Novogodisnje (ne)odluke. Okrenite novi list.

Približava se. Dolazi čini mi se nikad brže. Nova godina. Ne znam da li je to samo slučaj kod mene ili je tako svima, ali ova godina je baš proletela. Još uvek mi  je pred očima spisak stvari koje ću „sigurno“ uraditi u Novoj 2019. Nisam ni jednu. Samo ih uzalud pišem i preslišavam se tokom cele godine – Kad ćeš ovo? – Kad ćeš ono?

Odgovor uglavnom bude isti – od ponedeljka, od sledećeg meseca, od onog tamo meseca…Hm…uzalud spiskovi.  Oni se prave da ti stvore osećaj krivice jer ih nisi ispunio. Da ti stvaraju nemir  svakodnevno, stavka po stavka, da čuješ glasiće – nedisciplinovana si, lenja si, ni ne zaslužuješ ispunjenje tih „velikih“  želja.

E, od ove godine okrećem novi list. Tačnije, nema liste. Prepustiću se Novoj godini i svemu što mi ona donosi. Plivaću u svakodnevici, roniću, isplivavaću, ali neću više imati buku u glavi. Svako izranjanje iz datog izazova ću pozdraviti aplauzom i zapisati – Pretrčala 1 km! Datum taj i taj. Bravo. Smršala 500g – opet aplauz i bravo! Iznenada našla način da zaradi 1000 dinara. Pa bravo!

I tako od 1.januara do 31.decembra 2020.

Verujem da će spisak tih svakodnevnih malih pobeda biti dugačak, da će me iz meseca u mesec  bodriti da pobeđujem sebe, ali ovaj put na dnevnom nivou. Dan za dan. Nema ponedeljka, nema početka meseca. I onda će sumiranje 2020. biti veličanstveno. Imaću crno na belo sve svoje trofeje, dokaz koliko zaista vredim, dokaz koliko sam uspešna bila, dokaz koliko se toga ispunilo, a nisam mogla ni da sanjam da će se prilike za tako nešto otvoriti. Nazdraviću samoj sebi i reći tiho – Bravo! Bila je ovo jedna sjajna godina.

Osloboditi se svega što te vezuje i čini robom, pa makar to bila i slova na papiru. Udahnuti život punim plućima i zasukati rukave od jutra do večeri, dan za dan. Mnogi će reći –  Pa ja tako i živim, svaki dan se borim da izguram taj dan. Jeste, ali da li sebi čestitaš na kraju dana? Da li se pozdraviš jednim gromoglasnim aplauzom? Da li zapišeš na papir taksativno šta je taj dan stavio pred tebe i šta si sve rešio?

Ako je odgovor Da, svaka čast. Ja to ne radim. Sve  podrazumevam. I cele godine maštam o ostvarivanju samo onoga što sam zapisala 31.decembra, i za šta nikako ne pronalazim vreme.

Velika slika uzročno – posledičnih događaja se lako sklapa gledajući unazad, ali je jako teško sklopiti gledajući unapred. Veruj da se sve dešava iz jednog jedinog razloga – da budeš srećan, a ako nisi srećan znači da se kockice još uvek nisu sklopile.

Srećna Nova 2020. godina!

  • Kaka

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime