Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući!

Već smo pričali o tome koje sobne biljke su izuzetno korisne za vaše zdravlje i treba ih imati u kući. Ali, postoji i takvo cveće, koje nije poželjno, čak je ponekad i opasno  držati u kući. U listovima i drugim delovima takvih biljaka veoma često se nalazi otrov.

Neke od njih poseduju veoma intenzivan miris ili biološki aktivne supstance, koje mogu, kod preosetljivih ljudi, izazivati glavobolju, i šta je još gore – alergijske reakcije, za koje mnogi nisu svesni da dolaze od biljaka koje imaju u svojoj kući.

Ali, srećom, takvih biljaka nije puno. Ovde ćemo opisati samo one koje se često sreću u našim domovima.

Ove biljke nije preporučljivo držati u stanovima i kućama:

Najopasnije biljke su: azaleja, klivija, Euphorbia milli (Božiji trn), monstera, hortenzija, Brovalija (Browallia L.), gloriosa, filadendron, oleandar, kroton i difenbahija. Nažalost, baš su ove biljke veoma  često prisutne u kućama. Ali, one su realna pretnja, pogotovo za malu decu.

Tako, na primer, sok gloriose je veoma opasan za decu, jer ako dospe u organizam deteta (dete slučajno odgrize list) stimuliše opadanje kose i napada bubrege.

Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kuć

Klivija sadrzi likorin koji u visokim dozama može izazvati paralizu. U manjim dozama može izazvati trovanje i povraćanje.

Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući

Ako se slučajno pojede list lepe azaleje, uslediće crevni grčevi i napad epilepsije.

 Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući

Difenbahija, veoma lepo sobno drvce, takođe je i opasno. Njen sok je otrovan i može izazvati ozbiljno trovanje kod dece, prilikom probanja njenog ukusa I odrasli se, takođe, mogu opeći sokom ove biljke, kod sečenja listova ili pupoljaka.

 Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući

Listovi filadendrona sadrže otrovne kiseline. Ako dete proba njegov  ukus, može se ozbiljno otrovati.

 Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući

Oleander. Sok ove biljke izaziva slepilo, a njegov miris – vrtoglavicu.

 Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući

 

Dospevanje soka krotona na kožu, izaziva teške opekotine, a kod dospevanja u krv – čak i smrt.

 Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući

Ako imate česte glavobolje ili alergijske reakcije treba da obratite pažnju na sledeće biljke, koje možda imate u svom domu:

Ljiljani i paprat.

Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući

U toku noći apsorbuju kiseonik i ispuštaju ugljen dioksid koji može dovesti do jutarnjih glavobolja, bez vidljivih razloga. Pored toga, jak miris ljiljana može izazvati nesanicu. Ove biljke nikako ne smete držati u spavaćim sobama.

Tuberoza takođe emituje čestice koje stimulišu čulo mirisa. Osobe, koje pate od hipertenzije, bolesti srca, udišući duže vreme njegov miris, često osećaju nelagodnost, može se javiti vrtoglavica i depresija.

 Koje sobne biljke je opasno po zdravlje imati u kući

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

4 KOMENTARA

  1. Izvinjavam se, očigledno je da je mnogo biljaka otrovno, ali mi nije jasno kako ih onda prodaju bez upozorenja?
    Zar to ima smisla ili bolje pitati, kako niko zbog toga nikada nije odgovarao? Prodavci otrovnih biljaka moraju da imaju veliku odgovornost za razliku od prodavaca pitomih ili jestivih biljaka. U svakom rasadniku ili cvećari treba da postoji upozorenje sa mrtvačkom glavom. Istina te otrovne biljke su uglavnom najlepše za ukras ali su pogibeljne i za vazduh i za ljude koji su samo u njihovoj blizini, a da ne govorimo o slučajnoj konzumaciji. Ipak, mi mnogo treba da naučimo od Evrope. Kada sam htela u Nemačkoj da kupim jednu predivnu biljku, prodavac me je pitao za šta mi treba? Kada sam mu rekla za dnevnu sobu, odmah mi je predložio drugu biljku i rekao mi je da ova prva nije pogodna za zatvoren prostor. Tako se to radi, a ne samo da se proda pa makar bilo otrovno. S poštovanjem,

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime