde počinje kosa.

Potrebno je da uradite samo 10 krugova: čelo, slepoočnice, teme, vrat. Ili 30 tapkanja u svakoj tački. Na kraju ih istrljajte da pocrvene.

2. Ruke

Kako se radi:

Ispružite jednu ruku i tapkajte odozgo nadole, na sve četiri strane: podlaktica (spoljna i unutrašnja), ramena (spolja i iznutra). Posebno se zadržite na prevoju lakta. U svakoj tački po 25 puta. Isto ponovite na drugoj ruci.

3. Grudi i stomak

Kako se izvodi:

Šakom ili pesnicom leve ruke izvedite 10 serija lupkanja grudi, odozdo naviše. Takođe naizmenično lupkajte tačke ispod pazuha i rebra, po 30 puta u svaju stranu. U završnici tapkajte obema rukama celu površinu stomaka.

4. Leđa i zadnjica

Kako se radi:

Stanite pravo. Dlanom ili pesnicom leve ruke tapkajte celu desnu stranu leđa. Pokušajte da dosegnete što dalje. Zatim desnom rukom tapkajte levu stranu leđa (15 serija svakom rukom). Zatim levim dlanom ili pesnicom tapkajte po levoj strani zadnjice, a onda desnom – po desnoj (50-100 puta sa svake strane).

5. Noge

Kako se radi:

Podignite desnu nogu i tapkajte je obema rukama od kolena ka kuku i to sa svih strana. Zatim isto uradite s drugom nogom. Potrebno je da uradite po 10 serija za svaku nogu. Posebnu pažnju obratite na područje ispod kolena, koje treba potapšati 30 puta. Završite samomasažu tapkanjem stopala 20 puta.

Radite ove vežbe:

Ako vas boli glava – gimnastika poboljšava cirkulaciju krvi.

Ako vam se nagomilao umor, a pred nama je još čitav radni dan. Moći ćete da nastavite.

Za mršavljenje. Ne može zameniti vežbanje i dijetu, ali će vam ubrzati metabolizam.

Smanjiće celulit i poboljšati vam ten. Pojačava cirkulaciju krvi u svim slojevima kože.

Ukoliko se često nepravilno hranite. Vežba popravlja rad unutrašnjih organa, ubrzava metabolizam i pomaže organizmu da se oslobodi svega nepotrebnog.

Takođe, u Tibetu postoji neverovatan kompleks jutarnje gimnastike DO-IN, koji se radi bez izlaska iz kreveta i traje samo 3 minute. Potrebno je samo 3 minuta da dovedete sebe u aktivno stanje i obezbedite dobro raspoloženje na ceo dan. Detaljnije ovde

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime