12 najzanimljivijih i najkorisnijih načina kontrole nad organizmom

Neočekivana pospanost, mučnina, jaka glavobolja – i to u najnezgodnijem trenutku.

Na svu sreću, naučnici su dugotrajnim proučavanjem našeg organizma otkrili desetine načina i trikova koji pomažu da se telo prevari i izbori sa ovim iznenađenjima.

Femina je za vas odabrala 12 najzanimljivijih i najkorisnijih načina kontrole nad organizmom

1. Ako ste preterali ​​na zabavi i soba vam se vrti, stavite ruku ili nogu na ravnu površinu (pod ili stočić)

Alkohol razređuje krv u kupuli, delu uha koji je odgovoran za funkcionisanje vestibularnog aparata. Mozak gubi orijentaciju i zato se javlja vrtoglavica. Kada stavimo ruku ili nogu u ravnu površinu, mozak dobija novu referentnu tačku i zidovi oko nas prestanu da se okreću.

Nervi ruke su osetljiviji, pa ovaj metod deluje bolje ako naslonite ruku, nego nogu.

2. Da biste umanjili bol, kašljite

Ako morate da date krv iz prsta, a plašite se bola, onda za vreme tog postupka lagano kašljite. Kašalj povećava pritisak u grudnom košu i inhibira nerve. To pomaže da se smanji bol.

Studije pokazuju da i psovke doprinose smanjenju bola, ali ne preporučujemo da to radite kod lekara.

3. Ako razgovarate telefonom i ne čujete sagovornika, prebacite ga na desno uvo

Leva hemisfera mozga dešifruje informacije koje čujemo, dok desna hemisfera razlikuje tonove. To znači da desno uho bolje uočava brz i informativan govor, a levo uho dobro čuje note.

4. Da biste sprečili kijanje, pritisnite prstom tačku ispod nosa

Nikad nemojte sasvim pokriti nos i usta. To može da stvori prevelik pritisak i ošteti vam sluh. Pritisnite prstom tačku ispod nosa ili samo nekoliko sekundi trljajte nosni most.

Na taj način utičete na jedan od živaca koji učestvuju u procesu kijanja.

5. Da biste otklonili pospanost, zadržite dah

Obična vežba disanja vrlo uspešno ublažava umor i pospanost. Duboko udahnite i zadržite dah 10 sekundi, a zatim polako izdahnite. Zahvaljujući tome, otkucaji srca će se pojačati i to će vas odmah razbuditi.

6. Ako ste neraspoloženi, držite olovku u zubima

Još jedna vežba koja savršeno pomaže. Time aktivirate iste mišiće koje koristite kad se smejete, a to pomaže da se mozak zavara – popravlja raspoloženje!

7. Ako vas svrbi grlo, počešite uvo

Ponekad grlo može da nepodnošljivo svrbi, a nije ga baš lako počešati. Kad vam se to dogodi, prstima stisnite ušnu resicu i lagano je masirajte – svrab će istog časa nestati.

Stvar je u tome da su nervi uha povezani s nervima u grlu. Kada češemo uvo, stimulišemo i mišiće u grlu, što otklanja svrab.

8. Ako ste se prejeli, žvaćite žvaku

Ako ste se prejeli na slavi ili u gostima kod bake, biće vam mnogo lakše ako uzmete žvaku. Žvakanje žvake ubrzava lučenje pljuvačke i želudačnog soka, usled čega se hrana malo brže vari.

Pored toga, žvakaća guma takođe umanjuje probavne smetnje i gorušicu.

9. Da biste se smirili kad ste nervozni, stavite palac u usta

Kada ste nervozni, isprobajte ovaj trik: staviite palac u usta i izdahnite vazduh, tako da naduvate obraze. Ova vežba stimuliše živac lutalac (nerv vagus). Istraživanja su pokazala delovanje na ovaj nerv pomaže da se uspori rad srca i smiruje živce.

Dr Arun Goš, iz bolnice Spajr u Liverpulu, objašnjava da palac dobro provodi nervne impulse i zato će vam to pomoći da se smirite. Treba samo da ga izmasirate ili prosto duvate u njega.

10. Da biste sprečili gorušicu, lezite na levu stranu

Stomak ima zakrivljen oblik. Ležanje na levoj strani sprečava da se sadržaj želuca vrati u jednjak i izazove gorušicu.

11. Da biste se oslobodili glavobolje, nekoliko minuta držite podlaktice pod mlazom hladne vode

Stavite ruke do lakata pod mlaz hladne vode i ostanite tako par minuta. Zatim ih trljajte peškirom, dok ne osetite blago peckanje. Ovaj metod deluje poput kaljenja. Promena temperature i stres poboljšaće vam cirkulaciju krvi i otkloniti glavobolju.

12. Da biste se rešili mučnine, pritisnite unutrašnju stranu zapešća

Pronađite tačku 3 cm iznad dlana, na unutrašnjoj strani zapešća. Čvrsto pritisnite to mesto sa obe strane zapešća, a zatim ga masirajte kružnim pokretima.

Ovaj metod oslobađanja od mučnine potiče iz kineske medicine. Osetićete olakšanje za samo pet minuta.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime