Zašto ne cveta orhideja. Kako uticati na cvetanje orhideje?

Orhideja falenopsis – jedna je od najlepših sobnih biljaka. Po pravilu je kupujemo kada je u cvatu. Vremenom cvetovi opadaju, a vlasnici orhideja počinju se pitati da li rade nešto pogrešno.

U ovom članku ispričaćemo vam zašto orhideja ne cveta i i kako se to može popraviti.

Prosečna dužina cvetanja orhideje falenopsis  – jeste 3 meseca. Obično cveta dva ili tri puta godišnje. Pauza između cvetanja može biti odložena i za nekoliko meseci. Da biste uživali u češćem cvetanju ove biljke pomoći će sledeći saveti.

Kako uticati na orhideju da cveta:

♦ Sunceva svetlost je veoma važan faktor koji utiče na cvetanje orhideje. Orhideji treba dnevna svetlost od 10 do 12 sati dnevno, inače neće cvetati. Ako u jesen ili zimu cveće nema prirodnu svetlost, morate je osvetljavati lampama.

I korenju orhideje je potrebna svetolost. Umesto keramičkih saksija, veoma je važno da koristite plastične propusne saksije koje će korenu omogućiti da učestvuje u procesu fotosinteze.

♦ Smanjiti količinu azota u prihrani. Fosfor treba da ima prednost, jer u stvari, on stimuliše cvetanje.

♦ Važan uslov za cvetanje orhideje je vlažnost vazduha. Da biste povećali vlažnost, stavite tanjir vode pored orhideje. Tokom zime, kada je grejanje uključeno, biljku prskajte sa vodom. Orhideja voli vlažnost vazduha do 60%.

♦ Da bi vaša orhideja procvetala, potrebno joj je malo stresa. Da, dobro ste čuli. To morate da učinite ako orhideja ima sve uslove, a nikako da procveta. To se dešava jer je orhideji previše dobro. Zbog toga morate malo da joj „zapretite“, da je šokirate: smanjite zalivanje ili premestite biljku na par dana na neko hladnije mesto.

Kroz dve-tri nedelje orhideja treba da pusti pupoljke. Ovaj način je pogodan samo za odrasle i zdrave biljke.

Kako uticati na orhideju da cveta

♦ Ponekad, umesto zalivanja preporučuje se da se u saksiju sa orhidejom stavi par kocki leda, tako će ona brže procvetati.

Kako uticati na orhideju da cveta

♦ Ako primetite da kod nerascvetale orhideje aktivno rastu korenje ili listovi, znači da ima odgovarajući način razvoja. Dok se ovaj period ne završi, biljka neće procvetati. Budite strpljivi.

Kako uticati na orhideju da cveta

Najbitnija  stvar je – obezbedite svojoj biljci odgovarajuću negu.

Ona voli puno svetlosti i plaši se preterane vlage. Zalivanje je najbolje rano ujutro, a učestalost zalivanja zavisi od klimatskih uslova. Zimi se zaliva jednom nedeljno, a leti dva puta. U toku cvetanja potrebno je češće zalivanje.

Đubrivo je od velike pomoći za uzgoj i cvetanje orhideje. Preko zime je period mirovanja i prehrana se ne koristi. Čim krenu da niču mladice i novi listovi kreće se sa prehranom. Koristi se prilikom svakog drugog zalivanja. Pošto su orhideje izuzetno osetljive, koristi se 1/3 koncentrata đubriva, a pametnije je uzeti posebnu prehranu za orhideje u specijalizovanoj prodavnici.

Bez dovoljno hrane, cvetovi su manji, a i pupoljci žute i otpadaju. Jednom mesečno orhideje zalijte samo običnom vodom bez dodanog đubriva, da bi ste isprali zaostale ostatke minerala sa korenja. 

Možda imate svoje tajne pri održavanju ove lepotice, ne zaboravite da ih podelite sa nama u komentarima.

P.S. Da vaše biljke cvetaju dugo i bogato pripremite rastvor za prihranu biljaka

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

9 KOMENTARA

  1. Ja svoju orhideju zaljevam jednom tjedno ali jako malo i to joj odgovara ali svaki puta poslje zaljevanja stavljam sitne kamencice da se zemlja ne osusi previse do sljedeceg zaljevanja..kad je presadujem pazim da je lagano vadim iz posude sa svom zemljom na njoj i onda je presadim u zemlju koju sam dan prije zalila vodom ali uvjek prije nego je presadim u drugoj posudi mora biti zemlja 3 cm da korjen nebi osto na samoj posudi bez zemlje i onda presadim i zatrpam zemljom koliko je jos potrebno

  2. Ja orhideju zaljevam i sa vodom u kojoj drzim koprivu ili zelenu salatu ili blitvu,ostavima 4-5 sati u vodi i onda procjedim i zalijem stom vodom orhideju..potakne cvatnju..ali i ljuske jaja drzim preko noci pa i sa tim zalijem

  3. Drage moje , ja imam 10 orhidja i clan sam grupe Svet Orhideja , gde ima foldera o svemu . Otkako sam u grupi kad god imam neki problem obratim se i adminke mi pomognu . Bukvalno imaju za svaki problem resenje da dobro gajite vase orhideje . Moja preporuka . Veliki pozdrav

  4. Neuništive su samo ako ste oprezni s vodom! Ja imam dvije i izvrsno mi napreduju i cvjetaju, oko dva puta mjesečno zalijem.
    Ne potapam, zalijem kao i svako cvijeće, pa se ta voda cijedi u lavabo dok prolazi kroz supstrat. Nekad stavim tekuće gnojivo koji mi je odlično i za ljubičice, „PLANTELLA cvet“, crvena boca. Najvažnije vam je da su na prozorskoj dasci, svjetlo im je jako važno da bi cvjetale. Nemojte se pitati zašto ne cvjeta ako je odmaknete od prozora, na stolu ili ormaru, udaljena od prozora neće nikad procvjetat.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime