12 optičkih iluzija koje će vam pomoći da izgledate vitkije

Znate li da vas samo nekoliko trikova s odećom mogu magično učiniti vitkijim? Zvuči fantastično, ali optička iluzija nije svojstvena samo likovnoj umetnosti, već ima i praktičnu primenu u modi.

Pravilna tehnika i malo kreativnosti pomoći će vam da pronađete harmonične proporcije u vašem svakodnevnom stilu odevanja.

Femina zna da je svako telo lepo na svoj način, ali nije loše da istaknete prednosti svoje figure i prikrijete nedostatke. Zato vam predstavlja 12 optičkih iluzija koje će uvećati ne samo vaše veštine kao stilista, već i samopouzanje.

 1. Koristite tamnije boje da smanjite najkrupnije delove tela

Ako želite da vam neki deo tela izgleda manje i tanje, najbolji izbor su tamne boje. Ali efekat se postiže samo ako ih kombinujete sa svetlijim tonovima. Razlog tome je što tamni objekti izgledaju manji u poređenju sa svetlim. Na primer, da biste smanjili gornji deo tela, obucite crnu bluzu i bele pantalone. Kontrastne boje će učiniti da gornji deo tela deluje manji u odnosu na donji.

 1. Vertikalne linije vizuelno izdužuju

Kada nosite odeću s vertikalnim prugama, figura izgleda tanje. A što više vertikalnih linija imate na odeći, silueta izgleda izduženije. To znači da treba birati odeću s tankim prugama i manjim rastojanjem između njih.

Savet sopstenicama širokih kukova – nosite pantalone i suknje s bočnim umecima, čije će linije skrenuti pažnju sa ovog područja vašeg tela.

 1. Horizontalne linije ističu određeni deo vašeg tela

Sigurno ste čuli da treba izbegavati horizontalne linije na odeći. Naravno, one mogu da vizuelno prošire figuru, ali postoji i zgodan način da ih iskoristite. Raspotredite pruge tako da stvorite ravnotežu svih delova tela. Na primer, ako želite da vam bista izgleda veća, onda tu postavite pruge! Ako imate raskošne obline, horizontalne pruge mogu da savršeno naglase tu prednost.

 1. Kombinacija jarkih boja stvara iluziju sasvim drugačijeg oblika tela

Kombinacija kontrastnih boja je trend koji je u modi još od 60-ih i omogućava da stvorite razne optičke iluzije. Osnovni princip je da svetle boje u kombinaciji s jasnim geometrijskim linijama menjaju izgled vaše siluete. Da biste isprobali ovaj princip, birajte haljine sa tamnim aplikacijama, geometrijskim šarama i kontrastnim bojama.

 1. Asimetrične linije uspešno prikivaju stomak

Dijagonalne trake navode oči na dug put od jedne do druge tačke, tako da korišćenje asimetričnih linija u odeći može da vas učini vitkijim, jer izdužuju siluetu. Ako vam stomak nije omiljeni deo tela, ovaj trik će vam pomoći da izgledate elegantnije.

 1. Horizontalna traka pri vrhu ili dnu tela čini da izgledate vitkije

Možda deluje sporno, ali horizontalne linije pri vrhu ili dnu figure zaista izdužuju siluetu. Razlog tome je sledeće pravilo: što se pogled duže kreće po vertikali dok se ne zaustavi na horizontalnoj liniji, telo se čini duže. Dajte šansu suknjama i haljinama sa velikom jarkom prugom pri dnu. Top sa ovim detaljem u nivou ramena takođe je odličan izbor.

 1. Izdužite noge tako što ćete podići struk

Isticanjem linije struka pantalonama ili suknjom, vizuelno odvajate torzo od donjeg dela tela. Ako ste niskog rasta, možete stvoriti iluziju sasvim drugačijih proporcija jer će vam noge izgledati duže. Zato je poželjno da nosite pantalone, šorceve i suknje s visokim strukom i kaišem iznad pupka.

 1. V izrez izdužuje siluetu

Žene koje ne vole da skreću pažnju na svoje veliko poprsje, teba da znaju kako V izrez može imati ogroman uticaj na opšti utisak. Uopšte ne mora da bude dubok: svoje obline možete uravnotežiti diskretnim V izrezom, koji će odavati utisak izduženijeg tela.

 1. Krupnim printom se neki delovi tela mogu uvećati, a sitnim smanjiti

Možete se poigrati optičkim iluzijama uz pomoć printova na odeći. Upamtite samo da veći uzorak ističe deo tela na kome se nalazi. Da biste uravnotežili opšti izgled, preporučuje se da nosite krupan uzorak na manjim delovima tela. Ako želite suprotan efekat, pokušajte da koristite sitan uzorak s malim razmakom između elemenata.

 1. Koristite boje i linije da naglasite struk

Bez obzira koliki vam je struk, uvek ima načina da se učini tanjim. Struk se može naglasiti kontrastnim bojama na pravim mestima – na primer, malim horizontalnim prugama ili jarkim pojasevima. Ako imate pravougaoni oblik tela, možete koristiti druge iluzije da biste dali utisak uskog struka. Obratite pažnju na topove s kalnerima i široke suknje, koje će dati volumen bokovima.

 1. Ako imate kratak torzo, birajte duge topove

Kada nosite kontrastnu odeću, automatski stvarate iluziju horizontalnih linija na svom telu. Ako imate mali torzo, kratke majice ili pantalone visokog struka mogu učiniti da izgledate niže ili čak šire. U tom slučaju, prednost treba dati topovima koji dosežu ispod pupka. U njima ćete izgledati viši, a vaša silueta duža. Još jedan savet: zaboravite na košulju upasanu u pantalone.

 1. Odvratite pažnju od krupnih delova tela isticanjem oblasti koje vam se dopadaju

Najbolji trik nije sakrivanje mana, već isticanje vrlina. Ako ste obdareni lepim grudima, nosite topove koji ih naglašavaju. Ako su vam kukovi najlepši deo tela, nemojte se plašiti da nosite pantalone i suknje koje skreću pažnju na njih. Ako tako radite, niko neće primetiti nikakve nedostatke, časna reč!

Bonus – podsetnik

Još: 5 jednostavnih načina kako izgledati više i vitkije

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime