Ako duvate na palac, to će imati neverovatan efekat na organizam!

Ljudski organizam je veoma tajanstven, ponekad i čudan sistem. Problem može nastati bukvalno iz vedra neba, i na taj način može i da se reši. A neki trikovi kontrole nad organizmom, jednostavno, zapanjuju. Evo nekih od njih:

  Nelagodnost u grlu

Vruć čaj naravno da će biti od koristi, kao i ispiranje slanom vodom. Ali, postoji još jedan malopoznati način da se oslobodite nelagodnosti u grlu – potrebno je samo da počešete uho! Otolaringolozi tvrde da češkanje uha stimuliše završetke ušne školjke, stvarajući spazam mišića u grlu.

  Smiriti živce.

Ako  osećate da su vaši nervi  na ivici,  treba pothitno da se smirite, jednostavno umijte se hladnom vodom. Ona će vas naterati da na kratko vreme zadržite dah, i ohladiće nervne receptore. Telo počinje unositi kiseonik, i vaš nervni sistem se smiruje. Približno isti efekat ima i čaša hladne vode.

  Strah od injekcije.

Nekim ljudima je teško prikupiti hrabrost kada treba da dobiju injekciju. Sledeći put, pre nego što vam medicinska sestra da injekciju, malo se nakašljite – ovo će pomoći odvlačenju pažnje od bolne procedure. Ipak, onoga ko vam daje injekciju, upozorite o svojoj manipulaciji.

  Začepljen nos.

Uprite u nepce jezik, a prstima pritisnite deo iznad obrva. Nakon dvadesetak sekundi osećaćete se mnogo bolje.

  Sprečiti ožiljke od opekotina.

Ako ste se opekli, nemojte žuriti za kesicom leda – jednostavno lagano pritisnite jagodicama prstiju na opečeno mesto. Na taj način, temperatura tog dela tela vratiće se normalnoj telesnoj temperaturi sporije, a samim tim, na prirodan način.

✓  Zubobolja.

Ovaj trik će biti koristan za sve koji imaju osetljive zube. Ako osećate rastuću zubobolju, stavite kesicu sa ledom na dlan, a zatim je premestite na uvalu između palca i kažiprsta. Tamo prolaze nervni završeci kako ruku, tako i lica. Oni šalju mozgu odgovarajući signal, i bol se stišava.

  Nervoza.

Poznata situacija: morate ići na neki poslovni ili privatni sastanak, oblačite se, spremate se, ali sve što osećate je neki čudan osećaj nervoze u stomaku i blago lupanje srca.

Zvuči čudno, ali da biste se smirili i vratili u normalu – pokušajte duvati na svoj palac. Jer je baš on odgovoran za takozvani živac lutalac – vagus nerv, koji je  bukvalno veza izmedu tela i uma, odgovoran za naše “osećaje u stomaku”.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime