Kondilomi: Kako nastaju, simptomi i lečenje

Kondilomi (polne bradavice, Condylomata acuminata) su izrasline na spoljašnjosti urogenitalnih regija koje nastaju usled infekcije određenim vrstama HPV virusa (Human Papillomavirus).

Iako postoji blizu 200 vrsta HPV virusa, svega petina njih može dovesti do pojave kondiloma na anogenitalnoj regiji (genitalijama i anusu).

U najvećem broju slučajeva, bradavice koje se javljaju u genitalnom području izazvane su podtipovima 6 i 11 i ovi podtipovi se ne ubrajaju u izazivače ozbiljnih oboljenja, poput raka grlića materice ili raka anusa. Podtipovi 16 i 18 smatraju se veoma opasnim i ne izazivaju pojavu bradavica. Ovi podtipovi mogu biti odgovorni za nastanak raka grlića materice.

Kako prepoznati kondilome?

Kondilomi se mogu javiti kod osoba oba pola a često se mogu uočiti golim okom ili osetiti na dodir. U tom slučaju, ispoljavaju se u vidu šiljastih bradavica, pojedinačnih ili grupisanih u karfiolaste izrasline. Međutim, mogu biti i u ravni kože, i to su tzv. ravni kondilomi koji se ispoljavaju promenom boje tkiva (svetlocrvene, roze ili bele fleke na koži genitalne regije).

Bradavice se mogu se naći na velikim i malim stidnim usnama, glansu, prepucijumu, skrotumu, na perianalnoj regiji i uretri.

Kako se prenose kondilomi?

Infekcija HPV virusom se prenosi direktnim kontaktom sa kožom i sluzokožom obolele osobe što znači da se osoba ne mora nužno zaraziti isključivo tokom seksualnog odnosa. Kondilomi se mogu preneti i putem oralnog i analnog odnosa.

Iako se upotrebom prezervativa može smanjiti šansa za prenos infekcije, prezervativ ne može potpuno sprečiti transmisiju.

Osobe koje nemaju nikakve simptome infekcije takođe je mogu preneti na drugu osobu.

Zdrave osobe sa jakim imunitetom mogu da se izbore sa infekcijom bez pojave ikakvih simptoma. Ukoliko kondilomi postanu vidljivi na koži ili sluznicama, potrebno je potražiti lekarsku pomoć.

Kondilomi simptomi

Inkubacioni period, odnosno vreme koje protekne od infekcije do trenutka ispoljavanja prvih simptoma, traje od nekoliko nedelja pa sve do nekoliko meseci.

Kondilomi kod žena su najčešće lokalizovani na vulvi, anusu, regiji između genitalija i anusa, u unutrašnjosti vagine i cerviksu.

Kondilomi kod muškaraca se obično ispoljavaju na glansu, prepucijumu, skrotumu, anusu i nešto ređe i na korenu penisa.

Kondilomi se takođe mogu pojaviti u ustima ili grlu osobe koja je upražnjavala oralni seks sa inficiranom osobom.Dijagnoza

Dijagnostikovnje kondiloma kod žena se može postaviti redovnim PAPA testom jer je to jedini način da se infekcija HPV virusom utvrdi u svojim početnim fazama. Ukoliko se radi o nelečenoj infekciji, dijagnoza se može postaviti već na osnovu fizikalnog pregleda jer su kondilomi vidljivi na sluznicama vagine i vulve.

Kod muškaraca se dijagnoza ne može postaviti dok se ne pojave prvi simptomi pa tako muška osoba izvesno vreme nakon infekcije neće ni znati da je zaražena.

Lečenje

Krioterapija tj. spaljivanje površinskih kondiloma tečnim azotom, predstavlja bezbolnu metodu uklanjanja kondiloma koju je potrebno ponoviti svakih 3-4 dana do potpunog uklanjanja svih bradavica. Test sirćetnom kiselinom se obavlja nakon ove procedure kako bi se utvrdilo da li postoje sitna oštećenja epitela zahvaćenog područja (mikrolezije). Dužina trajanja terapije je individualna pa kod nekih osoba kondilomi mogu nestati nakon svega nekoliko terapija dok je kod drugih potrebno i nekoliko meseci, pa i godina.


Radiotalasna vaporizacija kondiloma i vaporizacija CO2 laserom predstavljaju novu beskrvnu metodu uklanjanja kondiloma i obavljaju se u lokalnoj anesteziji. Ove metode ima jako nizak procenat recidiva i garantuju brz oporavak bez posledica u vidu lateralnim oštećenja ili skraćenja cervikalnog kanala.

Krema za kondilome takođe spada u jednu od metoda uklanjanja anogenitalnih bradavica. Kreme koje sadrže supstancu pod nazivom imikvimod se nanose na područje zahvaćeno bradavicama i terapija se primenjuje sve do njihovog iščezavanja.

Lečenje kondiloma Staroplaninskim melemom

Staroplaniski melem postoji kao izuzetno delotvorna metoda u uklanjanju spoljašnjih kondiloma. U svom sastavu ima različita eterična ulja i macerata tri vrste biljaka bršljena, čuvarkuće i divlje nane. Ova terapija je potpuno bezbolna, a melemu treba svega 2- 3 minuta da se osuši, pa nije potrebno da dodatno zaštitite obolelo mesto. Prema preporukama proizvođača, ovaj melem neophodno je koristiti minimum dva meseca kako bi se kondilomi u potpunosti povukli.

Interferon-alfa i 5-FU (5-fluorouracil) se mogu dobiti u formi kreme za kondilome (mast) a Interferon se može dobiti i u injekcionoj formi, u kojem slučaju se ubrizgava direktno u koren bradavice.

Keratolici se, između ostalog, koriste i za uklanjanje polnih bradavica. Oni nagrizaju kožu i isušuju bradavice ali se ovi agensi ne mogu samostalno nanositi već to mora učiniti stručno lice.

Čak i nakon uklanjanja bradavica osoba ostaje infektivna pa je moguće da se bradavice ponovo pojave ili je neophodno primeniti drugi vid lečenja.

Veoma je bitno napomenuti da ove metode otklanjaju samo manifestacije virusa ali ne i sam virus. HPV virus se nakon primarne infekcije više nikad ne može u potpunosti eliminisati iz organizma.

Aqalab

Papiloma virus – viseće bradavice – kako nastaje

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime