10 stvari o kojima nam mame ne govore

Nijedna majka ne priča o tome, ali treba da znate i da se nad tim zamislite:

1. Rasplakali ste je… mnogo puta

Zaplakala je kad je saznala da je trudna. Plakala je kad ti je dala život. Zaplakala je kada te je prvi put uzela u naručje. Plakala je od sreće. Plakala je od straha. Plakala je od strepnje. Plakala je jer su je preplavila osećanja. Uvek je osećala tvoj bol i tvoju sreću i delila ih s tobom, bio ti toga svestan ili ne.

2. Htela je da uzme poslednje parče kolača

Ali je videla kako ga gledaš, kako se oblizuješ i nije mogla da ga pojede. Znala je da će biti mnogo srećnija ako ga uzmeš ti.

3. Bol

Bolelo je kad si je vukao za kosu, kad si je grebao noktima koje nikako nije uspevala da ti iseče jer te je to plašilo. I kad si je ugrizao dok te je dojila, mnogo je bolelo. Povređivao si joj rebra dok te je nosila i stomak, koji si joj istezao devet meseci. I trpela je veliki bol dok te je donosila na svet.

4. Uvek se plašila

Od samog početka, činila je sve što je mogla da te zaštiti. Nije htela je da dozvoli devojčici iz susedstva da te drži u naručju i sva se naježila kad te je ipak uzela na ruke. Mama je bila ubeđena da samo ona može da te sačuva. Njeno srce je zakucalo duplo brže kad si napravio prve korake. Nikada nije mogla da zaspi dok se ne uveri da si kući stigao zdrav i čitav. Ustajala je rano da bi te spremila za školu. Kad god poklekneš, bila je spremna da te podrži. Bila je tu da se uveri da je sve u redu.

5. Znala je da nije savršena

Ona je sama sebi najoštriji kritičar. Ona zna svoje mane i ponekad mrzi sebe zbog njih. Najteže joj je kad ih ti primetiš. Želela je da bude savršena mama, da sve radi kako treba, ali i ona je čovek, a ljudi prave greške. Možda još uvek prekoreva sebe zbog njih. Volela bi da se vrati u prošlost i sve popravi, a ne može. Zato budi dobar prema njoj i znaj je dala sve od sebe.

6. Gledala je kako spavaš

Bilo je noći kad je probdela skoro celu noć, moleći se da konačno zaspiš. Jedva je držala oči otvorene dok ti je pevala uspavanku i ljuljala te. Kad bi te najzad uspavala, sela bi kraj tvog kreveca i sav njen umor je nestajao pri pogledu na tvoje anđeosko lice. U tom trenutku bi je ispunila neizreciva ljubav, uprkos bolnim rukama i crvenim očima.

7. Brinula se o tebi mnogo duže od devet meseci

Bila ti je potrebna, koliko i ti njoj. Navikla se da te drži dok čisti, jede, ponekad čak i dok  spava, jer je to bio jedini način da te umiri. Bolele su je ruke i leđa, ali te je i dalje držala u naručju, jer si stalno želeo da budeš uz nju. Grlila te je i ljubila, igrala se s tobom. U njenom naručju si se osećao sigurno i voljeno. Nosila te je i ulivala ti sigurnost koliko si hteo.

8. Kad god si plakao, njoj se slamalo srce

Čim bi videla da se niz tvoje lice slivaju suze, činila je sve da ih zaustavi. Kad ne bi uspela, njeno srce se razbijalo u paramparčad.

9. Uvek te je stavljala na prvo mesto

Mogla je bez hrane, odmora i sna. Uvek je stavljala tvoje interese iznad svojih. Mogla je da ti posveti ceo dan i na kraju više nije imala vremena i snage za sebe. Sledećeg dana bi sve je počinjalo iznova, jer joj toliko značiš.

10. I opet bi isto uradila

Biti majka je najteži zadatak koji se zamisliti može i ponekad dovodi do sloma. Plačeš, boli te, trudiš se, ali trud bude uzalud, i opet se trudiš i učiš. A u isto vreme dobijaš više zadovoljstva nego što si mogla da zamisliš i osećaš više ljubavi nego što si mislia da možeš.

Uprkos svim bolovima, neprospavanim noćima, ranim buđenjima i svemu što je mama činila za tebe, ona bi sve to ponovo uradila, jer joj toliko značiš.

I sledeći put kada vidiš svoju mamu, zahvali joj i pokaži koliko je voliš. Nikada neće biti previše.

Još: Mama, hvala ti što si sa mnom. Molim te, ostani što duže

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime