Po čemu se život posle pedesete razlikuje od svih prethodnih faza života

Po čemu se život posle pedesete razlikuje od svih prethodnih faza života? Po tome što nas niko nikada nije učio kako da živimo posle pedesete!

Kada se rodimo spremaju nas za detinjstvo, u detinjstvu za tinejdžersko doba, kao tinejdžere za mladost, a u mladosti provodimo sate i sate pripremajući se za predstojeće ispite zrelosti. Samo granicu od 50 godina prelazimo nemajući ni najmanju predstavu o tome kako i zbog čega dalje da živimo.

Nije to ništa čudno. Kako bismo i mogli znati, kad je čak i za generaciju naših roditelja starost zvanično počinjala sa pedeset i uopšte se nije mislilo na dalji život, već se polako pripremalo za umiranje.

Retko ko shvata da nam je životni program, koji neminovno pratimo putujući kroz život, zadan prethodnim generacijama. One su stvarale knjige, filmove i obrazovni sistem koji u detinjstvu i mladosti formiraju našu svest.

A prethodne generacije nisu imale nikakvu predstavu o životu posle pedesete, iz prostog razloga što života posle pedesete u principu nije ni bilo. Zato nisu ni imali takav program života, a mi smo to od njih nasledili.

Prema svim statistikama, za one koji danas imaju između 50 i 60 godina, starost počinje tek sa 80 godina. Naravno, to je vrlo lepo. Poklonili su nam dodatnih 25 godina aktivnog i ispunjenog života!

Problem je samo što nas nisu naučili kako da iskoristimo taj dar. Posledica toga je da prelazeći granicu od pedeset i nesvesno pristajući na preranu starost, rizikujemo da izgubimo dobrih 25-30 godina, koje bi – bez preterivanja – mogle da budu najbolje godine našeg života.

Posle pedesete nastupa divan period kad imate vremena, zdravlja, snage, slobode od društvenih obaveza, iskustva, a do nastupanja starosti, po svim savremenim merilima, ostaje vam još četvrt veka!

Ne gubite to vreme, posle će vam biti jako žao!

Ako imate više od pedeset, danas vam je dostupno bukvalno sve: novi hobiji, nove radosti i utisci, nova karijera, nova ljubav, nova putovanja.

Pritom kvalitet tih životnih iskustava daleko prevazilazi sve što vam je bilo dostupno u zelenoj, nezreloj mladosti ili obavezama opterećenoj zrelosti.

I zato, napred u novi život! Ura!

Čitajte još: Imati 50 danas je potpuni haos u glavi

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime