Život može da počne u bilo koje vreme

Ovo je divan podsetnik da je ključ za bolji život skriven unutar svakog od nas. Bitno je ga pronaći i probuditi svoje unutrašnje dete..

Imala sam 17 godina, a mojoj mami je bilo gotovo 40. Tada smo tek počele graditi prijateljski odnos. Ne zato što smo se pre toga svađale. Već zbog klasičnog modela – „Majka-dete“, sa svim hijerarhijama, zaštitništvom i zabranama. I tako smo počele ulaziti u jednakopravni odnos.

Tada je ona bila… Kako da kažem.. Umorna. Svaki moj pokušaj da je podignem, motivišem, ohrabrim, da se zabavimo „kao mladi“, nailazio na bolno „Gde da idem u mojim godinama? Tek što sam došla s posla, ostavi me na miru“. Delovalo je kao da je nekad imala životni plan koji je već ispunila, a sada je ostalo samo da se drži rasporeda koji je oblikovan tokom dugih godina.

I tako, jednog dana, bez mnogo nade, kažem: „Hajdemo na klizanje“. Iskreno, to sam rekla bez očekivanja bilo kakve reakcije osim sarkastičnog osmeha. Ali njene oči su zasijale: „Da, hajde!“. Ispostavilo se da su u dvorištu gde je odrasla svake zime pravili klizalište, i da je volela klizati. Ali poslednji put je to uradila pre 20 godina.

Dok smo vezivali klizaljke, i dalje sam mislila da se ona šali sa mnom i da će u bilo kom trenutku reći: „Pa šta ti misliš, stvarno veruješ? U mojim godinama – klizanje na ledu?“.

Prva sam stala na led, uhvatila se za ogradu i preko ramena dobacila: „Uhvati se ti, polako. Ako padneš, nije strašno. Glavno je da ako se razvučeš, pazi da ti niko ne odseče prste.“ Samo što mame više nije bilo iza mojih leđa. Dok sam herojski grebala prvih nekoliko metara leda, ona je uspela da obiđe čitav krug i da se vrati kod mene. A onda ponovo. I opet. I tako sat vremena. I čak posle toga nije bila… umorna.

Ona tada nije znala da će narednih 10 godina promeniti posao nekoliko puta, otkriti Facebook i Tinder, udati se, razvesti, fantastično smršati, dozvoliti sebi da troši na odličnu odeću i manikir, početi mi slati memove i zbijati šale na moj račun zbog mojih jadikovki.

Šta želim reći… Setite se i prenesite drugima, život može početi apsolutno u bilo koje vreme. Ponekad je sve što trebate učiniti da probudite tu petnaestogodišnju devojčicu koja je volela svake zime klizati na ledu.

Autor: Flyheart.Ann
Prevod: Femina

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime