Leptir – jednostavna vežba za istezanje mišića i za zdravlje žene

Leptir predstavlja jedinstvenu vežbu koja je istovremeno i klasičan joga-položaj pod nazivom Purna Titali. Najkorisnija je za žene. Kao i mnoge druge jogičke vežbe, leptir ima višestruko dejstvo na vaš organizam.

Osim što rešava probleme s kičmom, pomaže i u otklanjanju PMS sindroma, obnavlja i utiče na pravilan rad reproduktivnog sistema, rešava urogenitalne probleme i sprečava pojavu kile i išijasa. Takođe jača i matericu.

Uz sve to, učvršćuju se i leđni mišići, ispravljaju se ramena i poboljšava kompletno držanje tela. Takođe se povećava i pokretljivost karličnog pojasa.

Leptir se tradicionalno smatra ženskom asanom u jogi, iako se preporučuje i muškarcima, prvenstveno onima koji vode pasivan način života. Ako ovu vežbu budete radili svako jutro, odmah ćete primetiti da su se bol i nelagodnost u značajnoj meri smanjili.

Vežba leptir. Tehnika izvođenja vežbe

Sedite na pod u pozi lotosa. Savijte kolena tako da se stopala dodiruju.

Sastavite pete i tabane pomažući se rukama.

Ispravite kičmu i ramena.

Izdignite kolena od poda i potrudite se da ih maksimalno približite, a da se stopala pritom međusobno ne razdvoje. Možete se pomagati rukama.

Ostanite u ovom položaju nekoliko sekundi. Spuštajte kolena na pod i, ukoliko je potrebno, pogurajte ih rukama. Ponovo ostanite neko vreme u ovom položaju.

Ponovite vežbu nekoliko puta.

Vežba je dobila naziv leptir zbog ujednačenog podizanja i spuštanja kolena, koje podseća na mahanje leptirovih krila.

Broj ponavljanja zavisi od vaše fizičke spremnosti. Obično se preporučuje izvođenje vežbe u trajanju od 2 minuta, bez pauze. Za to vreme umerenim tempom možete da uradite 25-30 ciklusa.

Ako redovno budete radili vežbu, prve rezultate ćete primetiti već posle mesec i po do dva meseca. Bolje ćete se osećati, vaša figura će postati ženstvenija i skladnija, a korak slobodniji.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime