Kako da se zaštitite: efikasne tehnike ženske samoodbrane

Kad vam je ugrožena bezbednost, čak i minimalno znanje o elementima samoodbrane može biti od životne važnosti. Ovo ne zahteva godine treniranja i veliku fizičku snagu.

Pokazaćemo vam najefikasnije tehnike odbrane za žene, koje možete iskoristiti u kritičnoj situaciji. Svaka žena može da ih primeni, bez obzira na visinu i težinu protivnika.

1. Za početak, upamtite ranjiva mesta

Nije važno koliko je vaš protivnik velik i jak – moći ćete da onemogućite svakog, ukoliko zapamtite osetljiva mesta. Glavna su: oči, nos, grlo, grudi, kolena i prepone. Možete ga napasti kako hoćete, ali da biste bili sasvim sigurni da ćete pobediti, treba da upamtite najefikasnije načine da delujete na te zone.

2. Najefikasnije i najprostije tehnike

Jedan od najboljih metoda, koji će naterati svakog džina da žalosno zacvili i padne na kolena, jeste da ga uhvatite za šaku, tako što ćete ga jednom rukom uhvatiti za mali i domali prst, a drugom kažiprst i srednji prst. Razdvojte ih u stranu, istovemeno mu savijajući ručni zglob nagore.

Ukoliko ne uspete da napadača uhvatite za šaku, udarite ga prstima ili pesnicom među ključne kosti ili u Adamovu jabučicu. Tako ćete dezorijentisati protivnika, naterati ga da se uhvati za grlo i dugo ne dođe sebi.

Oblast prepona je najbolje mesto za napad, hvatanje ili udarac rukom. Na svakom kursu samoodbrane savetovaće vam da prvo tu udarite.

Udarac u tu oblast bukvalno parališe protivnika i dok on bude stajao kao ukopan, vi ćete uspeti da pobegnete.

3. Ako vas uhvati spreda

Kad vas uhvati spreda tako da ne možete da podignete ruke, uradite sledeće: sastavite ruke u visini karlice, što će stvoriti dovoljan prostor između vas i napadača.

Zatim ga iz sve snage udarite čelom u nos. Od vašeg udarca, protivnik će se odmaći. Onda ga udarite kolenom u prepone.

Ukoliko vam se napadač suviše približio, možete se zaštititi koristeći koren dlana. Ispružite levu ruku, a korenom desne šake oštrim pokretom udarite protivnika u podbradak ili nos. Zatim primenite poznati udarac kolenom među noge.

♦ Tako će protivnik ostati dezorijentisan i dugo neće moći da se normalno kreće.

4. Kako da oslobodite ruke

Lako se možete osloboditi zahvata, ako upamtite „pravilo palca“: okrećite ruku u pravcu napadačevog palca.

Ako vas je zgrabio za ruke i čvrsto ih drži, naglim kružnim pokretom okrenite šaku u pravcu palca. Kad ruka napadača bude dole, naglo istrgnite ruke ka sebi.

5. Ako vas uhvati otpozadi

Da biste se izbavili iz ove situacije, naglo se savijte unazad i pokušajte da udarite napadača potiljkom. Ništa strašno ako ne uspete – cilj je da navedemo protivnika da iskorači jednom nogom.

Onda se iznenada sagnite, uhvatite nogu kojom je iskoračio i uspravite se, povlačeći njegovu nogu napred. Protivnik će izgubiti ravnotežu i tako da vam neće biti teško da oborite na zemlju čak i najkrupnijeg napadača.

6. Ako vam priđe i uhvati vas sa strane

Udarac laktom je jedan od najopasnijih udaraca u svim borilačkim veštinama. Upravo je to udarac kojim treba da se poslužite, ako vam napadač priđe sa strane.

Iz okreta udarite protivnika u slepoočnicu, bradu ili nos. Napadač će zbog tog udarca zakoračiti unazad, a tada ga udarite laktom u grudi ili stomak.

♦ Udarci laktom su toliko jaki, da će izazvati šok kod svakog protivnika.

7. Ako vas pritisne uza zid

Napadači često pokušavaju da svoju žrtvu sateraju i ćošak ili je pritisnu uza zid. Takva situacija je pravo vreme da se prisetite ranjivih mesta i u zavisnosti od situacije napadnete jedno od njih.

♦ Ako je napadač podigao ruke, ispravite šake i oštrim udarcem mu ih zabijte ispod pazuha.

♦ Ako mu je jedna ruka spuštena, imate šense da ga pesnicom udarite u grudi, vilicu ili vrat.

♦ Jedan od najefikasnijih i najjačih metoda je udarac glavom. Malo čučnite, da biste bili niži od protivnika, a onda naglo skočite i udarite ga čelom u vilicu. Na taj način ćete odmah dezorijentisati protivnika i dobiti priliku da se sakrijete.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime