5 asana joge koje će vam pomoći da se oslobodite proširenih vena

Proširene vene su vrlo česta bolest u današnje vreme. I dok za nekima ova pojava predstavlja samo estetski problem, drugima izaziva bol i neprijatnost.

Osim osnovnih medicinskih i hirurških metoda lečenja proširenih vena, postoje i drugi načini za ublažavanje simptoma bolesti i sprečavanje njenog razvoja, koje možete primeniti kod kuće. Jedan od njih je joga.

Posebno odabrane asane omogućavaju normalizaciju dotoka krvi u bolesne krvne sudove, opuštaju mišiće ili ih, obrnuto, dovode do željenog tonusa.

1. Viparita Karani (Polusveća)

Lezite na leđa i podignite noge uza zid, koristeći ga kao oslonac. Podignite karlicu do željenog nivoa. Za izvođenje asana možete koristiti savijene peškire ili specijalne valjke. Ako vam je teško da uzdignete donji deo torza, podignite samo noge. Dišite duboko, bez napetosti. Opustite se i ostanite u tom položaju 5-6 minuta.

Posle izvođenja ove asane, savetujemo vam da legnete u šavasanu ili „pozu mrtvaca“. To ćete izvesti tako što ćete leći na leđa, opustiti noge i spustiti ruke kraj tela, s dlanovima nagore. Preporučuje se da ostanete u ovoj asani onoliko vremena, koliko ste proveli u viparita karani.

2. Navasana (Čamac)

Sedite na zadnjicu, sa savijenim kolenimaa i stopalima na podu. Leđa držite pravo i nagnite ih unazad  na oko 60°. Podignite noge i ispravite ih pod istim uglom. Ispružite ruke sa obe strane nogu, paralelno sa podom. Dišite ravnomerno i ostanite u tom položaju 30 sekundi. Postepeno produžavajte vreme izvođenja asane.

3. Bada Konasana (Leptir)

Sedite na pod. Povucite spojena stopala što bliže karlici. Trudite se da kolena, razmaknuta u stranu, spustite što više možete. Držite leđa pravo, a stopala okrenite jedno ka drugom. Ostanite u tom položaju 30-60 sekundi. Vremenom produžavajte trajanje vežbe.

4. Utanasana (Savijanje napred)

Stanite pravo, a ruke stavite na bokove. Udahnite, a zatim se sa izdahom nagnite napred. Preklopite se iz kukova i opustite leđa. Spuštajte ruke sve dok ne dođu do poda. Ukoliko ne možete da dosegnete pod, možete rukama obuhvatiti kolena ili se osloniti dlanovima na poseban držač.

Ostanite u asani dok zadržavate dah nakon izdaha, a zatim se sa punim udahom opustite i polako ispravite u prvobitni položaj.

5. Virasana (Položaj junaka)

Kleknite i spustite karlicu između kolena. Stopala dodiruju kukove. Ispravite leđa i isprsite se, uzdignute glave. Zadržite se u ovom položaju 2-3 minuta.

Napominjemo da za postizanje efekta ne morate da izvodite svih pet asana. Dovoljno je da odaberete onu koji vam se dopada, ali je radite redovno. Savetujemo vam da date prednost prvoj asani (Viparita Karani).

U ranim fazama bolesti, joga terapija će vam pomoći da povratite graciozan hod i osloboditi vas neprijatnih grčeva i bolova!

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime