Okreni se oko sebe

Da li bi volela da ti sad neko uđe u kuću prvi put i zatekne to stanje kakvo je sad? Da li bi mogla da kažeš da je to najbolje što možeš i ono u čemu se najprijatnije osećaš?

Okreni se oko sebe. Pokupi taj veš što se već danima razvlači svuda po kući, operi sudove od ručka i reci mužu ili deci da odu da bace đubre, a usput i neka pokupe one tegle i flaše što su ostale od zimnice i gomilaju se na terasi a niko ih više neće koristiti.

Okreni se oko sebe. Raspremi ormar, pobacaj sve što ne voliš i ne nosiš, neka imaš tri stvari ali te tri da budu lepe i da ti lepo stoje.

Pobacaj onih 1000 polupraznih bočica koječega iz kupatila pa kupi jedan mirišljav gel za tuširanje i kvalitetno mleko za telo, da ti bude milina kad se okupaš.

I pobacaj sve peškire koji su se tokom vremena smanjili, ogrubeli i ofucali, a izvuci one koje čuvaš za specijalne prilike, samo nikako da ih upotrebiš.

I ne čuvaj ništa za goste. Što da voliš više da ugodiš nekom drugom od sebi i svojim najbližima.

Pobacaj sve rasparene čaše i tanjire i escajg koji ne voliš a koji si dobila kao svadbeni poklon i koristiš ga godinama. I onaj tiganj od teflona koji se odavno ogulio.

Pogledaj se u ogledalo. Da li bi tako, takva kakva si sada pred svojim ukućanima, izašla na ulicu, dočekala komšinicu ili otišla na posao? Da li izgledaš onako kako bi volela da te deca zapamte? Deca će te zapamtiti takvu kakvu te po kući viđaju, ne kad se doteraš i namontiraš za posao. O mužu da ne govorim. I, uostalom, da li si sebe tako zamišljala kad si bila mlada?

Pa kad sve to lepo središ a ti upali mirišljave sveće, ne mora neke skupe, ima kod Kineza za 100 dinara, a atmosfera je ista i sa njima i sa onima od 2000.

Pa onda skuvaj kafu, sipaj je u najlepše šoljice koje imaš, pogledaj oko sebe i oseti razliku.

Kvalitet života nije kvantitet onoga što imamo i nije uvek pitanje novca. Više je pitanje volje i umeća da se iskoristi najbolje od onoga što već posedujemo.

Nije ovo priča o tome šta sve ne možemo i nemamo. Mnogo toga ne možemo i mnogo toga nemamo. Ali to nije izgovor da ne uradimo ono što možemo. Što da uskratimo sebi kvalitetan život?

Pa jedan je.

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime