Sobne biljke za pročišćavanje vazduha: 7 biljaka za vaše zdravlje

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је bi-1.jpg

Da li ste znali da je vazduh u stanovima i kućama nekoliko puta zagađeniji nego napolju? Sve vrste aparata za domaćinstvo, PVC stolarija, nameštaj od iverice, linoleum, tapete, sve vrste deterdženata – sve to zasićuje vazduh u stanovima i kancelarijama toksičnim jedinjenima kao što su: benzen, toluen, fenol, formaldehid i druge štetne supstance.

Rezultat toga je povišen nivo prašine i mikroba koji dovodi do pogoršanja zdravlja čoveka, razvoja alergija i respiratornih oboljenja.

Ako postavite  po sobama u stanu ili kući, nekoliko korisnih sobnih biljaka, one će raditi kao neka vrsta biološkog filtera, sakupljajući svu prašinu na svoje listove, apsorbujući loše materije, oslobađajući kiseonik.

Ove biljke preporučuje čak i NASA za pročišćavanje vazduha u svemirskim stanicama, a one, bez problema, pročišćavaju vazduh u prostorijama za stanovanje.

Sedam najkorisnijih  biljaka za pročišćavanje vazduha u prostoriji:

1. Šeflera ili „kišobran drvo“ bukvalno je stvorena za prostorije u kojima se puši. Ona odlično apsorbuje i neutrališe nikotin i katran, koji se nalaze u duvanskom dimu. Šefleru odlikuju i vrlo skromni zahtevi – odgovara joj dosta svetla, a treba je samo pomalo zalivati.

Šeflera ili "kišobran drvo"

 

2. Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica” pročišćava vazduh od benzena. Široki listovi mogu primati veliku količinu ove supstance. Ova biljka je postala popularna pre svega zahvaljujući tome što se lako gaji i ne traži neke posebne uslove. Ova jednostavna puzavica upija i mnoge druge štetne hemikalije.

 Epipremnum aureum ili “zlatna puzavica”

3. Dracena neutrališe formaldehid. Ova tropska biljka izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Draceni odgovara svetlo, ali ne i direktno sunce. Ne držite je na promaji, jer će brzo ostati bez većine listova.

Dracena

4. Hlorofitum – atraktivan ukras na svakom prozoru, propušta i dovoljno svetla. Veoma efikasno apsorbuje izduvne gasove. Stoga, ova biljka je prosto neophodna svima koji žive na prvom i drugom spratu.

 Hlorofitum

5. Salonska palma Chamaedorea (Chamaedorea elegans PALMA SREĆE) važi za jednu od zdravih biljaka koje pročišćavaju vazduh u prostoriji. Aktivno vlaži vazduh i filtrira štetne supstance, koje emituje plastika.

Chamaedorea elegans

6 i 7. Hedera helix (sobni bršljan)

Hedera helix (sobni bršljan)

i Fikus bendžamin (ili uplakana smokva) šampioni su u pročišćavanju vazduha. Oni imaju prirodnu sposobnost da filtriraju zagađivače iz vazduha, uključujući benzen, formaldehid, ksilen i toluene.

Fikus bendžamin (ili uplakana smokva)

Čitajte: Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

1 KOMENTAR

  1. Poštovani, imam zlatnu puzavica. Ne razumem se baš u sobno cveće, pa bi mi dobrodošao mali savet i pojašnjenje. Naime, moja biljka ima po stabljici neke izrasline. Moja mama kaže da će iz njih izbiti nove stabljike, pa će lozica na taj način da se razbuja. S obzirom na to da moja mama nije baš stručnjak za bilje (kao i ja), htela sam da proverim da li je stvarno tako, ili treba da se zabrinem zbog toga i počnem da je lečim nekim preparatom. Unapred hvala na odgovoru! Pozdrav!

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime