Obična životna priča o pravoj izdaji

Kukavica može da se popravi, izdajnik – nikada!

Početkom 20. veka, na razvod se loše gledalo. Za to je bio potreban jako dobar razlog: prevara ili stalne batine. Pogotovo ako u braku ima dece. Ali jedna dama je brzo dobila razvod. Prosto je ispričala priču – običnu životnu priču o pravoj izdaji..

Cela porodica je krenula na čarobno putovanje Titanikom. Šetali su raskošnim palubama, divili se morskom prostranstvu i pokazivali deci zvezdano nebo. Uživali su u finim jelima, provodili vreme u sjajnim salonima i bili oduševljeni divnim putovanjem.

A onda je Titanik počeo da tone.

I tada je glava porodice, gospodin Karter, napustio porodicu i krišom otrčao do čamaca za spasavanje, rezervisane za žene i decu. Ubacio se u čamac i otplovio. Srećno se spasao. A njegovi žena i deca jurili su po palubi, pokušavali da se spasu i nekako uspeli da dobiju mesta u već prepunom čamcu.

Na kraju ih je, posle više sati plutanja u čamcu, pokupio spasilački brod. I kad su se drhteći od hladnoće, prestravljeni stravičnim prizorima smrti popeli na brod, tamo ih je dočekao on. Spasao se pre njih.

Mislite da je gospodin Karter pao na kolena i molio za oproštaj? Ili pobegao i sakrio se od sramote? Ni najmanje. Nasmešio se i upitao: „Gde ste do sad? Doručak se sasvim ohladio!“

To je pravi izdajnik. Ne mali preplašeni mornar Bakli, koga su žene sakrile u čamcu, pošto je gorko plakao jer nije hteo da umre. On se samo uplašio. Tako je želeo da živi, bio je sasvim mlad. Žene su se sažalile, pokrile šalom i spasle.

A on je kasnije otišao u rat i poginuo od snajpera, dok je izvlačio ranjenike s ničije zemlje. Promenio se. Kukavica može da se popravi.

A izdajnik – nikada! On će te mirno dočekati na palubi i osmehnuti se. Krenuće da te zagrli i čak se malo ljutnuti – gde si do sad? Zašto si tako krvav i prljav? I mokar? Baš nema smisla, doručak se hladi!

Za trenutak ćeš zanemeti u čudu. Stvarno, šta da kažeš?

I gospođa Karter je brzo dobila razvod. U takvim slučajevima nema šta da se čeka. Samo se zauvek rastati – i na ovom i na onom svetu!

  • Autor Anna Kirjanova
    Prevod Femina

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime