Kako izgubiti suvišnu težinu: 8 vežbi Sergeja Bubnovskog

Statistike kažu da se broj ljudi sa prekomernom težinom iz godine u godinu povećava. U eri digitalnih tehnologija i ogromnog broja informacija, teško je razlikovati dobre metode rešavanja ovog problema od onih koje ne daju rezultate.

Da ne biste sledili lažne informacije i ostali razočarani, slušajte samo one izvore kojima verujete. Femina vam zato preporučuje metod vežbi koje je osmislio Sergej Bubnovski. Posebna prednost ovih vežbi je što se bez ikakvih problema mogu izvoditi kod kuće.

Dr Bubnovski je postao poznat po svojoj jedinstvenoj gimnastici, koja otklanja bol u leđima i zglobovima. Takođe je osmislio vežbe koje pomažu da se izborite sa viškom težine.

Uz pomoć ovih vežbi ćete uspešno ukloniti masne naslage na stomaku, a istovremeno se osloboditi zatvora, hemoroida i bolova u krstima.

KOMPLEKS VEŽBI ZA MRŠAVLJENJE

1. Sedite pravih leđa na ivicu stolice i nagnite telo malo napred. Obema rukama uzmite okrugli štap za krajeve i njime masirajte stomak, valjajući ga odozdo nagore 2 do 5 minuta.

Ova masaža snažno razbija masne naslage. Dok je izvodite, osetićete kako se na stomaku pomeraju talasi sala i njihovo gnječenje može biti pomalo bolno. Bez obzira na to, nema opasnosti od takve masaže.

2. Lezite na leđa, savijenih kolena i noge položite na stolicu ili kauč. Stavite dlanove na uši, a laktove otklonite u stranu. Zatim počnite da savijate trup pri izdahu, pokušavajući da laktovima dotaknete kolena i odvojite lopatice od poda. Ponovite vežbu 20 do 50 puta.

Takođe se trudite da se na kratko zadržite u potpuno savijenom položaju, istovremeno uvlačeći stomak. Time ćete udvostručiti efekat vežbe.

3. Stavite na pod loptu (bilo kakvu) i lezite trbuhom na nju. Rolajte po lopti u smeru kazaljke na satu (zdesna nalevo, odozdo nagore), odnosno po celoj površini stomaka, 5 do 10 krugova. Vežbu radite ujutro ili uveče, obavezno natašte, ali pošto ste popili bar jednu čašu vode.

Ovo je jedna od najboljih vrsta visceralne masaže za bilijarnu diskineziju, atoniju creva (Kronovu bolest) i opstipaciju. Ima i pozitivan kozmetički efekat – smanjivanje velikog stomaka jer tonira trbušne mišiće.

4. Lezite leđima na pod, ispružite ruke i uhvatite se za fiksni oslonac. Zatim počnite da podižete noge, pokušavajući da stopalima dodirnete oslonac za koji se držite. Trudite se da petama ne dodirnete pod kad spuštate noge.

Uradite vežbu 10-20 puta. Treba da osetite blage trnce u trbušnim mišićima. To znači da je vreme da završite ovu vežbu i pređete na sledeću.

5. Lezite na leđa, savijte noge i raširite ruke u stranu. Spuštajte noge naizmenično desno i levo, držeći ih zajedno, tako da kolena dodirnu pod. Radite polako, trudeći se da dlanove i lopatice ne odvajate od poda. Ponovite 10 do 20 puta u svaku stranu.

Ne bojte se pucketanja u krstima prilikom izvođenja prva 3-4 pokreta. To je normalno.

6. Lezite na leđa i ispružite ruke iznad glave. Savijte torzo pri izdahu, trudeći se da ispruženim rukama dodirnete podignutu i pravu nogu. Ponovite vežbu 20 puta.

Ova vežba angažuje mišiće pojasa i gornjih ekstremiteta (ramena, grudne mišiće), a naravno i trbušne mišiće.

7. Biće potreban točak (roler) za vežbanje. Kleknite i uhvatite se za ručke točka. Istežite torzo sve dok stomak ne dodirne pod. Pritom ruke držite pravo. Zatim uradite suprotno unazad, sve dok se ne vratite u početni položaj. Ponovite ovo 10-20 puta.

Trudite se da ne pravite uobičajenu grešku: ne savijajte lumbalni deo kičme pri povratku u početni položaj. Da bi vam bilo lakše, počnite sa nepotpunim istezanjem torza.

8. Lezite na pod i dlanove stavite na uši. Naizmenično unakrst laktovima dodirujte kolena. Pritom koleno savijene noge što više približite stomaku, a drugu nogu ispružite paralelno s podom, ne dodirujući ga. Ponovite pokret 10-20 puta u svaku stranu.

Iako su korisne i efikasne, neke vežbe imaju niz kontraindikacija, na koje treba obratiti pažnju.

Kontraindikacije

Vežbe broj 3, 4, 5, 6 i 8 ne treba izvoditi kod hemoroida i prolapsa unutrašnjih organa, kao ni u akutnoj fazi pijelonefritisa i akutnog bola u lumbalnoj kičmi. U kontraindikacije za izvođenje ovih vežbi spadaju i bolesti jetre, urolitijaza i holelitijaza (kamen ili pesak u mokraćnom sistemu i kamen u žuči).

U periodu aktivnog gubitka težine, osim treninga i masaže, trudite se da imate uravnoteženu ishranu i zamenite sva pića vodom kako biste što brže postigli željeni rezultat.

Sergej Bubnovski preporučuje: Jedan od najboljih «kućnih» načina za jačanje imuniteta

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime