Novodisnje pripreme: Zašto to sebi radimo?

Ostavljamo 2019. godinu za sobom i valja se pripremiti za 2020. kako treba i dolikuje. S tim u vezi, društvene mreže su preplavljene ponudama besmislenih kurseva, od kojih mi je jedan baš privukao pažnju.

Zove se kurs Novogodišnje dekoracije, a polaznici kursa su studenti kursa Novogodisnje dekoracije. Sve je lepo navedeno šta ćete naučiti – Kako da izaberete boje novogodišnjih ukrasa, kako da uklopite materijale, kako da postavite prazničnu trpezu, u koji ugao da smestite jelku… cena – prava “sitnica”.

Zar je moguće da smo toliko opterećeni kako treba da izgleda dom za vreme novogodišnjih praznika, i zar je zaista na tome akcenat? Zar stvarno želimo da se uniformisemo i na tom polju, pa svi da imamo crveno-bele kuhinjske krpe, uredno savijene i kao nehajno bačene preko stola , u tip-top sređenoj, beloj, vintidž kuhinji, samo da bi imali dobru fotografiju za Instagram?

Zar nije dovoljno što se žene mahom utrkuju da liče jedna na drugu, vidiš jednu – video si sve? Zar zaista treba da se utrkujemo čiji dom je vernije ukrašen po uzoru na časopise, pod komandnom palicom dekoratera i nedopustivo je puštanje mašti na volju?

Ako je rečeno – Ove godine puder roza + bela boja, dakle tako će biti. Ovo ne važi za sve, naravno, ali žene sve više podležu ovom pritisku praćenja trendova. Prodaja kamina od stiropora doživljava pravi procvat, i to je “ must have” ove i budućih sezona. Jer gde ćeš staviti porodične fotografije, oko kojih se uvija zelena grilanda? Gde ćeš okačiti čarape za Deda Mraza ( koje kod nas mahom ostaju prazne, jer ne znamo čemu služe osim što lepo izgledaju)?

Sledeća stvar na spisku je praznična trpeza – mora biti bogato, mora biti svega, kad vidim opustošene rafove po prodavnicama uoči Nove godine i Božića pomislim da je nastupila ili će nastupiti velika glad, pa treba napraviti robne rezerve.

Kupujemo milione igračaka za najmladje, toliko igračaka i slatkiša dobiju za Novu godinu, da se meni lično povraća prilikom pogleda na čokoladicu. Jurimo, žurimo, prebiramo u glavi šta sve treba uraditi, kupiti, doneti kući, pripremiti, koliko ćemo se potrošiti, hoćemo li preživeti januar, zašto ne odemo na skijanje, da li ćemo ikada otići sa porodicom na zimovanje, zašto on može, a ja ne mogu , zašto za svaku Novu godinu budem umorna kao pas…?

I tako dok mesite kolače i ribate kuću, prolazi sto misli kroz glavu. Jedva čekate da dođe famozni 1.januar i da odmorite, sve je obavljeno, sve je u haosu, ali ne radite, možete da se posvetite porodici i tad zapravo nastupa magija. Verovatno ste, pre 1.januara, sa suprugom se posvađali bar 2314 puta zbog gluposti, vikali na decu što prave nered, a gosti treba da stignu, bili napeti sve vreme da li ste dovoljno svega obezbedili. Potom ste se slikali u najluđoj noći. Okačili fotografije na mreže. Dobili 1324 lajka i ‘divno’ i ‘srećna nova godina’ komentara.

I sad možete da se opustite. 1.januar – dan koji odiše mirom, haosom u kući, ukrasnim papirima od poklona na sve strane, a Vi sedite spokojni i pijete svoju prvu kafu. I baš Vas briga da li ste ispoštovali standarde novogodišnje dekoracije, da li ćete preživeti januar jer ste bili “pijani milioner” prethodnih dana, pretpraznična groznica i euforija je konačno gotova. Opustite se…do Božića…a onda Jovo nanovo – kurs pravljenja česnice, kurs šišanja božićnog ježića …Osmeh na lice, pustite gas, neka vam svaki dan bude 1.januar!

Kaka (Besenjak)

Možda vam se i ovo dopadne:

WEB PREPORUKE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
ovde unesite svoje ime