Kako odgajiti limunovo drvo u šolji

Uzgajanje limuna iz koštice je jako zanimljivo naročito deci, koja posle popijene limunade mogu da prate razvoj biljke i da s njom rastu.

Iako limun počinje da cveta kao vrlo mlada biljka, plodove će doneti tek posle nekoliko godina. A da li ste znali da u svojoj šolji možete posaditi pravo limunovo drvo. Za to će vam biti dovoljna samo zemlja i koštice:

Izaberite najveća semena limuna ili grejpa. Očistite ih od spoljne kožice.

Kako odgajiti limunovo drvo u šoljiPrelijte vodom i ostavite tako na 6-7 dana, vodu menjajte svaki dan.

Kako odgajiti limunovo drvo u šolji

Kod potapanja, semena se prekrivaju želatinoznom kožicom, to je normalno.

Kako odgajiti limunovo drvo u šolji

Na dno šolje stavite nekoliko kamenčića da se stvori drenaža, posle napunite šolju vlažnom zemljom. Semena se stavljaju u zemlju šiljastim krajem na dole, ostavljajući između njih prostor oko 5 mm.

Kako odgajiti limunovo drvo u šolji

Nakon toga, semena se prekrivaju  krupnim peskom ili šljunkom.

Kako odgajiti limunovo drvo u šolji

Ne zaboravljajte prskati površinu vodom 2-3 dana. Možete poklopiti šolju najlonskom kesom ili folijom, stvarajući tako efekat plastenika.

Nastavite da prskate vodom jednom u dva dana, da potpomognete njihov  rast.

Za 7-8 dana treba da se pojave prvi izdanci.

Kako odgajiti limunovo drvo u šolji

Ako se pojavilo mnogo izdanaka, možete ih pažljivo presaditi u drugu posudu. Tako im neće biti tesno.

Kako odgajiti limunovo drvo u šolji

Posle 3-5 meseci, kada sadnice porastu, treba odabrati najlepše i najjače, i presaditi ih u pojedinačne saksije većeg prečnika. Sastav zemljišta treba da ostane isti.

Kako odgajiti limunovo drvo u šolji

Ipak, nemojte očekivati da će drveće roditi ako ga ne kalemite, ali uz dobru negu može da postane veoma lepa i raskošna sobna biljka.

limun u solji

Limun voli da se tušira. Leti ga treba zalivati, đubriti hranivom za citruse i po mogućnosti izneti na vazduh. Ko ima baštu, može ga zajedno sa saksijom ukopati na sunčano mesto.

Zimi limun voli svetle i sveže prostorije, naravno, bez mraza. Zalivajte ga zimi umereno, tek da se zemlja sasvim ne suši. Ako deo lišća opadne, ne treba se brinuti, to je normalno. U proleće ga orežite, a za vrlo kratko vreme izrašće nove grančice i obrazovaće se lepa žbunasta kruna.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

4 KOMENTARA

  1. Evo potopio sam semena 🙂
    Da li treba hladna ili toplija voda da bude u solji i da li soljica treba da stoji u svetloj toploj ili svezoj prostoriji?

  2. Baš se veselim što je objašnjeno kako uzgojiti limun iz koštice. Ja sam pre 13 godina iz koštice uzgojila limun. Stabljika je narasla i visoka je oko 130 cm međutim nisam ga kalemila jer ne znam nikoga ko ima limun koji rađa. Hvala na savetima.

  3. Malo mi nije jasno. Posadis jabuku iz semena, poraste divlja jabuka. Radja ali sitno. Krušku isto. Ne razumem zašto limun ne bi radjao ako nije kalemljen. Pa mora i on imati neki cvet, zar ne?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime