7 jednostavnih načina da saznate da li imate neprijatan zadah

Po statistici, od halitoze, ili neprijatnog zadaha, pati bribližno 25-30% ljudi u svetu.

Ako vaši problemi nisu povezani s bolestima zuba, desni ili želuca, a vi ste povremeno ipak nesigurni u sebe,

koristite ove jednostavne i efikasne metode, koje je Femina prikupila za vas:

Liznite koren šake

Potrudite se da to učinite srednjim delom jezika gde se nakuplja najviše bakterija. Sačekajte 5-10 sekundi i pomirišite. Ako vam se ne sviđa miris, trebalo bi da operete zube ili da upotrebite tečnost za ispiranje usta. Nemojte raditi ovaj test odmah nakon pranja zuba, jer rezultat neće biti verodostojan.

Pređite prstom preko korena jezika

Ovaj metod je tačniji od prvog, ako uspete da pređete prstom baš preko korena jezika. Sačekajte dok se pljuvačka ne osuši, a onda pomirišite prst. Ne zaboravite da ovo radite čistim rukama.

Dišite u čistu čašu

Možete, takođe, koristiti i šolju, plastičnu kutiju ili kesu. Duboko udahnite i polako izdahnite kroz usta u posudu, koju ste maksimalno primakli licu, a zatim naglo udahnite kroz nos. Ocenite rezultat.

Uzgred, duvanje u šaku nije efikasno, jer se miris iz usta meša s mirisom ruku.

Koristite gazu

Malim komadom gaze protrljajte površinu jezika i procenite – to isto osećaju i vaši sagovornici. Naslage žute boje govore o povećanom lučenju sulfida, a to znači i neprijatan zadah.

Uklonite naslage s jezika

Uz pomoć obične kašike ili specijalnog strugača uklonite deo naslaga s površine jezika i ocenite ga. Što je masa tamnija, to je verovatnije prisustvo neprijatnog mirisa.

Eksperiment s ogledalom

Stanite ispred ogledala i maksimalno isplazite jezik. Ako na njemu ima naslaga, onda verovatno ima i neprijatnog mirisa. I zapamtite, što su naslage tamnije, tim pre treba da upotrebite četkicu za zube ili tečnost za ispiranje.

Ocenite ukus u ustima

Ako vam se ukus u ustima ne sviđa, verovatno vam se ni miris neće dopasti. Ipak ne zaboravite da poseban ukus možete osećati samo određeno vreme, ako ste jeli nešto ljuto, začinjeno ili slatko. U tom slučaju vam može pomoći obična žvakaća guma.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime