Kako spasiti veš koji je nakon pranja pustio boju

Veš je nakon pranja pustio  boju… Izgleda poznato, zar ne? Ovo se dešava čak i iskusnim domaćicama. Kada se sa belim vešom sasvim slučajno u veš mašini  nađe crvena čarapa, vaša nova bela majica dobije novu „čudnu“ nijansu.

A tako ste želeli da je nosite ove sezone. I ostali beli veš više nije privlačan, jer odjednom je postao roze boje (čak i donji veš vašeg supruga:)). Ne žurite da odbacite obojenu majicu za .. „nosiću kod kuće“, već probajte da joj vratite život.

Postoji nekoliko načina da vratite prvobitnu boju vešu koji je nakon pranja poprimio boju od drugog veša. Najbolje ih odmah primeniti.

Kako spasiti veš koji je nakon pranja pustio boju:

Vanish, Ace Ako je veš bele boje, povratiti ga u prvobitni izgled pomoći će izbeljivač Vanish, Ace itd. Uzgred, najbolje sa  ovim zadatkom nose izbeljivači na bazi kiseonika. 

Uzmite izbeljivač, u koji imate najviše poverenja, napravite vruć rastvor i potopite u njega beli veš na 6-8 sati. Nakon toga operite veš, isperite u hladnoj vodi i obesite ga da se suši.

Anway Ako su u pitanju šarene stvari, sa kojih treba isprati boju drugog veša, probajte da ih operite izbeljivačem firme Amway, na bazi kiseonika. Iskustvo domaćica pokazuje da se uz njegovu pomoć može  oprati ne samo veš koji je poprimio boju od drugog veša,  nego čak i uporne fleke sa drugih vrsta tkanine.

Obično pranje. Neke domaćice tvrde da ako nekoliko puta operemo veš u hladnoj vodi sa dodatkom veće kolicine praška, fleke i mrlje će nestati. Ovo se radi samo ako su u pitanju svetle, bele stvari.

Domestos Prednosti: brzo čisti i izbeljuje. Mana: jak miris. Svaka domaćica zna da se  ovim sredstvom mogu dezinfikovati prostorije, ali ne znaju svi da  on odlično izbeljuje beli veš  (čak i stare mrlje). Sve to piše na  flaši ovog proizvoda, ali isuviše sitnim slovima.

Koristi se na sledeći način
20 ml ( 1 zatvarač – 15 ml) Domestosa rastvoriti i promešati u 5 litara hladne vode. Potopite veš na 2-3 sata. Posle operite na uobičajeni način. Zapamtite da ovaj preparat ne teba koristiti za svilu, vunu i šarene stvari.

Kako spasiti veš koji je nakon pranja pustio boju.

Ako imate stare mrlje i fleke na stvarima, a žao vam je da ih bacite, pokvasite je u istom rastvoru Domestosa i vode, ali na celu noć. Posle oprati u veš mašini na 90 stepeni. Ako se stvar oprala  delimično, postupak možete ponoviti do 3 puta.

Kako spasiti veš koji je nakon pranja pustio boju

Iz ličnog iskustva mogu reći, ako fleka nije velika, pokvasim fleku vodom, stavim par kapi Domestosa, istrljam i ostavim na minut-dva. Fleka nestaje odmah. Posle temeljno operem celu stvar.  Ali, zapamtite, ovaj postupak pogodan je samo za beli veš.

Kad radite sa isflekanim stvarima, pamtite da ne smete primenjivati sve metode odjednom, jer možete oštetiti  tkaninu. Mrlje i fleke pokušajte uklanjati pažljivo. Svakom sredstvu treba vremena da „proradi“ i ne možete uvek očekivati trenutni efekat. Srećno!

Čitajte još: Kako izbeliti veš. Efikasan način da vratite belinu svom vešu

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

11 KOMENTARA

  1. Trenerice jarko narandžaste boje su postale tamne, jer su prilikom pranja sa stvarima zalutale crne helanke! Kako im vratiti prvobitnu boju? Pomozite please!

  2. Ja sam stavila 3 krpice lovca za boju…pa mi se isto ofarbala bijela majica od crne robe…sad je šareno plava ?…tu bijelu majicu sam stavila sa vešem na okuhavanje valjda ce se iprati.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime