5 svakodnevnih navika zbog kojih dobijamo na težini

Odavno već ne jedete brzu hranu, izbegavate slatkiše i redovno vežbate, ali nekoliko suvišnih kilograma kao da su se zalepili za Vas.

Malo ko pretpostavlja da mu uobičajeni jutarnji rituali mogu smetati u nameri gubitka suvišnih kilograma. Prema našim istraživanjima došlo je vreme da se odreknete sledećih 5 navika

1. Predugo spavate

Ukoliko prekratko spavate telo će da luči više hormona stresa – kortizola, što će dovesti do povećanog apetita. Međutim, ni previše sna nije dobro. Prema studiji naučnog magazina „PLOS One“ ako spavate više od 10 sati, indeks masti u vašem telu će se znatno povećati. Nije ni čudo što lekari preporučuju od 7 do 9 sati sna.

2. Spremate se u mraku

Ne otvarate prozore i ne dižete roletne kad se probudite? To je drugi razlog problema sa kilažom. Svetlost i sunčevi zraci značajno utiču na metabolizam i pomažu da se vaše telo probudi, navodi se u istraživanju „Plos One“ U mraku, organizam i dalje se ponaša kao da je u pasivnom stanju.

3. Ne nameštate krevet

Zvuči suludo, ali je istinito. Američka studija „National Sleep Foundation“ otkrila je da ljudi koji nameste krevet ujutru i uveče ga razmeste, kvalitetnije spavaju. Naime, u pitanju je još jedan psihološki efekat koji ima značajan uticaj na telo.

4. Bežite od vage

Univerzitet u Kornelu ustanovio je da je bolje da redovno pratite svoju kilažu. Najbolje vreme za merenje kilograma je ujutru nakon buđenja, pre jela i pića. S obzirom da u toku noći organizam izgubi višak vode, jutarnja kilaža je najmerodavnija.

5. Ne doručkujete redovno

Univerzitet u Tel Avivu u svojoj naučnoj studiji ističe da je doručak najvažniji obrok u toku dana. Balansirani jutarnji obrok trebalo bi da sadrži oko 600 kalorija, proteine, ugljene hidrate i mali desert.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime