Pismo 15-godišnjoj kćeri

Autorka, majka tinejdžerke, odlučila je da svojoj ćerki unapred objasni svoje stavove o njenom odrastanju i daljem samostalnom životu. I sjajno je to uradila.

Slušaj me, mila.

1. Kroz tri godine mogu da te izbacim iz kuće. Zvuči zastrašujuće? Svejedno. Sa 18 godina, imaćeš dve mogućnosti: da se upišeš na fakultet i da te izdržavam koliko mogu, dok ne diplomiraš ili dok ne nađeš posao. Ili da zaboraviš na fakultet (za to te nikada neću kriviti) i zaposliš se, da sama obezbeđuješ svoje potrebe. Neću izdržati devojku koja je napunila 18, a ne uči, jer mislim da je to nije u redu. Imaš tri godine da se odlučiš… Da, već smo smislili kako da preuredimo stan. Tvoja soba će postati naša spavaća.

2. Divna si, lepa i veoma pametna. Mnogo si bolja od mene. Izvanredna si. Znam te već 15 godina i mnogo si bolja nego što sam mogla i da se nadam. Ako to nekom nije jasno, to je njegov problem. Dobro, tati još uvek nije, ali on će brzo popustiti, tako da ne brinem.

3. Nisam ti ja primer. Ti si sasvim drugačija. Ti si ličnost za sebe. Ne moraš da voliš ono što ja volim, imaš sva prava da odbaciš moj autoritet i ne prihvatiš moje vrednosti. Jedno upozorenje: takođe ćeš sama snositi odgovornost za svoj izbor.

4. Slobodna si, ništa ne očekujem od tebe. Možeš da postaneš čistačica, frizerka, bravar, domaćica, broker, automehaničar, ekonomista ili kasirka. Ne mogu da se mešam u tvoj izbor zanimanja. Ali obavezno ponovo pročitaj prvu tačku.

5. Ne duguješ mi ništa. Nisam te gajila da mi budeš dužna. Ne očekujem čašu vode, makar i hladne, ne očekujem da ćeš me izdržavati u starosti, ne maštam da ćeš dobiti  Nobelovu nagradu. Imaš pravo da sama biraš šta je za tebe važno i vredno ili da pustiš da sve ide svojim tokom. To je tvoj život i tvoj izbor.

6. Imaš dom. Bez obzira šta ti se desi u životu, ja ću uvek biti tu, ako ti zatreba. Podržavaću te i tešiti, saosećati s tobom i pokušati da pomognem, ako zatražiš. Ali neću se sama nuditi i mešati.

7. Imam svoj život. Ne moram da ti dotrčim u pomoć i da sve svoje odbacim zbog tebe, niti da žrtvujem svoj komfor radi tebe. Mogu, ali ne moram.

8. Imaš svoj život. Sama odluči hoćeš li se i za koga udati, rađati decu, da li ćeš postati lezbejka ili ući u političku stranku. Moji pogledi, politička uverenja i životni stavovi ne treba da na bilo koji način utiču na tebe. Radi onako kako te srce vodi, ono što ti savest govori i u čemu vidiš svoj interes. Nećeš me zbog toga izgubiti, nećeš prestati da budeš moja kćerka, niti ćeš zato postati nepoželjna u mom životu.

9. Niko ne želi da te povredi. Nije to lako razumeti, ali je istina: svako misli samo na sebe. I ja, zamisli. Svaki se čovek, u svim okolnostima, ponaša onako kako smatra da je najbolje. Niko normalan svesno ne pogoršava svoj život. Svako radi ono što je, iz njegove perspektive, najbolje za njega. Ništa više, samo se naše slike sveta nekad ne podudaraju.

10. Svet je nepravedan. Nema zagarantovanog uspeha, kao ni garantovanog načina da se izbegne neuspeh. Ti ne kontrolišeš svet. Možeš da sve radiš kako valja i da se opet nađeš u čabru. A možeš i da sve radiš naopako, pa da opet budeš na konju. Jedino o čemu treba da brineš je poštenje. Ne laži sebe. Uči da razumeš sebe. Shvati svoje istinske potrebe i osećanja. I smisli kako da ti bude bolje.

11. Tvoje “dobro” skoro uvek bude nečije “loše”. Zauzećeš nekome mesto u na fakultetu ili radno mesto. Zabavljaćeš se s nekim ko je drugome životna ljubav ili ćeš sesti na nečije omiljeno mesto u bioskopu. Ne uzbuđuj se previše. Tvoje „loše“ će uvek biti nečije „dobro“, pa ste kvit.

12. Samo sebi možeš da veruješ 100%. Ne, čak ni meni, zato što ne mogu da razmišljam kao ti. Sigurno mi ne kažeš sve, ponešto sakriješ i zatajiš. Znam, jer i ja to radim. I ja imam mamu. Samo ti znaš sve o sebi. Samo ti znaš za šta si sposobna.

13. Ne prebacuj odgovornost. Od osamnaeste si sama odgovorna za svoj život i niko ti drugi neće biti kriv. Rađaj decu, ako možeš da ih sama odgajaš. Započni projekat, ako su u stanju da ga izguraš bez kolega. Emigriraj, ako si sposobna da se sama snađeš u stranoj zemlji. Sama. Ako budeš imala sreće da ti pomognu rođaci i prijatelji, biće ti lakše. Ali oni ti to nisu dužni, pa ne računaj na to unapred.

14. Proračunaj. Svako delo ima posledice. Možda ne predvidiš sve, ali pokušaj da predvidiš što više. Što bolje sagledaš mogućnosti, razumnije ćeš se ponašati.

15. Ne slušaj me. Ispisala sam 14 tačaka, za koje se nadam da će ti život učiniti boljim od mog, ali ti nisi ja (bila je i tačka o tome). Ne upoređuj se. Ne ravnaj se. Idi i živi. Nisam te rodila samo zato da mi budeš ćerka. Htela sam da pošaljem u svet osobu koja će u njemu živeti svoj sopstveni život. Idi i živi ga.

15.a  Samo se nemoj posle žaliti.

15.b  I ne isključuj telefon. Brinem se.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime